zandwormen-florence-pugh-als-royal-en-zendaya-in-strijdmodus-bekijk-de-eerste-trailer-van-dune-part-two-252620
©Warner Bros

Na het eerste spectaculaire actie-epos keren Timothée Chalamet en Zendaya, maar ook Rebecca Ferguson en Javier Bardem terug voor Dune: Part Two. Er staat ons wederom een groot spektakel te wachten, als we afgaan op de eerste beelden uit de trailer die zojuist door Warner Bros is vrijgegeven. Het beste van alles? Florence Pugh en Austin Butler voegen zich bij de cast en vertolken respectievelijk een warrior princess en een kale schurk. Lees hier alles wat je moet weten over de vervolgfilm.

Wie zit er in de cast van ‘Dune: Part Two’?

Timothée Chalamet kruipt weer in zijn rol van Paul Atreides, de erfgenaam van een adellijk huis, die wordt aangekondigd als Messias, terwijl Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Stellan Skarsgård en Dave Bautista zich bij hem voegen als respectievelijk Lady Jessica, Stilgar, Baron Harkonnen en Glossu Rabban (hertog Leto Atreides, gespeeld door Oscar Isaac, kwam helaas om in de eerste film).

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zendaya heeft een grotere rol

Ook terug? Zendaya als Chani, een van de woeste Fremen van de woestijnplaneet Arrakis, die in Pauls visioenen verschijnt en tegen het einde van Dune voor het eerst zijn pad kruist. Hoewel ze slechts zeven minuten schermtijd had in de eerste film, zijn kijkers ervan verzekerd dat de actrice prominenter aanwezig zal zijn in het vervolg. Als regisseur Denis Villeneuve zich strikt aan het bronmateriaal houdt – Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-bestseller – zal ze Paul begeleiden en beschermen, en uiteindelijk de romantische hoofdrolspeler van het verhaal worden.

“Toen ik de casting deed voor Chani’s personage, ontmoette ik veel actrices”, vertelde Villeneuve in augustus 2021 aan La Repubblica. “Zendaya wilde auditie doen en vandaag, na het draaien van de film en het zien van wat een geweldige actrice ze is, heb ik spijt dat ik haar auditie heb laten doen. Het was gewoon omdat ik haar niet kende. Maar die dag maakte ze indruk op me en toen ze de studio verliet, wist ik dat zij Chani was, de jonge woestijntijger. Ik ben vereerd om twee zulke explosieve talenten op het scherm te presenteren [Chalamet en Zendaya, red.] en ik kan niet wachten om het tweede deel van Dune op te nemen.”

Florence Pugh en Austin Butler voegen zich bij de cast

Op 8 maart werd bekend dat Florence Pugh de rol van prinses Irulan gaat spelen; de dochter van de keizer die om politieke redenen met Paul trouwt. Pugh en Chalamet hebben natuurlijk al eerder een koppel gespeeld, in Greta Gerwigs hartverwarmende bewerking van Little Women. Op 10 maart volgde nog meer nieuws: Elvis‘ Austin Butler was ook in onderhandeling om Feyd-Rautha Harkonnen te spelen, de snode neef van Baron Harkonnen en zijn uitverkoren erfgenaam.

De andere grootheden die op Arrakis landen? Christopher Walken, die de rol op zich neemt van Keizer Shaddam IV; de heerser die zich bedreigd voelde door Leto Atreides en daarom samenzwoer met het Huis Harkonnen om hem en zijn familie naar de woestijnplaneet te sturen. En natuurlijk Léa Seydoux als Lady Margot, een lid van de Bene Gesserit en een bondgenoot van Paul. Ook zien we de Zwitserse actrice Souheila Yacoub als de Fremen-leider Shishakli, en Tim Blake Nelson in een nog niet bekendgemaakte rol.

Waar gaat de film over?

Fans van Herberts roman wezen erop dat Dune slechts zo’n tweederde van het boek beslaat, wat betekent dat er genoeg materiaal overblijft voor het vervolg. De eerste film eindigde met Paul die zich aansloot bij de Fremen om vrede te brengen op Arrakis. Dus ervan uitgaande dat de tweede film verder gaat waar hij ophield, zouden we getuigen moeten zijn van Pauls opkomst naar de macht. Wanneer dat nieuws Baron Harkonnen en de keizer Shaddam IV bereikt, verzamelen ze vloten rond de woestijnplaneet. Paul zal de Fremen leiden in de strijd op gigantische zandwormen.

De officiële synopsis luidt: “Deze vervolgfilm zal de mythische reis van Paul Atreides verkennen terwijl hij zich verenigt met Chani en de Fremen en hij op oorlogspad is om wraak te nemen op de samenzweerders die zijn familie hebben vernietigd. Geconfronteerd met een keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het bekende universum, probeert hij een verschrikkelijke toekomst te voorkomen die alleen hij kan voorzien.” We kunnen bijna niet wachten.

Wanneer komt ‘Dune: Part Two’ uit?

Op 7 november 2021 meldde Collider dat de productie voor Dune: Part Two zou beginnen op 18 juli 2022, waarbij de film op 20 oktober 2023 in de bioscoop zou verschijnen. Daarna bleek dat de releasedatum van de film was verschoven naar 17 november, maar deze werd toch weer iets naar voren geschoven – naar 3 november 2023.

Kom er nog een derde deel?

Hoewel Villeneuve heeft gezegd dat hij het verhaal in twee delen wil vertellen, gaf hij in Entertainment Weekly aan dat hij “altijd drie films voor ogen had” en dat hij geïnteresseerd zou zijn in de volgende bewerking van Herberts vervolgfilm Dune Messiah uit 1969. Laten we hopen dat hij het daar niet bij laat.

Is er een trailer voor ‘Dune: Part Two’?

Ja! Op 3 mei verscheen de eerste officiële trailer. Deze opent met Chalamet en Zendaya die de duinen van Arrakis bewonderen, voordat de grote strijd begint. Vervolgens zien we beelden van een uiterst vorstelijke Florence Pugh als prinses Irulan, Austin Butler als de buitenaardse Feyd-Rautha Harkonnen, Léa Seydoux als de mysterieuze Lady Margot en Chalamet die voor het eerst een zandworm bestijgt. Je krijgt er gegarandeerd kippenvel van.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.