marisa-abela-is-het-evenbeeld-van-amy-winehouse-in-de-nieuwste-trailer-van-back-to-black-285229
©Dean Rogers/Focus Features

Het buitengewone verhaal van Amy Winehouse – de uiterst getalenteerde singer-songwriter die van rijzende ster in de Londense jazzscene uitgroeide tot zesvoudig Grammywinnende superster voordat ze op 27-jarige leeftijd stierf aan alcoholvergiftiging – is al op verschillende manieren verteld. Er was Amy, Asif Kapadia’s overweldigende Oscarwinnende documentaire uit 2015. In 2018 kwam Amy Winehouse: Back to Black uit, Jeremy Marre’s blik op het maken van het titelalbum. En in 2021 was Reclaiming Amy te zien, geregisseerd door Marina Parker, waarin vrienden en familie vertellen over haar leven en nalatenschap. En nu krijgt het tragische verhaal van haar opkomst en de daaropvolgende val ook een eigen Hollywood-biopic.

Back to Black

Op 11 juli 2022 maakte Deadline het nieuws bekend dat de film, al sinds 2018 in de maak, nu verder zou gaan en door StudioCanal geproduceerd wordt. Met de titel Back to Black zal Sam Taylor-Johnson, regisseur achter Nowhere Boy en Fifty Shades of Grey de leiding nemen achter de camera. Taylor-Johnson en Winehouse waren goede vrienden. Matt Greenhalgh is verantwoordelijk voor het script.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ook belangrijk; de film wordt gemaakt met volledige steun van de nabestaanden van Amy Winehouse. Zo staat ook de vader van Amy, Mitch, achter de film. Hij kreeg eerder kritiek vanwege zijn vermeende rol in de ondergang van zijn dochter na de release van Kapadia’s documentaire. De steun van Mitch Winehouse betekent dat Taylor-Johnson toestemming krijgt om in het sensationele archief van Winehouse te duiken. Toch roept het ook vragen op over hoe sympathiek haar familie wordt afgebeeld. Zal de biopic zich richten op de tweede helft van haar carrière en haar tweede album, zoals de titel suggereert? Of zal het ook inzoomen op haar jeugd? En zal het meer gaan over haar muzikale successen of haar worsteling met verdovende middelen en destructieve relaties?

Marisa Abela als Amy Winehouse

De grootste vraag was echter altijd: wie zou in vredesnaam de getatoeëerde, cat-eyed zangeres kunnen spelen? Het antwoord is Industry-ster Marisa Abela. Zij verblufte critici en publiek al met haar vertolking van Yasmin in beide seizoenen van de hitserie. De 27-jarige is ook van joodse afkomst, wat naar verluidt belangrijk was voor het creatieve team van de film. Ook heeft ze zangervaring, al was dit niet te zien in haar eerdere rollen. Op 13 januari 2023 kwamen de eerste foto’s van de actrice in karakter naar buiten. Op de beelden zien we Abela met Winehouse’s kenmerkende beehive, gouden oorringen, tatoeages en piercings.

Ook werd bekendgemaakt dat de film ‘zich gaat concentreren op Amy’s genialiteit, creativiteit en eerlijkheid. Een reis die haar van de gekte en kleur van Camden High Street uit de jaren negentig naar wereldwijde bekendheid bracht en weer terug. In Back to Black zie je wat Amy zag, wat zij voelde.’

In een verklaring voegde Taylor-Johnson eraan toe: ‘Mijn band met Amy begon toen ik de universiteit verliet en rondhing in Camden. Ik kreeg een baan bij de legendarische Koko Club. Ik ‘adem’ nog steeds elke marktkraam, vintage winkel en straat. Een paar jaar later schreef Amy haar eerlijke liedjes terwijl ze in Camden woonde. Net als bij mij werd het onderdeel van haar DNA. Ik zag haar voor het eerst optreden tijdens een talentenjacht in Ronnie Scott’s Jazz Club in Soho. Meteen was duidelijk dat ze niet slechts een talent was… ze was een genie. Meer kun je als filmmaker eigenlijk niet vragen.’

Rest van de cast

Toen, op 19 januari 2023, onthulde een ander bericht in Deadline dat nog drie gerespecteerde acteurs zich bij het project hadden aangesloten: Jack O’Connell, Lesley Manville en Eddie Marsan. De eerste is gecast als Blake Fielder-Civil, Winehouse’s grillige echtgenoot van twee jaar, met wie ze een beroemde turbulente relatie had. Marsan speelt haar vader Mitch en Manville belichaamt haar grootmoeder Cynthia. Deze laatste, een voormalige zangeres, was erg close met Winehouse en haar familie gelooft dat haar dood in 2006 deels verantwoordelijk was voor Winehouse’s afdaling naar verslaving.

Marisa Abela als Amy Winehouse in Back to Black
©Dean Rogers

Trailer en releasedatum van Back to Black

Na de eerste stills van Back to Black, waarin Abela een griezelige gelijkenis met Winehouse vertoont, kwam de aankondiging dat de film op 18 april 2024 in de bioscopen zal verschijnen. Daarna, op 11 januari 2024, kwam de eerste teaser, met een volledige trailer die volgde op 2 februari. Noteer nu je agenda.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK