emma-mackey-is-een-humeurige-bronte-zus-in-de-eerste-trailer-van-emily-219373
©Michael Wharley

Onlangs is bevestigd dat Emma Mackey te zien is in de aankomende Barbie-film, maar dat is niet het enige project waar de Sex Education-ster zich mee bezighoudt. Zo speelt Mackey de hoofdrol in Emily, een literaire film over het leven van schrijfster Emily Brontë. De biopic gaat over wat de moody literatuur van de Britse schrijfster zou kunnen hebben geïnspireerd, op een manier die vergelijkbaar is met Shakespeare In Love – maar dan met echte historische figuren uit Brontë’s tijd in plaats van volledig fictieve personages.

Waar gaat de Emily Brontë-film over?

De liefdesrelatie tussen Emily en Weightman

In plaats van een puur historisch verslag maakt regisseur Frances O’Connor met Emily van de gelegenheid gebruik om te fantaseren over wat de middelste Brontë-zus ertoe gebracht kan hebben om de bekende roman Wuthering Heights te schrijven. Haar wilde theorie? Dat de teruggetrokken Emily een verhouding had met Weightman, een assistent-priester die samenwerkte met haar vader Patrick, een rector in de Engelse plaats Haworth.

Emma Mackey als Emily Brontë
©Michael Wharley
Emma Mackey leidt de cast als Emily.

Hoewel er geen historisch bewijs is voor een romance tussen Emily en Weightman, speelde hij wél een belangrijke rol in het leven van elk lid van de Brontë-familie. Toen Weightman in 1839 op hun pastorie aankwam, charmeerde hij de drie zussen onmiddellijk. Hij zou een goede vriend worden van Emily, die door tijdgenoten wordt beschreven als ongelooflijk teruggetrokken, zelfs naar de maatstaven van de Brontës.

Het is echter Anne Brontë van wie algemeen is aangenomen dat ze verliefd was op Weightman. Ze portretteerde hem als dominee Weston in haar ondergewaardeerde roman Agnes Grey. Hij zou ook de inspiratiebron zijn geweest voor veel van Anne’s gedichten na zijn dood aan cholera op 26-jarige leeftijd. Ook zus Charlotte raakte een tijdje in de ban van Weightman, maar later keurde ze hem af in een brief aan een vriendin.

Weightman in de Emily Brontë-film
©Michael Wharley
Oliver Jackson-Cohen verschijnt als Weightman.

Broer Branwell

Emily’s partner in crime? Haar broer Branwell, die een voortdurende bron van ongerustheid voor zijn familie bleek te zijn (maar juist een held was voor Emily). Branwell, die volgens sommigen deels het personage van Heathcliff heeft geïnspireerd, en zijn vele demonen staan centraal in Emily.

De enige jongen van de Brontë-kinderen slaagt er niet in om in Bradford de kost te verdienen als schilder. Daarna wordt hij ontslagen uit een aantal andere functies, variërend van leraar tot spoorwegbeambte. Hij veroorzaakt nog meer ophef als hij in het nabijgelegen Thorp Green Hall gaat werken als leraar, maar ook daar wordt ontslagen. Naar verluidt omdat hij een verhouding had met de vrouw van zijn werkgever.

Branwell en Weightman in 'Emily'
©Michael Wharley
Branwell, gespeeld door Fionn Whitehead, heeft een hoofdrol in de film.

Een paar jaar later raakt Branwell verslaafd aan drugs en alcohol (met een speciale voorliefde voor opium). Hij verhuist terug naar het ouderlijk huis in Haworth, waar hij zijn eigen slaapkamer in brand steekt. Als hij op 31-jarige leeftijd sterft, schrijft Charlotte veelzeggend: “Ik ween niet vanwege een gevoel van rouw – er is geen steun weggenomen, geen troost weggerukt, geen dierbare metgezel verloren – maar om de teloorgang van talent, de ondergang van belofte, het voortijdige, sombere uitsterven van wat een brandend en stralend licht had kunnen zijn…”

Hoe ziet de cast eruit?

Emma Mackey uit Sex Education leidt de cast als de heldin, terwijl nieuwkomers Alexandra Dowling en Amelia Gething verschijnen als respectievelijk Charlotte en Anne. Oliver Jackson-Cohen maakt zijn doorbraak als Emily’s onstuimige liefdespartner William Weightman. Tot slot kruipt Fionn Whitehead (Dunkirk) in de huid van broer Branwell, die door velen bij de publicatie van Wuthering Heights ten onrechte als de schrijver werd beschouwd.

De Brontë-zussen
©Michael Wharley
O'Connor heeft de film volledig in Yorkshire opgenomen, met winkels in de hoofdstraat van Haworth als opnamelocaties.

Waar is de film over Emily Brontë opgenomen?

Het werk van de zusters Brontë is onlosmakelijk verbonden met het landschap van Yorkshire. O’Connor stond er daarom op de biopic te filmen in en rond hun geboortestad Haworth (ondanks de vele regen). Dat zorgde voor echte dorpsscènes gefilmd in de hoofdstraat waar Charlotte, Emily en Anne zouden hebben gewoond. Ondertussen dient een Georgiaans landhuis in Dent als het huis van de zussen, aangezien de pastorie een functionerend museum is.

Wanneer verschijnt ‘Emily’?

Emily draait vanaf 14 oktober in de bioscoop.

Is er al een trailer?

Ja! De eerste trailer voor de biopic verscheen op 11 augustus; bekijk hem hieronder in zijn geheel.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.