kijktips-september-2022-onze-favoriete-nieuwe-series-en-films-op-de-streamingdiensten-221571
©Netflix

Het ene moment prijken er wel tien titels op je to watch-list, het andere moment heb je alles er doorheen gebinged en weet je niet meer welke serie of film nu weer te verslinden. Het goede nieuws: er is altijd wel een titel die je nog niet hebt gezien, alleen al omdat de streamingdiensten elke maand hun aanbod updaten.

Ook deze maand stromen Netflix, HBO Max, Disney+, Videoland en NPO Plus weer vol met nieuwe content. Welke series en films verschijnen op de streamingdiensten in september 2022? Dit zijn de kijktips van Vogue Nederland.

Nieuwe series en kijktips september 2022

De keuze uit streamingdiensten is tegenwoordig alleen al reuze. Of je nou drie abonnementen hebt of één: in deze lijst vind je kijktips van alle aanbieders. Geordend per streamingdienst, wel zo handig.

Netflix

Serie | Heartbreak High, seizoen 1 | 14 september

Aan reboot-series geen gebrek: na And just like that… (Sex and the City) en Gossip Girl keert er in september nóg een oude klassieker uit de jaren negentig terug in een nieuw jasje: Heartbreak High. De Australische highschoolserie gaat over het leven van de leerlingen en docenten van Hartley High, een middelbare school in Sydney. In de reboot-versie staat het turbulente tienerleven van Amerie centraal, die na een onthulling ineens wordt buitengesloten. Ze doet er alles aan om haar reputatie te herstellen. Een serie vol drama, liefde, liefdesverdriet en seks. Kortom: een klassieke highschoolserie indeed – maar wel een met een ijzersterke cast, die Vogue Australia sprak en Vogue-waardig op de foto zette.

Film | Do Revenge | 16 september

Een dramafilm met Camila Mendes (Riverdale), Maya Hawke (Stranger Things) én Sophie Turner (Game of Thrones) is er eentje die je gezien móet hebben. En als we zeggen drama, dan overdrijven we niet – al omschrijft ‘donkere komedie’ misschien beter het betreffende genre. Drea (gespeeld door Camila) en Eleanor (gespeeld door Maya) slaan in de film de handen ineen om wraak te nemen op de personen die hun leven verwoestten. Niet geheel toevallig vertolken zij de meest gevaarlijke personages: tienermeisjes.

Film | Blonde | 28 september

In het pantheon van noodlottige 20e-eeuwse blondines is Marilyn Monroe misschien wel het enige personage dat moeilijker te portretteren is dan prinses Diana. We kijken dan ook halsreikend uit naar de biopic Blonde van Netflix, over het turbulente leven van het stijlicoon uit de jaren vijftig. Alles wat je wilt weten over de film, lees je hier.

Serie | The Empress, seizoen 1 | 29 september

Neem een serie met royals en we zijn verkocht. Oké, misschien heb we dat enthousiasme te danken aan The Crown, maar los daarvan is ook het verhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, die je misschien beter kent als Sisi, er eentje die je elke keer weer aangrijpt. De gelijknamige film Sisi kun je misschien wel dromen, maar het verhaal over de machtsstructuur aan het Weense hof en de bedwelmende liefde van een jong paar vertaalt zich nu ook naar een serie. Een must-watch, vermoeden wij.

HBO Max

Documentaire | The Last Movie Stars | 1 September

Wij hebben Jennifer Lopez en Ben Affleck en Blake Lively en Ryan Reynolds – in de jaren vijftig en zestig had men Paul Newman en Joanne Woodward: Hollywood’s golden couple. In een zesdelige documentaire brengt regisseur Ethan Hawke het harmonieuze huwelijk van twee iconische filmsterren in beeld. Een leven dat de acteurs wijdden aan hun geliefde kunstvorm, filantropie en elkaar.

