deze-nieuwe-dramaserie-over-de-indrukwekkende-modereis-van-cristobal-balenciaga-is-vanaf-vandaag-te-zien-273651

Het moge duidelijk zijn: we kunnen geen genoeg krijgen van baanbrekende ontwerpers op het witte doek, van inzichtelijke documentaires als Coco Chanel: Unbuttoned tot aankomende drama’s als Apple TV+’s The New Look. Deze series volgen Coco Chanel en Christian Dior, net zoals Disney+’s Kaiser Karl die de carrière van Karl Lagerfeld in beeld brengt. Aan dit lijstje kunnen we nu een titel toevoegen. Een dromerige dramaserie over de modereis van Balenciaga-oprichter Cristóbal Balenciaga is vanaf vanaf vandaag te zien. En geloof ons: dat wil je.

Een serie over Cristóbal Balenciaga

De serie genaamd Cristóbal Balenciaga brengt ons de broodnodige sprankeling in de somberste maand van het jaar. De Spaanse acteur Alberto San Juan speelt Balenciaga, een ware mode-revolutionair die in de Baskische stad Getaria wordt geboren als de zoon van een visser en een naaister, en uitgroeit tot een wereldwijd gerespecteerde couturier. De serie richt zich op één specifieke periode in zijn carrière, namelijk: de tijd waarin hij, na een aantal succesvolle jaren van het kleden van aristocraten en royalty’s in zijn thuisland, naar Parijs verhuist in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog en begint te experimenteren met radicale, sculpturale silhouetten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

De officiële beschrijving van de serie luidt als volgt: “De serie Cristóbal Balenciaga begint in Parijs in 1937, als de ontwerper zijn eerste couturecollectie presenteert. Hij laat een succesvolle carrière achter in zijn ateliers in Madrid en San Sebastián, waar hij de Spaanse elite en aristocratie kleedde. De ontwerpen die in Spanje de trend zetten, werken niet helemaal in het verfijnde mode-imperium dat Parijs is geworden. In die stad zijn namen als Chanel, Dior en Givenchy de maatstaf van de haute couture. Geleid door zijn obsessie voor controle in alle aspecten van zijn leven, zal Cristóbal Balenciaga zijn stijl definiëren en uiteindelijk toch een van de belangrijkste ontwerpers aller tijden worden.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Cristóbal Balenciaga dramaserie
©David Herranz
1/5
Native Share

Wat kunnen we verwachten?

Cristóbal Balenciaga is gecreëerd door Lourdes Iglesias en de twaalfvoudige Goya-prijswinnaars (een jaarlijkse, Spaanse filmprijs, red.) Aitor Arregi, Jon Garaño en José María Goenaga. In de serie zal San Juan vergezeld worden door een cast bestaande uit Europese acteurs die de talloze beroemdheden in de inner circle van de ontwerper vertolken. Belén Cuesta speelt Fabiola de Mora y Aragón, de koningin van België, wiens trouwjurk werd ontworpen door Balenciaga; Adam Quintero speelt Balenciaga’s medewerker en minnaar Ramón Esparza; Thomas Coumans is te zien als Wladzio D’Attainville, met wie de ontwerper naar verluidt zijn meest intense persoonlijke en professionele relatie had; Josean Bengoetxea vertolkt zakenman Nicolás Bizkarrondo. En Cecilia Solaguren speelt zijn vrouw, Virgilia Mendizabal.

Ook te zien? Gemma Whelan, als journalist Prudence Glynn, de eerste moderedactrice van The Times; Gabrielle Lazure als Carmel Snow, de hoofdredactrice van Harper’s Bazaar en voormalig moderedacteur van Vogue; Anouk Grinberg als de onnavolgbare Coco Chanel; Patrice Thibaud als Christian Dior; Nine d’Urso, de dochter van voormalig topmodel Inès de La Fressange, als het model en Balenciaga-muze Colette; en tot slot Anne-Victoire Olivier, als de beroemde Balenciaga-klant en Hollywoodlegende Audrey Hepburn.

Cristóbal Balenciaga is nu te zien op Disney+. Bekijk de eerste beelden – die de stijlvolle kostuums laten zien, gemaakt door Oscar- en Emmy-genomineerde Bina Daigeler – hieronder.

Cristobal Balenciaga serie
©David Herranz
2/5
Native Share
Cristobal Balenciaga serie
©David Herranz
3/5
Native Share
Cristobal Balenciaga serie
©David Herranz
4/5
Native Share
Cristobal Balenciaga serie
©David Herranz
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.