christina-applegates-verschijning-op-de-rode-loper-kwam-met-een-krachtige-boodschap-244360
©Getty Images

Christina Applegate greep afgelopen zondag mis tijdens de uitreiking van de jaarlijkse SAG Awards voor haar rol in de zwarte komedieserie Dead To Me, maar dat was niet de reden waarom het een bitterzoete avond was voor de ster. Applegate, die de diagnose multiple sclerose kreeg tijdens het filmen van het derde en laatste seizoen van de show in 2021, heeft gezegd dat het waarschijnlijk de laatste awardshow zal zijn die ze als actrice bijwoont.

“Op dit moment kan ik me niet voorstellen ’s ochtends om 5 uur op te staan en twaalf tot veertien uur op een set door te brengen”, vertelde ze LA Times in een interview eerder deze maand. “Dat heb ik nu niet in me.”

Christina Applegate bij SAG Awards 2023

Dat de geliefde komedieactrice zinspeelde op het einde van haar lange carrière op het witte doek – die ons memorabele personages bracht als Rachels verwende zus Amy in Friends, Anchorman’s Veronica Corningstone en (mijn persoonlijke favoriet) Sue Ellen Crandall in Don’t Tell Mom The Babysitter’s Dead – maakte Applegate’s optreden op de rode loper bij de SAG Awards nog aangrijpender.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Zo ook haar gekozen plus-one voor de gelegenheid, haar 11-jarige dochter Sadie Grace, en de wandelstok die ze gebruikte om haar te helpen navigeren op de rode loper, compleet met een sticker waarop ‘F U MS‘ stond. Multiple sclerose is een aandoening die de hersenen en het ruggenmerg kan aantasten. Bijwerkingen kunnen zijn: problemen met zien, evenwicht, arm- en beenbewegingen en gevoel. Volgens de National Health Service komt het twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Krachtige boodschap

De 51-jarige ster sprak openlijk over haar diagnose, waardoor de productie van Dead to Me vijf maanden werd stilgelegd toen Applegate met de behandeling begon. “Er was het gevoel: ‘Nou, laten we haar wat medicijnen geven zodat ze beter kan worden'”, vertelde ze New York Times afgelopen november, toen het laatste seizoen op het punt stond op Netflix te verschijnen. “Het is niet anders, maar het was goed voor mij. Ik moest het verlies van mijn leven verwerken, van dat deel van mij. Die tijd had ik nodig.”

De duidelijke boodschap op de stok van de ster op zondagavond laat zien dat erkenning van de ziekte geen acceptatie betekent. “Acceptatie? Nee. Ik zal dit nooit accepteren. Ik ben boos.”

Tussen alle diamanten en couture die kenmerkend zijn voor de rode loper, viel Applegate’s krachtige boodschap – en haar moed en openhartigheid – des te meer op.

Christina met dochter Sadie Grace op de rode loper van de SAG Awards
©Getty Images
Christina met dochter Sadie Grace op de rode loper van de SAG Awards.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.