Film | Elvis | 2 september

Het legendarische liefdesverhaal tussen zanger Elvis Presley en zijn grote liefde Priscilla trok menig filmliefhebber de afgelopen maanden naar de bios. Voor wie de blockbuster van de hand van Baz Luhrmann nog niet gezien heeft, is er goed nieuws: Elvis verschijnt deze maand al op HBO Max. Een bombastisch en muzikaal sprookje waarin Austin Butler en Olivia DeJonge in de huid kruipen van de twee Amerikaanse sterren – uiteraard gehuld in fantastische, typische rock-glamour-ensembles van Prada en Miu Miu.

Serie | House of Dragon, seizoen 1 | elke maandag een nieuwe aflevering

Oké, toegegeven: House of Dragons gaat niet deze maand van start; de eerste aflevering verscheen al op 22 augustus op de streamingdienst. Maar de prequel van Game of Thrones over de Targaryen-clan toont wél elke maandag in september een nieuwe aflevering. En daarmee is dit lijstje voor GoT-fans een reminder om in ieder geval de eerste dag van de week ’s avonds vrij te houden. You’re welcome.

Videoland

Serie | Holland’s Next Top Model, seizoen 13 | 5 september

Als er een serie van Nederlandse bodem is die we elk seizoen willen bingen, dan is het Holland’s Next Top Model wel. Deze keer is de presentatie in handen van Loiza Lamers en prijkt in ieder geval Yolanda Hadid – voormalig topmodel en moeder van Bella en Gigi – in de jury. Heel fijne tv vol modeshoots en -lessen – en ja, uiteraard ook de nodige drama.

Serie | The Handmaid’s Tale, seizoen 5 | 15 september

Een uitleg waarom deze in het lijstje prijkt, is bijna overbodig. Tegen fans zouden we willen zeggen: ein-de-lijk! Tegen de lezers die het verhaal van June en Gilead nog niet kennen: gaat dat zien (je kunt nu vijf seizoenen achter elkaar bingen, wij zijn jaloers). Ook het vijfde deel belooft weer ontzettend spannend te worden en het bloed onder onze nagels vandaan te halen. Knap als je deze niet in één keer afkijkt.

Film | La La Land | 22 september

Academy Awards, Golden Globes én BAFTA Awards: La La Land heeft ze allemaal binnengesleept. De musicalfilm uit 2016 is en blijft een klassieker, en elke reden om Emma Stone en Ryan Gosling in het maanlicht te zien zingen en dansen, grijpen we met beide handen aan. Zoals dat-ie deze maand op Videoland verschijnt.

Disney+

Film | Pinocchio | 8 september

Live-actionfilms zijn eigenlijk altijd goed, maar het verhaal over Pinokkio is er eentje die je misschien al wel weer (bijna) vergeten was. Geen zorgen: houtbewerker Geppetto, Japie Krekel en Pinokkio weten je gegarandeerd weer te ontroeren. Niks geen kinderfilm.

NPO Plus

Serie | Sihame | elke zondag een nieuwe aflevering

De eerste aflevering van de nieuwe serie Sihame verscheen al op 28 augustus op NPO Plus, dus wellicht ben je al hooked. Maar mocht je nog niet op de hoogte zijn van de nieuwste productie van de makers van Mocro Maffia, dan wijst Vogue-hoofdredacteur Yeliz Çiçek je graag op het belang van deze serie, over de achttienjarige Sihame wiens leven in een hel verandert als een jongen een seksvideo van haar online zet. “Een belangrijke serie omdat shaming en exposing veel voorkomt bij biculturele vrouwen”, aldus Yeliz. “De gevolgen zijn vaak enorm voor deze jonge vrouwen. Ze worden door hun familie verstoten, of door de gemeenschap vervelend aangekeken. Het is moeilijk om deze doelgroep te bereiken, maar hopelijk lukt dat wel met deze serie en laat het de daders nadenken over wat ze aanrichten.”