de-golden-globes-2023-gemist-dit-zijn-de-memorabelste-momenten-op-een-rij-238220
©Christopher Polk/NBC/Getty Images

De Golden Globes van 2023 had met geen mogelijkheid een saaie aangelegenheid kunnen worden. Alleen al het feit dat het überhaupt weer doorging, was controversieel (gezien de kritiek die de organisatie de afgelopen twee jaar kreeg vanwege een gebrek aan diversiteit). De terugkeer van de met sterren bezaaide show was echter niet het enige opmerkelijke van de avond. Bekijk hieronder de memorabelste momenten van de Golden Globes 2023 die je wellicht gemist hebt.

De memorabelste momenten van de Golden Globes 2023

1. Jamie Lee Curtis won de rode loper

Gekleed in een elegante zwarte kanten cape haalde Everything Everywhere All At Once-ster Jamie Lee Curtis in een interview met Variety herinneringen op over haar eerste Golden Globes, meer dan drie decennia geleden. “Ik paste er niet bij en voelde me erg stijfjes”, zo herinnert ze zich. Dat was dinsdagavond zeker niet het geval: ze crashte Danny Ramirez’s interview, kuste Barry Keoghan, vertelde The Hollywood Reporter dat het “ongelooflijk” zou zijn om het beeldje voor Beste Bijrol te winnen en bevestigde dat ze “klaar” is voor een Freaky Friday-vervolg.

2. Jessica Chastain stal de show in een glinsterende naked dress

Jessica Chastain, genomineerd voor Beste Actrice in een Limited Serie voor haar optreden in George & Tammy, combineerde haar prachtige Oscar de la Renta-jurk met een even opvallend gezichtsmasker – bewonderenswaardig op een rode loper waar gezichtsmaskers bijna niet (meer) bestonden.

3. Selena Gomez en Jenna Ortega hielden een Disney Channel-reünie

Selena Gomez en Jenna Ortega – twee voormalige kindsterren, en nu genomineerd voor Only Murders in the Building en Wednesday – maakten het internet wild door samen te poseren. Fans reageerden door oude foto’s van het duo te delen toen Jenna Harley Diaz speelde in Stuck in the Middle.

Selena verblijdde de aanwezigen bovendien door haar zus mee te nemen als haar date (net als Elvis-genomineerde Austin Butler, die ook zijn zus meenam). Ondertussen veranderde elke aanwezige A-lister – van Anya Taylor-Joy tot Margot Robbie – in een fangirl na het zien van Wednesday-ster Jenna in het echt.

4. Van wie we nog meer fan waren? Jennifer Coolidge, natuurlijk

Jennifer Coolidge, dé ster van The White Lotus, straalde één en al glamour uit op de rode loper en werd door iedereen aanbeden – van Jean Smart tot Emma D’Arcy. “Ik zit aan een tafel met Jennifer Coolidge, waar ik echt naar uitkijk”, aldus Smart. D’Arcy voegde daaraan toe: “Ik ken eigenlijk niemand… maar ik heb net het tweede seizoen van The White Lotus gekeken, dus ik denk dat als ik binnen een straal van drie meter van Jennifer Coolidge zou kunnen komen, dat mijn jetlag in één klap de moeite waard is.”

Coolidge won later op de avond de Golden Globe voor Beste Bijrol in een Limited Serie voor haar rol als Tanya McQuoid. Nadat ze haar award in ontvangst had genomen, zei ze: “Sommige mensen in deze zaal hebben me twintig jaar lang op de been gehouden. Ik kende niemand en het leek erop dat ik ook nergens zou komen. Als jongere vrouw had ik zulke grote dromen, maar die vervlogen na verloop van tijd. Mike White, je hebt me hoop gegeven, een nieuw begin.”

5. Presentator Jerrod Carmichael brak het ijs tijdens zijn openingstoespraak

Tijdens de opening van de show brak presentator Jerrod Carmichael het ijs wat betreft de controverse rondom de Golden Globes. “Ik zal je vertellen waarom ik hier ben”, zei hij tegen het publiek. “Ik ben hier omdat ik zwart ben.” Hij vertelde hij over zijn “uitnodiging om het zwarte gezicht te zijn van een in opspraak geraakte organisatie”, waaraan hij toevoegde: “Dus ik deed wat ik doe als ik een moreel en raciaal dilemma heb: ik bel mijn homegirl Avery. Ik zei: ‘Wat moet ik doen?’ Ze zei: ‘Nou, hoeveel betalen ze je?’ Dus ik zei: ‘500.000 dollar’. Waarop zij antwoordde: ‘Boy, als je géén goed pak aantrekt en het geld van die witte mensen aanneemt…'”

