dit-kun-je-allemaal-doen-tijdens-keti-koti-in-heel-nederland-257543
©Spotlight

Voor de van oorsprong Surinaamse feestdag Keti Koti (spreek uit als: kittie kottie), wat ‘ketenen verbroken’ betekent, is steeds meer aandacht in Nederland. En hoewel 1 juli nog geen officiële feestdag is, vieren we ook dit jaar groots de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1873. Dit is op zaterdag 1 juli 2023 honderdvijftig jaar geleden, al werd de wet tien jaar eerder, op 8 augustus 1862, al ondertekend. Officieel ging de wet op 1 juli 1863 in, maar er stond in die wet dat de slaven op de plantages in Suriname nog tien jaar onder toezicht van de Staat bleven: tot 1873, dus.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Dat maakt 2023 een jubileumjaar en een belangrijk moment om stil te staan bij de Afrikaanse diaspora en de strijd voor vrijheid en gelijkheid. Er worden dan ook op veel plekken in Nederland evenementen georganiseerd die in het teken staan van herdenking, viering én creatie. Benieuwd naar de evenementen die je kan bijwonen? Wij zetten enkele op een rij.

Tips Keti Koti 2023

Van bruisende evenementen met livemuziek en good food tot inspirerende avonden met spoken word: er is voor ieder wat wils. Hieronder vind je een selectie van onze favoriete tips voor Keti Koti 2023 in heel Nederland.

Keti Koti Festival, Amsterdam

Kom en vier Nederlands officiële – en grootste – feest ter ere van Keti Koti op 1 juli. Dit jaar wordt het evenement opgesplitst vanwege de verwachte drukte: de nationale herdenking vindt plaats in het sfeervolle Oosterpark, terwijl het bruisende festival zelf het Museumplein zal veroveren. Geniet van een kleurrijke optocht in traditionele kledij van 10.30 uur tot 11.30 uur, gevolgd door een dag vol muziek, dans en entertainment op het Museumplein tot 22.00 uur. Mis ook niet de kans om een ‘Unity for Suriname’-voetbalshirt te kopen bij de kraam van Filling Pieces. Alle opbrengsten van de verkoop gaan rechtstreeks naar een Surinaams goed doel: de Ilonka Elmont Foundation, dat zich focust op het organiseren van sportevenementen voor kinderen met een beperking. Laat daarnaast je smaakpapillen verwennen met een gevarieerd aanbod aan heerlijk eten, waaronder een heerlijke Surinaamse BBQ.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ketikotifestival (@ketikotifestival_)

Keti Koti Festival, Oosterpark, 1012 AA Amsterdam

Keti Koti Festival, Utrecht

Geniet van een middag vol verbinding, optredens en heerlijk eten tijdens het Keti Koti Festival in Utrecht. Het festival verwelkomt op zaterdag 1 juli vanaf 14.00 uur iedereen in het Griftpark, gelegen in het hart van Utrecht. Een greep uit de tientallen leuke activiteiten: workshop agnisa vouwen (op een speciale manier een haarband of hoofddoek vouwen), vrijheidsvogel maken met Franky Bundel en voorleesmomenten voor kinderen van Marley Bakboord (Marley Praat Passie). De entree is gratis en het evenement duurt tot 22.00 uur.

Keti Koti Festival, Van Swindenstraat 129, 3514 XR Utrecht

Keti Koti Haarlem, Haarlem

Stichting Keti Koti Haarlem en het Frans Hals Museum bundelen hun krachten en organiseren Keti Koti Haarlem, een dynamisch evenement in het kader van Koloniaal Haarlem op 1 juli op locatie Hof in het museum, compleet met muziek, workshops, hapjes en culturele uitwisseling. Het evenement vindt plaats van 15.00 uur tot ongeveer 20.00 uur en is gratis te bezoeken. Het beste van alles? Het Frans Hals Museum laat weten dat ze van 1 juli tot 3 september extra informatie toevoegen aan hun vaste collectiepresentatie, waardoor je ook na Keti Koti meer kan leren over de machtsverhoudingen van het Nederlandse koloniale systeem en de rol van de slavernij.

Stichting Keti Koti Haarlem, Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Filmhuis Den Haag, Den Haag

“Laten we deze dag aangrijpen om te verbinden, begrijpen en te luisteren”, vindt Filmhuis Den Haag. En dat is precies wat je zaterdag 1 juli in het filmhuis kan doen. In samenwerking met Pepr, het Nederlandse streamingplatform voor films van zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora, en het Huis van Gedichten, presenteert Filmhuis Den Haag een uiteenlopend dag- en avondprogramma vol aangrijpende films en inspirerende spoken word, van 10.45 uur tot 22.40 uur. Informatie over tickets en prijzen vind je op hun website.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filmhuis Den Haag (@filmhuisdenhaag)

Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag

Keti Koti Festival, Rotterdam

Rotterdam staat op zaterdag 1 juli weer volledig in het teken van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de slavernij. Je kan je gratis laten inspireren door artiesten, kunstenaars, verhalenvertellers en muzikanten. Dit evenement is een initiatief van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst in samenwerking met Keti Koti Connect en Kabraneti.

Keti Koti Rotterdam, West-Kruiskade 11, 3014 AJ Rotterdam

SPOT, Groningen

Ook in Groningen wordt Keti Koti groots gevierd. Op zaterdag 1 juli transformeert het centrum van Groningen in een bruisend festivalterrein. Op verschillende locaties worden speciale activiteiten georganiseerd die het slavernijverleden van Groningen belichten. Ook wordt de impact van de slavernij op het heden laten zien. Een snelle greep uit de activiteiten: muziekoptredens, poëzie, spoken word, lezingen en tentoonstellingen. Het programma is gratis, maar reserveer wel even hier een kaartje.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Spot TV Groningen (@spottv_groningen)

SPOT/De Oosterpoort, Trompsingel 27, 9424 DA Groningen

Marimba, Amsterdam

Wil je dansen onder de zon, en daarna onder de sterren, op Afrikaanse elektronische beats? Dat kan. Club Radio Radio organiseert op 1 juli een gratis dagevenement in het Westerpark. Dit evenement wordt ‘een mooie eerbetoon aan Afrika, Suriname en het Caribisch gebied door middel van muziek, liefde en cultuur’, aldus de Instagrampost van Marimba. Vanaf 22.30 uur gaat het feest door in de club van Radio Radio, waar je tot diep in de nacht verder kan dansen. Een entreeticket voor het avondprogramma kost 11 euro.

Radio Radio, Pazzanistraat 3, 1014 DB Amsterdam

Amsterdam museum, Amsterdam

Pak je kans: zaterdag 1 juli en zondag 2 juli mag iedereen gratis naar het Amsterdam museum aan de Amstel. Ontdek meer over het koloniale verleden en bezoek bijvoorbeeld De Maasdamme Collectie: Scènes uit het koloniale verleden of de collectiepresentatie Panorama Amsterdam: Een levende geschiedenis van de stad. Of sluit aan bij een van de activiteiten: workshop diorama maken, Heri Heri eten of een concert in de museumtuin. Amsterdam museum is op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur open.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amsterdam Museum (@amsterdammuseum)

Amsterdam museum, Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam

Benieuwd naar de mooiste tentoonstellingen op dit moment? Bekijk hier Vogue’s cultuuragenda.