deze-5-must-see-films-gaan-tijdens-het-filmfestival-van-venetie-2023-in-premiere-266462
©A24

Eind augustus staat ieder jaar in het teken van het Filmfestival van Venetië, dat elk jaar plaatsvindt bij het beroemde Lido in de Italiaanse stad. Internationale filmsterren, regisseurs en modellen reizen af naar de Italiaanse stad om premières bij te wonen van de nieuwste releases binnen de filmwereld. Welke nieuwe films de hoogtepunten vormen van het Filmfestival van Venetië 2023? Vogue leads the way.

Deze films van het Filmfestival van Venetië wil je zien

Van Sofia Coppola’s kijk op de Presleys in Priscilla tot de nieuwste Wes Anderson-release (die helaas maar 39 minuten duurt), deze films die in première gaan tijdens het Filmfestival van Venetië 2023 wil je beslist op je kijklijst zetten.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Poor Things

Emma Stone komt weer terug op het scherm, maar heel anders dan je van haar gewend bent. In de nieuwe door Yorgos Lanthimos (met wie ze ook The Favourite deed) geregisseerde film Poor Things – gebaseerd op het gelijknamig boek uit 1992 van de Schotse schrijver Alasdair Gray – speelt ze Bella Baxter, een jonge vrouw die verdrinkt en vervolgens weer tot leven wordt gewekt door een gestoorde wetenschapper, gespeeld door William Dafoe. Dat gaat niet helemaal goed, waardoor ze voortaan mentaal beperkt door het leven moet gaan. Zoals altijd is Lanthimos’ cast rijkelijk gevuld – onder anderen Mark Ruffalo, Ramy Youssef en Margaret Qualley spelen mee.

Priscilla

Sofia Coppola’s versie van Priscilla Presley zal waarschijnlijk op alle mogelijke manieren het tegenovergestelde zijn van Baz Luhrmanns film Elvis. En dan hebben we het niet alleen over de focus van de film, die niet draait om de King of Rock and Roll, deze keer gespeeld door Euphoria’s onstuimige Jacob Elordi, maar om zijn vrouw, Priscilla Presley (gespeeld door Mare of Easttown-ster Cailee Spaeny). Waar Luhrmanns films extravagant en overdadig zijn, zijn die van Coppola eerder delicaat en ingetogen. Dat maakt de aankomende release van de film des te interessanter.

Ferrari

Regisseur Michael Mann is terug met Ferrari, een biopic over autocoureur Enzo Ferrari (Adam Driver) en zijn vrouw Laura Ferrari (Penélope Cruz) die hun gelijknamige luxe sportwagenbedrijf opbouwden. Het verhaal speelt zich af in de zomer van 1957, tijdens een turbulente periode in het leven van het echtpaar. Hun huwelijk verkeert in een crisis door de dood van hun enige zoon Dino, die was klaargestoomd als Enzo’s opvolger, en hun imperium dreigt failliet te gaan. Op dit cruciale moment besluiten Enzo en zijn coureursteam mee te doen aan een historische race: de Mille Miglia. Ook Shailene Woodley en Patrick Dempsey spelen mee in dit passieproject van Mann, die het naar verluidt al twintig jaar aan het ontwikkelen is.

The Killer

Na grote kaskrakers als Fight Club, Se7en en Gone Girl komt David Fincher met een nieuwe actiefilm waarin de spanning om te snijden is. In deze nieuwe Netflixfilm – Fincher maakte eerder zijn ‘droomproject’ Mank voor de streamingdienst in 2020 – volgen we een cold-blooded huurmoordenaar (Michael Fassbender) die na een noodlottig ongeval zijn volgende doelwit najaagt. Hij vecht tegen zijn werkgevers en zichzelf tijdens een internationale klopjacht waarvan hij volhoudt dat het niet persoonlijk is. Tilda Swinton doet ook mee, dus het kan haast niet anders dat de film een succes wordt.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Wes Anderson blijkt the gift that keeps on giving te zijn. De regisseur kwam dit jaar al met Asteroid City, maar trakteert ons op nóg een productie: de 39 minuten durende korte film The Wonderful Story of Henry Sugar. Het is een verfilming van het gelijknamige verhaal van Roald Dahl, dat over een man gaat die leert zien zonder zijn ogen te gebruiken en die vaardigheid gebruikt om te gokken. Het is de tweede Dahl-verfilming van Anderson na Fantastic Mr. Fox uit 2009. De cast zit zoals altijd weer bomvol grote namen, denk aan Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch, Dev Patel, Ben Kingsley en Richard Ayoade. De korte film verschijnt op Netflix in september.