van-oppenheimer-tot-poor-things-hier-kijk-je-alle-oscarwinnende-films-van-2024-290161
©SEARCHLIGHT PICTURES

Na de Oscars van begin deze week kunnen we zeggen dat het awardseizoen voorbij is. De ceremonie van zondagavond was weer een groot spektakel met glamoureuze rode loper-looks en een lange lijst met winnaars. Christopher Nolans Oppenheimer bracht de meeste gouden beeldjes mee naar huis, maar ook onder meer Poor Things, The Zone of Interest en Barbie vielen in de prijzen. Benieuwd naar alle Oscarwinnende films van 2024? Vogue zocht uit waar je ze kunt kijken, van de beste film van dit jaar tot de beste documentaire.

Oscarwinnende films van 2024 kijken

Of je nu de grote winnaar Oppenheimer nog niet gezien hebt, of graag wil weten waar je Emma Stone’s verbluffende Poor Things-performance kunt aanschouwen – wij vertellen je hieronder waar je de Oscarwinnende films van 2024 kunt bekijken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Oppenheimer

Oppenheimer won beste film, maar dat was niet de enige award die Christopher Nolans productie binnensleepte. De film werd erkend met maar liefst zeven Oscars in totaal, naast beste film ook voor beste regisseur (Nolan), beste acteur (Cillian Murphy), beste acteur in een bijrol (Robert Downey Jr.), beste cinematografie, beste muziek en beste editing. Oppenheimer draait inmiddels niet meer in de bioscoop (heel sporadisch nog), maar kun je wel bekijken via Pathé Thuis en Prime Video tegen betaling. Vanaf 21 maart is de film exclusief te zien op SkyShowtime.

Poor Things

Geheel verdiend sleepte Emma Stone de Oscar voor beste actrice in de wacht, voor haar geniale rol van Bella Baxter in het Frankenstein-achtige Poor Things. De film van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos won ook beste productiedesign, beste kostuumontwerp en beste haar en make-up. Mocht je hem nog niet gezien hebben, ga dat dan snel doen – niet alleen voor het plot en acteerwerk, maar ook de geweldige looks van Stone die zelfs een minimalist (ik) hebben overtuigd om ruches, kant en pofmouwen te dragen. Poor Things draait nu in de bioscoop.

The Holdovers

Waar films als Oppenheimer, Barbie en Poor Things hoogstwaarschijnlijk bij iedereen onder de aandacht zijn gebracht, ben je misschien minder bekend met The Holdovers, de nieuwste film van de veelgeprezen regisseur Alexander Payne. De film, die het verhaal vertelt van een chagrijnige onderwijzer (Paul Giamatti) op een prestigieuze Amerikaanse school die tijdens de kerstvakantie toezicht houdt op een handjevol leerlingen, heeft afgelopen zondagnacht één Oscar gewonnen: actrice Da’Vine Joy Randolph nam het beeldje voor beste actrice in een bijrol mee naar huis. The Holdovers is nu te zien in de bioscoop.

Anatomy of a Fall

De Oscar voor beste originele scenario ging naar de Franse film Anatomy of a Fall, waarin actrice Sandra Hüller (een stijlster op de rode loper om in de gaten te houden, als we afgaan op haar looks bij de Oscars en de daaropvolgende afterparty) de show steelt. De productie van Justine Triet draait inmiddels al een aantal weken in de bioscoop, en is daar ook nog steeds te zien. Verder kun je de film kijken op Pathé Thuis en Cinetree.

American Fiction

De award voor beste aangepaste scenario werd uitgereikt aan American Fiction, een komediedrama over een gefrustreerde romanschrijver die het zat is dat men profiteert van ‘zwart’ entertainment gebaseerd op stereotypen en vervolgens een overdreven ‘zwarte’ roman onder een pseudoniem schrijft. De film van regisseur Cord Jefferson is exclusief te bekijken op Prime Video.

The Zone of Interest

Naast Anatomy of a Fall is er nog een film met Sandra Hüller die een Oscar heeft binnengesleept. Meerdere Oscars, zelfs. The Zone of Interest, een intens verhaal over een Auschwitz-commandant die tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn gezin vlak naast een concentratiekamp gaat wonen, won zowel beste internationale film als beste geluid. De film draait momenteel in de bioscoop.

The Boy and the Heron

Ook Studio Ghibli’s The Boy and the Heron viel in de prijzen tijdens de Oscars 2024. De film won de award voor beste animatiefilm, en liet daarmee publieksfavorieten als Spider-Man: Across the Spider-Verse en Elemental achter zich. Wie de Japanse animatiefilm over een jongen die in een magische wereld op zoek gaat naar zijn moeder wil zien, moet een abonnement op Apple TV+ hebben.

Barbie

Hoewel regisseur Greta Gerwig en hoofdrolspeler Margot Robbie beiden niet eens genomineerd waren, behoort Barbie toch tot de Oscarwinnende films van 2024. De film won namelijk de prijs voor beste nummer. Niet Ryan Goslings heerlijke I’m Just Ken, die ook genomineerd was, maar de prachtige ballad What Was I Made For? van Billie Eilish. Wie de film nog niet gezien heeft (hoe dan?) of hem gewoon voor de zoveelste keer wil zien, moet bij HBO Max zijn.

20 Days in Mariupol

De oorlog in Oekraïne duurt nog altijd voort. De verschrikkelijke beelden van de doden en gewonden door bombardementen en beschietingen in de door de Russen belegerde havenstad Marioepol gingen in maart 2022 de wereld over en staan op menig netvlies gebrand. Ze werden gemaakt door onder andere de Oekraïense AP-journalist Mstyslav Chernov, die er de indrukwekkende documentaire 20 Days in Mariupol van maakte. Online te bekijken via 2Doc.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Wes Anderson kwam afgelopen jaar niet alleen met Asteroid City, maar trakteerde ons ook op een reeks korte films die exclusief op Netflix te zien zijn. Waaronder The Wonderful Story of Henry Sugar, een verfilming van het gelijknamige verhaal van Roald Dahl, dat over een man gaat die leert zien zonder zijn ogen te gebruiken en die vaardigheid gebruikt om te gokken. De film won de Oscar voor beste korte live-action film.

The Last Repair Shop

De Oscar voor beste korte documentaire ging dit jaar naar The Last Repair Shop. We volgen een groep toegewijde ambachtslieden in een werkplaats in het centrum van Los Angeles die zo’n 80.000 instrumenten in goede staat houdt voor studenten. De korte film is te bewonderen op Disney+.

De film Godzilla Minus One, die een Oscar won voor beste visuele effecten, en de korte animatiefilm War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko – en in die categorie ook een Oscar won – zijn beiden momenteel niet in Nederland te bekijken.