'The Crown' seizoen 5: alles wat we tot nu toe weten over het vijfde seizoen van de hitserie

Het vijfde seizoen krijgt een compleet nieuwe cast.

the crown
Sophie MutevelianNetflix

Hoewel het vierde seizoen van The Crown nog in de maak is, staat er ook al een vijfde seizoen van de hitserie over de Britse royals op de planning. In de afgelopen maanden kwam er meer informatie naar buiten over het vijfde deel. Zo krijgt de Netflix-serie een compleet nieuwe cast en weten we al wie de rol van Queen Elizabeth gaat vertolken. Om je soms door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we alles wat we tot nu toe weten over The Crown seizoen 5 voor je op een rij gezet.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Niet het laatste seizoen

Eerder schreven we al dat The Crown officieel stoppen na het vijfde seizoen. In eerste instantie zou Netflix-serie uit zes seizoenen bestaan, maar een van de makers, Peter Morgan, liet begin dit jaar aan The Hollywood Reporter laten weten dat er slechts vijf delen zouden komen. Nu onthult Netflix dat er tóch een zesde seizoen van de populaire show over de Britse royals gaat komen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Bekijk hier alles wat je wil weten over The Crown seizoen 4:

Nieuwe cast

Na maanden van speculatie heeft Morgan bevestigd dat actrice Imelda Staunton de rol van Queen Elizabeth zal spelen in het vijfde seizoen van The Crown. Ze neemt daarmee de rol over van Olivia Colman, die een Golden Globe won voor haar vertolking van de Britse koningin. In de eerste twee seizoenen zagen we Claire Foy als de Queen, die we gaan terugzien in het vierde seizoen in de vorm van flashbacks. Wellicht zien we nog meer oude castleden terug in de nieuwe seizoenen.

imelda staunton
Imelda Staunton
Getty Images

Staunton is onder meer bekend van haar rollen als Dorothea Umbridge in de Harry Potter-reeks, Maud Bagshaw in Downton Abbey en haar hoofdrol in de film Vera Drake, waarvoor ze een Oscarnominatie ontving. 'Als actrice was het een genot om te zien hoe zowel Claire Foy als Olivia Colman iets speciaals en unieks brachten in de scripts van Peter Morgan,' vertelt Staunton tegenover The Hollywood Reporter. 'Ik voel me echt vereerd om lid te worden van zo'n uitzonderlijk creatief team en The Crown tot een goed einde te brengen.'

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook is er nieuws over de rest van de nieuwe cast. Zo zal actrice Lesley Manville (bekend van onder meer Phantom Thread en Maleficent) Helena Bonham Carter en Vanessa Kirby opvolgen en de rol vervullen van prinses Margaret. 'Ik ben heel blij om prinses Margaret te spelen,' zegt Manville in een statement, gedeeld door het officiële Twitter-account van The Crown. 'Het stokje is al overgegeven aan twee fantastische actrices en ik wil daarom mijn uiterste best doen. Daarbij komt dat het heerlijk wordt om de zus te spelen van mijn goede vriendin Imelda Staunton.'

lesley manville
Lesley Manville
Mike MarslandGetty Images

The Crown liet via Twitter weten dat de Australische actrice Elizabeth Debicki de rol van prinses Diana zal gaan vertolken in seizoenen vijf én zes. Debicki is onder andere bekend van The Man from U.N.C.L.E., The Great Gatsby, Widows, The Night Manager, en beide Peter Rabbit films.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Verhaal

Hoewel we weten dat The Crown het leven van de moderne royals niet zal portretteren, is de precieze tijdlijn van het vijfde seizoen nog onbekend. Volgens bronnen zou het vierde deel van de serie eindigen rond 1990, het jaar dat voormalig Britse premier Margaret Thatcher (gespeeld door Gillian Anderson) 'verdreven' werd van haar positie. Het is dus zeer waarschijnlijk dat het vijfde seizoen zich in de jaren negentig afspeelt, met prins Charles (Josh O'Connor), wijlen prinses Diana en hun kinderen prinsen William en Harry in het middelpunt. William maakt zijn entree al in het vierde seizoen, zo laten deze foto's van actrice Emma Corrin als Diana zien.

Releasedatum

Aangezien het vijfde seizoen van The Crown nog niet in productie is en het vierde seizoen nog moet verschijnen, is er nog geen releasedatum beschikbaar. Maar volgens Deadline kunnen we het vijfde seizoen van The Crown niet eerder dan in 2022 verwachten. De productie zal volgend jaar juni beginnen. Het zesde seizoen zal in 2022 opgenomen worden. Volgens Deadline is de filmpauze die plaatsvond niet vanwege de coronacrisis, maar was deze vooraf gepland. Er zaten ook twee jaar tussen seizoen twee en drie, toen de productie zich klaarmaakte voor Queen Olivia Coleman.

Shop Vogue's favoriete accessoires

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Netflix