de-rijke-en-scandaleuze-geschiedenis-van-adelaide-cottage-het-nieuwe-huis-van-prins-william-en-kate-220347
©Kensington Palace/WPA-Pool/ANP

Het is officieel: prins William en Kate gaan verhuizen. Kensington Palace bevestigt dat het koninklijk paar en hun drie kinderen naar Windsor vertrekken. Waarom? De nieuwe school van hun kroost. Dit najaar zullen prins George, prinses Charlotte en prins Louis namelijk starten op de Lambrook School in Berkshire, een kwartiertje rijden van hun nieuwe huis, Adelaide Cottage.

William en Kate verhuizen naar Adelaide Cottage

Een koninklijke bron vertelde ABC News dat de hertog en hertogin van Cambridge hun kinderen een zo normaal mogelijke opvoeding willen geven en meer privacy wensen. Ze zouden ook dichter bij de koningin willen zijn, die onlangs fulltime naar Windsor Castle verhuisde. Dat betekent niet dat ze Londen voorgoed hebben verlaten: de Cambridges houden naar verluidt hun huis (en kantoren) in Kensington Palace, evenals hun buitenverblijf in Anmer Hall in Norfolk.

Hun nieuwe huis, Adelaide Cottage, ligt op het terrein van Windsor Great Park. Het huis met vier slaapkamers heeft een rijke (en een lichtelijk scandaleuze) geschiedenis. Het werd in 1831 gebouwd door Sir Jeffry Wyatville en was oorspronkelijk een theehuis voor koningin Adelaide. Tijdens het bewind van koningin Victoria werd het een idyllisch, luxe gastenverblijf – een reputatie die ook het huis van prins Harry en Meghan Markle in Frogmore had. ‘Aanvankelijk had Adelaide Cottage een vergelijkbare status als Frogmore House. Belangrijke bezoekers aan Windsor bezochten in 1830 vaak eerst het ene en dan het andere koninklijke zomerverblijf’, schrijft Jane Roberts in haar boek uit 1997, Royal Landscape: The Gardens and Parks of Windsor.

Foto van Adelaide Cottage,Windsor, bij een grote boom
©Royal Collection Trust
Foto van Adelaide Cottage, Windsor, bij een grote boom.

Een bekende bewoner

In 1941 werd Adelaide Cottage bekend als een ‘grace-and-favor home’ – een term die wordt gebruikt om huizen aan te duiden die eigendom zijn van de koningin en die zij uitleent aan leden van de koninklijke familie of personeel. Een van de eerste bewoners van Adelaide? Peter Townsend, de stalmeester van koning George VI én de voormalige grote liefde van prinses Margaret, die een schandaal veroorzaakte toen zijn relatie met de prinses naar buiten kwam.

Townsend had gemengde gevoelens over het wonen in het historische huis, dat in die tijd aan renovatie toe was. ‘In het voorjaar van 1945, met ons tweede kind op komst, stelde de koning voor dat we zouden verhuizen naar een klein huis, Adelaide Cottage, bij Windsor Castle’, schreef Townsend in zijn memoires, Time and Chance. ‘Het was een genereus gebaar waarvoor ik me diep dankbaar voelde, ondanks de beperkte voorzieningen van het huis.’

Hij beschreef het huis als een ‘vrieskist’ in de winter, omdat het slechts twee radiatoren had. ‘In de salon, omgeven door Franse ramen, was het soms nodig om een jas en sjaal te dragen’, aldus Townsend. Maar in de zomer, herinnert hij zich, was het ‘heerlijk’. Hij woonde er tot 1952.

Renovatie van Adelaide Cottage

Adelaide Cottage is zeker gemoderniseerd sinds de dagen van koningin Victoria en Peter Townsend. Het huis kreeg verschillende verbeteringen in 1955 nadat Townsend was vertrokken, en het werk ging gedurende de decennia daarna door. Roberts stelt in haar boek bijvoorbeeld vast dat ‘gedurende vele jaren (tot 1963) een waterval de heuvel afdaalde via een rotstuin achter het huis’. Die werd verwijderd ‘in een poging om de vochtige omstandigheden binnen te verminderen’. In de jaren negentig vonden nog meer werkzaamheden plaats, en in 2015 zou het pand een uitgebreide renovatie hebben ondergaan.

Toch is het waarschijnlijk dat sommige ouderwetse details nog steeds aanwezig zijn. Een groot deel van het huis was oorspronkelijk ingericht met wat een publicatie uit 1831 ‘kuis en elegant’ meubilair noemde. Ook omvat het terrein een uitgestrekte tuin. Klinkt als een goede plek om thuis te komen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.