de-5-meest-opmerkelijke-momenten-van-de-grammy-awards-2022-209352
©ANP

Gisteravond vonden de Grammy Awards 2022 plaats, wat altijd weer een hoogtepunt betekent voor iedereen in de muziekindustrie (en daarbuiten). Niet alleen de rode loper is spraakmakend met jaw-dropping looks; ook zit de avond vol met opvallende momenten.

Van de toespraak van de Oekraïense president Zelensky tot Dua Lipa en Megan Thee Stallion die een iconisch moment van muzieklegendes Whitney Houston en Mariah Carey tijdens de MTV VMA’s van 1998 nabootsen., dit zijn de momenten die ons bijblijven.

Spraakmakende momenten van de Grammy Awards 2022

De grote winnaars

We beginnen met de winnaars van de avond, die voor drie artiesten in het bijzonder grote impact heeft. Zo wint Jon Batiste maar liefst vijf Grammy’s, onder meer album van het jaar voor “We Are”. Ook valt Silk Sonic in de prijzen met plaat én song van het jaar voor “Leave the Door Open” en gaat Olivia Rodrigo naar huis met de Grammy voor beste nieuwe artiest.

Nog een noemenswaardige win van de avond: Doja Cat en SZA die de prijs voor beste popduo/groep performance mee naar huis nemen voor “Kiss Me More.” Het duurt even voordat de twee op het podium verschijnen om hun award in ontvangst te nemen. Zo moet SZA het podium beklimmen op haar krukken (waarbij ze hulp krijgt van Lady Gaga) en komt ook Doja ietwat verlaat aan. De reden? Ze zat op het toilet toen haar overwinning werd aangekondigd.

Toespraak van Oekraïense president Zelensky

In tegenstelling tot de Oscars wordt er tijdens de Grammy Awards 2022 stilgestaan bij de invasie van Oekraïne door Rusland. Zo verschijnt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op het grote scherm, waar hij een vooraf opgenomen toespraak houdt.

“Onze muzikanten dragen kogelvrije vesten in plaats van smokings. Ze zingen voor de gewonden in ziekenhuizen”, vertelt Zelensky. “Op ons land vechten we tegen Rusland, dat met zijn bommen verschrikkelijke stilte brengt… Vul de stilte met je muziek! Vul het vandaag. Vertel ons verhaal. Vertel de waarheid over deze oorlog op je sociale netwerken, op TV. Steun ons op elke manier die je kunt, maar niet met stilte.”

John Legend zingt “Free”

Na Zelensky’s indrukwekkende toespraak wordt er ook met muziek stilgestaan bij de schrijnende situatie in Oekraïne. Zo betreedt John Legend het podium om een speciaal en krachtig eerbetoon te brengen aan aan het door oorlog geteisterde land. Zo zingt en speelt de 43-jarige zanger samen met gasten zijn nieuwe nummer “Free”. Dat doet hij in een blauw pak, dat naar de nationale kleur van Oekraïne verwijst.

Dua Lipa en Megan Thee Stallion recreëren iconisch MTV VMA-moment

Natuurlijk de avond niet compleet zonder een groot divamoment. De eer is aan Dua Lipa en Megan Thee Stallion, die het iconische moment van Whitney Houston en Mariah Carey tijdens de MTV VMA’s van 1998 nabootsen.

In de clip achter de twee zien we dat Whitney en Mariah op het podium dezelfde bruine Vera Wang-jurk dragen. Na wat luchtig geklets ontdoen de diva’s zich van hun rokken om unieke snits te onthullen. Dua en Megan doen vervolgens hetzelfde, met een beetje hulp van Donatella Versace.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Diet Prada ™ (@diet_prada)

Eerbetoon aan Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins

Tijdens de Grammy Awards 2o22 wordt ook een eerbetoon gebracht aan de overleden Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins. Taylor overleed op 25 maart op 50-jarige leeftijd tijdens de tour van de band in Colombia. Voordat er een emotioneel In Memoriam-video start, neemt presentator Trevor Noah de tijd om Taylor specifiek te eren.

“Dit was het moment in de show waarop ik de Foo Fighters zou introduceren. We zouden het met hen vieren, omdat ze eerder vandaag drie Grammy Awards wonnen. Maar ze zijn er natuurlijk niet door het tragische overlijden van hun legendarische drummer Taylor Hawkins. Onze gedachten gaan uit naar Taylor’s familie, zijn vrienden, de Foo Fighters-familie en al hun vrienden over de hele wereld. We willen nu graag een moment nemen om Taylor te herdenken.”