wie-is-penny-knatchbull-dit-moet-je-weten-over-de-goede-vriendin-van-prins-philip-230993
©Getty Images

In het vijfde seizoen van The Crown staat de relatie van prins Philip met niet één, maar twee vrouwen centraal. De eerste: Queen Elizabeth II, zijn vrouw en leider van bijna vier decennia. De tweede? Penny Knatchbull, een vrouw die bijna 30 jaar jonger is. (Let op: spoilers volgen.)

Wie is Penny Knatchbull?

Penny Knatchbull (ook bekend als gravin Mountbatten van Birma) is technisch gezien een aangetrouwd familielid van prins Philip. In 1979 trouwde ze met Norton Knatchbull, kleinzoon van Louis Mountbatten, Philips favoriete oom. Zij en haar man wonen op Broadlands, hetzelfde landgoed van 86 hectare waar Philip en koningin Elizabeth in 1947 hun huwelijksreis doorbrachten.

Begin jaren 90 bloeide er een vriendschap op tussen de prins en Penny. De katalysator was tragisch: Penny’s vijfjarige dochter, Leonora, stierf aan leverkanker. Philip bood troost aan de rouwende moeder en hielp haar ook een nieuwe hobby te ontwikkelen: koetsrijden. De prins dacht dat de sport, die hij op oudere leeftijd had opgepakt nadat hij was gestopt met polo, afleiding zou kunnen bieden. “Het was Phillip die Penny Romsey (nu gravin Mountbatten) aanmoedigde om koets te gaan rijden”, schreef Ingrid Seward in haar biografie van de royal, Prince Philip Revealed. “Ze toonde interesse in wat ze ‘this driving thing‘ noemde en vroeg hem of het misschien mogelijk was de pony van haar dochter les te geven.”

Speculaties

Hun nabijheid, evenals hun leeftijdsverschil, leidde tot speculaties over een affaire. (Het was niet de eerste keer: ook in de jaren 50 kreeg Philip te maken met dergelijke geruchten.) In The Crown wordt voorzichtig gesuggereerd wat er precies tussen de twee is gebeurd. “Ze is half zo oud als jij”, snauwt koningin Elizabeth (Imelda Staunton) tegen Philip (Jonathan Pryce) tijdens een staatsbezoek aan Rusland, waar hij toegeeft dat hij elders ‘gezelschap’ moest zoeken. “Ik wil niet gevraagd worden iets op te geven als ik niets verkeerd heb gedaan”, zegt Philip terug.

Er is geen bewijs dat ze meer waren dan vrienden. In haar biografie schrijft Seward dat ze de twee vrolijk en open heeft zien dansen op een bal, een daad die ze als “volkomen onschuldig” interpreteert, omdat het suggereert dat ze niets te verbergen hadden. Meerdere Windsors omarmden Penny in het openbaar, niet alleen prins Philip. Zo stond ze in 1991 op het balkon van Buckingham Palace voor Trooping the Colour met de hele koninklijke familie, en werkte ze in 2006 mee aan de documentaire Ten Days That Made the Queen.

Ook woonde ze regelmatig de Royal Windsor Horse Show bij als gast van de royals, waarbij ze door de media werd gefotografeerd. Prins Charles gaf zelfs Penny’s dochter, Alexandra, weg op haar bruiloft. Toen prins Philip in 2021 overleed, was zij een van de 30 mensen die voor zijn begrafenis waren uitgenodigd. Dit jaar woonde zij ook de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth bij.

‘Onzin’

Dickie Arbiter, voormalig perschef van de overleden koningin, noemde de geruchten over een affaire tussen prins Philip en Penny “onzin”. Ook het vermelden waard is een opmerking die Philip in 1991 maakte tegen een verslaggever die informeerde naar zijn trouw. “Goeie God, vrouw”, zei hij. “Heb je er ooit bij stilgestaan dat ik al jaren nergens heen ga zonder politieagent aan mijn zijde? Dus hoe zou ik verdomme wegkomen met zoiets?”

Zoals het gezegde luidt, je weet nooit wat er achter gesloten deuren gebeurt. Dat geldt ook voor de schrijvers van The Crown, dus in dit geval kunnen we het beste stellen dat het fictieve drama de zaak sensationeler maakt dan hij is.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.