vogues-talent-to-watch-ruben-en-matthijs-pol-mode-en-muziek-zijn-voor-ons-onafscheidelijk-255565
©Pol

In Vogue’s Talent to Watch spreken we creatievelingen die de toekomst van mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt, is dat ze uiterst creatief en onconventioneel zijn. Zij bepalen de toekomst. Deze keer: broers Ruben en Matthijs Pol, ook bekend als Pol.

Vogue’s Talent to Watch: Pol

“Er is nooit een moment geweest waarop we zeiden: ‘Laten we een band beginnen'”, vertellen Ruben en Matthijs Pol over hun formatie. Tijdens de lockdowns groeiden de broers dichter naar elkaar toe en ontdekten naast hun modellenwerk nog een gemeenschappelijke interesse: muziek uit de late jaren zeventig en begin jaren tachtig. Ze begonnen muziek te maken en creëerden al snel een eigenzinnige sound. “Op een gegeven moment realiseerden we ons dat we er een naam aan moesten geven – en zo begon officieel Pol.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

New wave

Het is onmogelijk naar Pol te luisteren zonder de link te leggen naar andere bands geïnspireerd door New Wave, een melodieuze variant op punk uit eind jaren zeventig met artiesten als Duran Duran, The Cure en Japan. Dit komt wellicht door het gebruik van analoge elektronica in plaats van digitale muziekapparatuur. “De uitvoering van de daadwerkelijke muziek is iets dat in die tijd naar perfectie neigde – dit komt voornamelijk door de staat waarin technologie zich toen bevond. Denk aan de beschikbare instrumenten, analoge studioapparatuur en de manier van opnemen.”

New wave is een breed genre dat zijn naam dankt aan de Franse la nouvelle vague uit de jaren vijftig (met een ietwat lolligere blik op de wereld dan punk) en wordt over het algemeen meer beschouwd als een attitude dan een muziekgenre. Qua geluid lijkt het op een mix van punk, pop en rock ’n roll. In 2022 bracht Pol meerdere singles uit die doordrenkt zijn met new wave: Comme Ça, Boys Are en Modern Strange Love. “We zien new wave als een gehele visie, een state of mind, en als een artistiek antwoord dat vandaag de dag nog evenveel vragen beantwoordt als in de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pol (@polsound)

Muziek en mode

Zowel Ruben als Matthijs hebben een diepe verbondenheid met de mode-industrie. Ze zijn werkzaam als model voor grote modehuizen, waaronder Saint Laurent, Gucci, Fendi, Valentino, Dior en Louis Vuitton – om er slechts een paar te noemen. Maar hun creativiteit beperkt zich niet tot alleen modellenwerk. Ze zijn ook betrokken bij het produceren van muziek voor enkele van deze modehuizen, zo deden ze bijvoorbeeld een sneakercampagne voor Louis Vuitton.

“Ook voor deze muziek gebruiken we onze analoge instrumenten, maar passen ze toe op manieren die ook buiten het new wave-genre vallen. Het proces is compleet anders dan het maken van muziek voor Pol. Dit komt doordat de ‘brief’ van buiten komt. Beelden nog meer tot leven brengen en emoties versterken met behulp van muziek voelt fantastisch. Ons doel is deel uitmaken van steeds meer mooie projecten en uiteindelijk ook muziek te componeren voor shows.”

De broers zijn dankbaar voor hun ervaring als model, die heeft geholpen op hun weg naar veelzijdige en succesvolle muzikanten. “Voor onze persoonlijke ontwikkeling is het heel goed geweest om vanuit een klein dorp in Zuid-Holland in het diepe gegooid te worden, tussen alle fotografen, stylisten, creative directors en artiesten. We hebben binnen de mode-industrie onze roeping gevonden.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pol (@polsound)

Giftige mannelijkheid 

Pol is niet bang sociale problemen aan te pakken. Het nummer Boys Are spreekt zich uit tegen toxic masculinity oftewel giftige mannelijkheid. De term verwijst naar de masculiniteitscultuur rond ‘man zijn’. Het lied bekritiseert het idee dat jongens er op een bepaalde manier ‘mannelijk’ uit moeten zien en de misvatting dat een echte man geen emoties toont. De boodschap is duidelijk: “Wat maakt het verdomme uit als iemand iets anders draagt dan wat jij zou dragen? Of zich uitdrukt op een manier die jij niet begrijpt? Laat iedereen zijn ding doen en geniet van persoonlijke expressie en creativiteit.”

Boys Are is geïnspireerd op wat de broers zelf hebben meegemaakt, maar ook op ervaringen van mensen om hen heen. “Het is bizar dat in alle uithoeken van de wereld mensen worden onderdrukt en niet zichzelf mogen zijn.”

Pol benadrukt de kracht van mode en muziek als het gaat om zelfexpressie. “Mode en muziek verbinden zich op zo’n natuurlijke manier, ze inspireren elkaar en zijn onafscheidelijk.” Of Pol in de toekomst nog andere maatschappelijke kwesties aan de orde stelt, zullen we moeten afwachten. “We laten ons leiden door het creatieve proces van schrijven, spelen, zingen, denken en dansen.” De meest waardevolle tip die de jongens hebben meegekregen? “Trust your gut.