Hij vervolgde: “Ik was echt trots op die beslissing, totdat ik een e-mail kreeg over een één-op-ééngesprek met Helen Hoehne, de voorzitter van de HFPA. Ik zei: ‘Nee bedankt, ik weet wanneer iets niet gemeend is.’ Toen zeiden ze: ‘Ze vragen het niet echt, ze staan erop dat je het gesprek aangaat. En ik had zoiets van: ‘Of wat? Gaan ze me ontslaan? Ze hebben al 79 jaar geen zwarte presentator gehad en ze gaan de eerste ontslaan? Ik ben ‘ontontslaanbaar’.”

“Maar ze kwamen alsnog bij me terug: ‘Helen wil je echt alleen informeren over de veranderingen die de organisatie heeft doorgevoerd met betrekking tot diversiteit’. Maar ik zal volkomen eerlijk zijn tegen iedereen hier vanavond: ik hoef het niet te horen. Ik nam deze baan aan in de veronderstelling dat ze helemaal niet veranderd waren. Inmiddels heb ik vernomen dat ze zes nieuwe zwarte leden hebben – nou, gefeliciteerd. Ik ben hier omdat hier veel getalenteerde mensen zijn. En wat het verleden van de Hollywood Foreign Press Association ook moge zijn: dit is een avond waarop we dat talent kunnen vieren. Ik vind dat deze industrie dit soort avonden verdient.”

6. Maar ook Sheryl Lee Ralph (Ms. Howard) negeerde de olifant in de kamer niet

Op een rode loper waar de meeste aanwezigen de olifant in de kamer leken te willen negeren, deed de ontembare Sheryl Lee Ralph – genomineerd voor haar rol als ervaren kleuterleidster Barbara Howard in Abbott Elementary – dat niet. “Ik ben hier nu bij de Golden Globes. Het is mijn allereerste uitnodiging; het is de eerste keer dat ik hier ben. En ik ben heel dankbaar dat het dit jaar is, een jaar waarin de organisatie zijn hart en geest openstelt voor het inzicht dat diversiteit echt belangrijk is, en dat alle mensen – ongeacht zijn of haar kleur, tint, vorm, geslacht of maat – zien dat ze iets toe te voegen hebben aan deze industrie. Ik ben erg blij dat ik dit moment mag meemaken.”

7. Ke Huy Quan won de award voor Beste Bijrol en gaf een speech over zijn roots

Ke Huy Quan werd emotioneel tijdens zijn dankwoord, na het in ontvangst nemen van de award voor Beste Bijrol. “Ik ben opgevoed om nooit te vergeten waar ik vandaan kom, en om altijd te onthouden wie me mijn eerste kans gaf. Ik ben zo blij om Steven Spielberg hier vanavond te zien. Toen ik mijn carrière begon als kindacteur in Indiana Jones and the Temple of Doom, was ik zo blij dat ik was uitgekozen. Toen ik ouder werd, begon ik me af te vragen of ik niet gewoon geluk had gehad. Jarenlang was ik bang dat ik niets meer te bieden had. Wat ik ook deed, ik zou nooit overtreffen wat ik als kind had bereikt. Gelukkig, meer dan dertig jaar later, dachten twee jongens aan mij. Ze herinnerden zich dat kind en gaven me een kans om het opnieuw te proberen.”

8. Beste Bijrol-winnares Angela Bassett bracht een ode aan Chadwick Boseman

Angela Bassett is de eerste acteur ooit die, met haar rol als Queen Ramonda in Black Panther: Wakanda Forever, een belangrijke individuele acteerprijs won voor een film gebaseerd op een Marvel Comic. Maar haar dankwoord was net zo bijzonder. “We zijn samen met liefde aan deze reis begonnen. Elke dag werden we omringd door het licht en de geest van Chadwick Boseman. We zijn blij met het feit dat deze historische Black Panther-serie een deel van zijn nalatenschap is, en dat hij ons heeft helpen leiden. We hebben de wereld laten zien hoe zwarte eenheid, leiderschap en liefde eruitziet – achter én voor de camera.” De avond betekende Bassett’s tweede Golden Globe overwinning. De eerste? Die won ze in 1993, voor het spelen van Tina Turner in What’s Love Got to Do with It.

