de-11-grootste-releases-op-het-cannes-filmfestival-2023-om-naar-uit-te-kijken-250417
©Pop. 87 Productions / Focus Features

Het filmfestival in Cannes is nog steeds de ster onder de Europese filmfestivals. Bovendien is het de plek waar de filmcampagnes tijdens het awardseizoen van start gaan en rijzende sterren hun status als power players in de sector bevestigen. De line-up is bijna altijd een combinatie van kaskrakers en indie gems. Vorig jaar had je Top Gun: Maverick en Elvis tegenover Triangle of Sadness en Aftersun, die allemaal genomineerd werden voor een Oscar. Dus, welke langverwachte releases zullen deze keer in première gaan in Cannes? In aanloop naar de 76ste editie, die van 16 tot 27 mei duurt, zijn dit de films die je niet mag missen.

Releases om naar uit te kijken tijdens Cannes 2023

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese’s verfilming van David Granns boek vertelt het waargebeurde verhaal van een olierijke Indiaanse gemeenschap in het Oklahoma van de jaren twintig. Leden van de gemeenschap worden onder mysterieuze omstandigheden vermoord. De film heeft lang op zich laten wachten – twee jaar om precies te zijn – wat betekent dat de verwachtingen sky high zijn. Leonardo DiCaprio speelt de hoofdrol, naast Lily Gladstone, John Lithgow en recente Oscarwinnaar Brendan Fraser. Jesse Plemons speelt een Texas ranger die de zaak onderzoekt, en Robert De Niro is het brein achter de misdaden. Reken op overweldigende weergaven van glooiende vlaktes en een hartverscheurend beeld van een vergeten maar indringend stukje Amerikaanse geschiedenis.

Still shot uit de film killers of the flower moon die in premiere gaat tijdens het Cannes film festival
©Apple TV+

Asteroid City

De nieuwste, perfect gekaderde, heerlijk gekke film van Wes Anderson lijkt zo ‘Andersoniaans’ als het maar zijn kan: het (zonovergoten) verhaal gaat over deelnemers aan een conventie voor jonge sterrenkijkers en ruimtecadetten in een woestijnstadje in de jaren vijftig, van wie het leven op zijn kop wordt gezet door de komst van een buitenaards wezen. De excentrieke groep studenten, ouders en enthousiastelingen – belichaamd door Jason Schwartzman, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Maya Hawke en Margot Robbie – vraagt zich af wat de toekomst zal brengen.

May December

Julianne Moore en Charles Melton (bekend van Riverdale) staan centraal in Todd Haynes’ delicate drama over een vrouw in de publieke belangstelling. Haar verhouding met een werknemer die meer dan twee decennia jonger is, veroorzaakt een tabloidschandaal dat de natie in zijn greep houdt. Vele jaren later bereidt het inmiddels getrouwde stel zich voor om hun kinderen naar de universiteit te sturen. Een filmster (Natalie Portman) komt hun leven binnen en hoopt de familie beter te begrijpen voordat ze in een film over hen gaat spelen. Terwijl ze elk hun verleden proberen te verwerken en de toekomst onder ogen moeten zien – ze zullen empty-nesters worden – lopen de emoties hoog op en dreigt de hel los te breken.

Firebrand

Firebrand vertelt het historische verhaal over de zesde en laatste vrouw van Henry VIII, Katherine Parr, gespeeld door de raadselachtige Alicia Vikander. In Karim Aïnouz’ relaas over giftige rivaliteit en paleisintriges zal Jude Law de strijdlustige, geduchte vorst belichamen. Hij krijgt gezelschap van Erin Doherty – die je kan kennen van The Crown in de rol van de baanbrekende schrijfster en veroordeelde ketter Anne Askew – en Eddie Marsan en Sam Riley als de politiek ingestelde broers Edward en Thomas Seymour. Parr viel na aankomst aan het hof voor laatstgenoemde, maar nadat ze de aandacht van de koning had getrokken, kon ze zijn toenaderingen niet weerstaan. Maar nadat ze de troon heeft overgenomen, begint ze aanzienlijke macht uit te oefenen – en weigert ze de liefde op te geven.

La Chimera

The Wonders’ en Happy as Lazzaro’s Alice Rohrwacher is terug in Cannes, en rondt haar lyrische, rijk weergegeven trilogie over de Italiaanse identiteit en geschiedenis af met een verhaal vanuit het perspectief van een buitenstaander. Namelijk de jonge Britse archeoloog (Josh O’Connor) die betrokken raakt bij de schimmige wereld van nachtelijke grafrovers die er alles aan doen om in de jaren tachtig kostbare Etruskische artefacten te bemachtigen. Terwijl hij door dit uitgebreide criminele netwerk navigeert, biedt Isabella Rossellini ondersteuning als gepensioneerde operazangeres, net als de zus van de regisseur, Alba, als internationale handelaar in kostbare voorwerpen.