9. Rihanna veroorzaakte nogal wat opschudding met haar stille entree

Rihanna sloeg de rode loper over en sloop de Golden Globes halverwege de show binnen, maar haar aanwezigheid bleef zeker niet onopgemerkt. “Ik hou van je en ik heb me als jou verkleed voor Halloween”, zei Dahmer’s Niecy Nash haar vanaf het podium, waaraan Jerrod Carmichael toevoegde: “Rihanna, neem alle tijd die je wil voor dat album, meisje.”

10. Colin Farrell en Michelle Yeoh weigerden te worden afgekapt

Colin Farrell won de Golden Globe voor Beste Acteur in een Musical of Komedie voor zijn rol in The Banshees of Inisherin. Op het podium werd zijn speech op een gegeven moment ‘weggespeeld’ door pianomuziek. Daarna gebeurde bij Michelle Yeoh, die de Golden Globe voor Beste Actrice in een Musical of Comedy won, hetzelfde. Tegen de pianospeler zei ze: “Hou je mond, alsjeblieft. Ik kan je heus in elkaar slaan.” Terwijl dat gelach veroorzaakte, zorgde de rest van haar speech voor tranen in het publiek. “Ik blijf hier gewoon staan en neem dit allemaal in me op”, zei ze.

11. Ryan Murphy gaf Michaela Jaé Rodriguez de staande ovatie die ze verdient

Ryan Murphy won de Carol Burnett Award voor een opmerkelijke tv-bijdrage, en bracht hulde aan Michaela Jaé Rodriguez, die vorig jaar als eerste trans actrice een Golden Globe won tijdens een ceremonie die niet werd uitgezonden. “Ik had graag gezien dat MJ op dit podium de staande ovatie had gekregen die ze verdient omdat ze geschiedenis schrijft”, zei Murphy. “Ik ben blij te kunnen zeggen dat MJ een van mijn gasten is vanavond. Dus MJ, ga alsjeblieft staan en mensen, geef haar de staande ovatie die ze verdient.” Een daverend applaus volgde.

12. Volodymyr Zelenskyy maakte een virtuele verschijning

Volodymyr Zelenskyy, de president van Oekraïne, maakte virtueel zijn opwachting tijdens de ceremonie. In zijn speech bracht hij de Golden Globes van 1944 ter sprake. “De Tweede Wereldoorlog was nog niet voorbij, maar het tij was gekeerd, iedereen wist wie er zou winnen. Er werd nog gevochten, maar toen verschenen de Golden Globe Awards, om de beste artiesten van 1943 te eren. Het is nu 2023. De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij, maar het tij is aan het keren. En het is al duidelijk wie er gaat winnen. Er komt geen Derde Wereldoorlog, het is geen trilogie. Oekraïne zal de Russische agressie op ons land stoppen.”

13. Eddie Murphy deelde drie adviezen voor nieuwkomers in de industrie

“Ik wil u laten weten dat er een definitieve blauwdruk is die u kunt volgen om succes, voorspoed, een lang leven en gemoedsrust te bereiken”, grapte Eddie Murphy, de ontvanger van de Cecil B DeMille-prijs, tegen het publiek. “Ik heb het mijn hele carrière gevolgd. Het is heel eenvoudig: betaal je belastingen, bemoei je met je eigen zaken en hou de naam van Will Smiths vrouw uit je verdomde mond.”

14. Regina Hall legde op hilarische wijze uit waarom Kevin Costner afwezig was

Het beeldje voor Beste acteur in een Tv-serie in de categorie Drama ging naar Kevin Costner voor zijn rol in Yellowstone – maar de beste man kon helaas niet aanwezig zijn. Regina Hall nam de award namens hem in ontvangst. “Hij wilde hier zo graag bij zijn”, zei ze met de nodige sarcasme. “Ik vind het altijd grappig dat iedereen dat zegt, maar ik weet zeker dat hij dat wilde. Maar vanwege het ongekende weer en de overstromingen – het heeft geregend – moet hij schuilen in Santa Barbara. Laten we bidden met z’n allen.”

15. ‘The Fabelmans’ en ‘The Banshees of Inisherin’ gingen naar huis met de twee grootste prijzen

Steven Spielbergs semi-autobiografische familiedrama The Fabelmans werd uitgeroepen tot Beste Film in de categorie Drama. Martin McDonaghs surrealistische klucht The Banshees of Inisherin won de Golden Globe voor Beste Film in de categorie Musical of Komedie. In de aanloop naar de Oscars blijven dit de twee koplopers voor Beste Film.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.