Still shot uit de film La Chimera
©Simona Pampallona

Monster

Sinds hij de Palme d’Or won met zijn tedere, ontroerende film Shoplifters, heeft Hirokazu Kore-Eda projecten in het Frans (de tranentrekker The Truth van Catherine Deneuve en Juliette Binoche) en het Koreaans (het zachte en ontroerende Broker met Song Kang-ho van Parasite) geregisseerd. Nu keert hij terug naar zijn geboorteland Japan met deze Rashomon-achtige nagelbijt-film, verteld vanuit drie perspectieven: dat van een moeder, een leraar en een jongen die betrokken raakt bij een gewelddadige woordenwisseling op school. Sakura Ando en Eita Nagayama leveren knallende prestaties en de huiveringwekkende muziek is het werk van de wijlen, grote maestro Ryuichi Sakamoto.

Strange Way of Life

Een release van Pedro Almodóvar is altijd reden voor een feestje, zelfs als het om een korte film gaat. Nog meer als het gaat om een dertig minuten durende queer western met Ethan Hawke en Pedro Pascal van The Last of Us, beiden exclusief gekleed in Saint Laurent (door Anthony Vaccarello). Het duo speelt een sheriff en een boer, oude vrienden die elkaar tientallen jaren na hun samenwerking als scherpschutters weer ontmoeten – al blijkt al snel dat hun ontmoeting geen toeval is. Hoewel Almodóvar verdere details voor zich houdt, belooft hij veel verrassingen en een gevoelige verkenning van de hedendaagse mannelijkheid.

Een still shot uit Strange Way of Life een film die in premiere gaat op het Cannes Film Festival 2023
©El Deseo D.A. S.L.U. Iglesias Mas

The Old Oak

Ken Loach, de koning van het ‘kitchen sink realism‘-stroming en chroniqueur van het Britse onrecht, richt zijn diep empathische en onverzettelijke blik opnieuw op het noordoosten van Engeland – waar zich zowel het hartverscheurende I, Daniel Blake als Sorry We Missed You afspeelden – voor deze genuanceerde productie over gemeenschap, verlies, angst en hoop. Centraal staat een pub, de laatst overgeblevene in een vervallen voormalig mijndorp in het graafschap Durham, en de enige overgebleven openbare ruimte voor degenen die nog in de buurt wonen. Wanneer dalende huizenprijzen leiden tot een toestroom van Syrische vluchtelingen in het gebied, lopen de spanningen hoog op. Maar dan sluit de kroegbaas (Dave Turner) een onwaarschijnlijke vriendschap met een jonge Syriër (Ebla Mari), en vragen ze zich af of deze twee gemarginaliseerde groepen misschien een gemeenschappelijke basis kunnen vormen.

The Old Oak is een film die in premiere gaat tijdens het Cannes Film Festival 2023
©BBC Films

Club Zero

Jessica Hausner (Little Joe) heeft actrice Mia Wasikowska gestrikt om de hoofdrol te spelen in deze griezelige psychologische thriller, die zich afspeelt op een elite-internaat waar een invloedrijke lerares een nieuw vak wil introduceren dat zij “bewust eten” noemt. Nadat ze een sterke band heeft opgebouwd met vijf leerlingen, moedigt ze de tieners aan hun consumptie drastisch te verminderen, de maatschappelijke normen uit te dagen en de band met hun ouders te verbreken. Voordat haar collega-opvoeders – gespeeld door onder anderen Sidse Babett Knudsen van de Deense televisieserie Borgen en Amir El-Masry van de serie Limbo – beseffen wat er gebeurt, is het al te laat.

still shot uit de film club zero die in premiere gaat op het cannes film festival
©BBC Film

The New Boy

Cate Blanchett is na haar meesterlijke, voor een Oscar genomineerde rol in Tár weer te zien op het witte doek als een afvallige non die een afgelegen klooster runt in het Australië van de jaren veertig, in een nieuwe opzwepende film van inheemse filmmaker Warwick Thornton. Haar delicate wereld wordt verstoord wanneer in het holst van de nacht plotseling een negenjarig Aboriginal-weeskind (newcomer Aswan Reid) in wanhopige nood arriveert. Wat volgt is een indringend onderzoek naar kolonialisme, spirituele strijd en wat ervoor nodig is om te overleven.

The New Boy is ook een film die in premiere gaat tijdens het Cannes film festival
©Roadshow Films

Indiana Jones And The Dial of Destiny

In het vijfde en laatste deel van de door Harrison Ford geleide avonturenfranchise spelen Antonio Banderas, Mads Mikkelsen (als de ijzeren schurk) en Phoebe Waller-Bridge (als de bedrieglijke peetdochter van onze held) de hoofdrol. Zij haalt de geliefde archeoloog, die op het punt staat met pensioen te gaan, uit zijn mijmering en betrekt hem bij een gevaarlijke missie om een mysterieuze wijzerplaat te vinden die de loop van de geschiedenis kan veranderen. Onder leiding van James Mangold springt hij van vliegtuigen, rijdt hij paard in de metro en racet hij met tuk tuks van daken. Het enige wat ontbreekt is (vermoedelijk) een reünie met Ke Huy Quan’s Short Round.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.