een-exclusief-kijkje-achter-de-schermen-bij-de-outfits-van-mia-en-dion-voor-het-eurovisie-songfestival-252951

Over Mia Nicolai en Dion Cooper is de laatste tijd veel gezegd en geschreven, vooral over hun pre-shows en repetities voor het Eurovisie Songfestival. Over de Songfestival-outfits van Mia en Dion ging het, helaas, nog weinig. En dus sprak Vogue Nederland als eerste met Kit Wan Studios, ontwerper van de outfits. Mode is immers zo’n enorm onderdeel van het beroemde liedjesfestival. Met de halve-finales – en hopelijk ook finale – van het Songfestival in Liverpool op komst, moeten we het toch echt even over de aankleding hebben.

Songfestival-outfits van Mia en Dion

Zoals gesteld, ging het de laatste tijd vooral over de zangkwaliteiten van Mia en Dion. Na enkele valse noten bij de pre-shows, werkte het team – met als creatief leider Duncan Laurence, die eerder won namens Nederlands – hard aan verbetering. Zo werd de zangpartij anderhalve noot hoger gemaakt. Met resultaat. Bij de laatste repetities klonk hun lied Burning Daylight goed en sprak men zelfs over kippenvel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zo’n optreden bij het Eurovisie Songfestival gaat uiteindelijk natuurlijk om meer dan alleen zang. Hoe belangrijk de muziek ook is, ook het podium, licht en de outfits tellen enorm mee. Zoals Mia ons schrijft: “De outfits zijn een droom die uitkomt, ik voel me er zo sterk in. Van een abstracte wens zijn ze de realiteit geworden.” Dion voegt daaraan toe: “De outfits voelen aan als de perfecte mix tussen klassiek en rock n’ roll. Wat een elegante uitstraling! Elke keer als ik mijn outfit draag, voel ik me zelfverzekerd en comfortabel, wat zo’n zegen is. Ik hoor ook steeds de liedjes van de Bee Gees in mijn hoofd als ik in deze look over straat loop. Echt vakmanschap van Kit en het team!”

Kit Wan Studios 

En daar komt Kit Wan Studios om de hoek kijken. Deze designer woont in Oslo, komt oorspronkelijk uit Hongkong en studeerde een jaar aan het Amsterdam Fashion Institute. Door deze tijd aan Amfi, tien jaar geleden, heeft Kit Wan een bijzondere band met Nederland. Stylist Christian Stroble vroeg dan ook aan zíj́n ontwerpstudio om de outfits van Mia en Dion te ontwerpen.

Kit Wan vertelt ons desgevraagd over zijn inspiratiebronnen voor de Songfestival-outfits van Mia en Dion. “Christian Stroble vroeg ons te kijken naar Celestial Beauty (een soort spirituele schoonheid, red.).” En dus deed Kit Wan Studios onderzoek naar gender-bending iconen uit de vroege jaren tachtig voor Mia en de sex-appeal van bekende seventies-rocksterren voor Dion. “Ze moesten schitteren op het podium, glinstering was erg belangrijk voor de stylist. We wisten dat de looks ook de kracht van het duet van Mia & Dion moesten echoën.”

Mia Nicolai en Dion Cooper bij de repetities
©EBU / Sarah Louise Bennett
1/8
Native Share
Mia Nicolai en Dion Cooper bij de repetities

Verrassende outfits voor het Songfestival

Bij het maken van podium-outfits komen vaak ook restricties kijken. Een artiest moet zich er bijvoorbeeld prettig in kunnen bewegen. In dit specifieke geval had Kit Wan Studios maar héél kort de tijd om de looks te ontwerpen én te maken. Hoe kort? Nou, drie dagen. De designer legt uit dat de grootste uitdaging bij deze opdracht dan ook de deadline was. “Het was een heel snelle samenwerking; dat is hectisch maar ook spannend. Bij het ontwerpen zelf waren de grootste restricties om iets te maken dat sterk en zacht tegelijkertijd is. De outfits moeten opvallend zijn, maar niet afleidend – de aandacht moet gaan naar het talent van de zangers.”

De mode van het Songfestival staat ook bekend om looks met een ‘verrassing’. Denk aan de befaamde jurk van Linda Wagenmakers in 2000, waar de achtergrondzangers onder haar rok vandaan kwamen. Of Trijntje Oosterhuis, die eerst zou optreden in een ‘scheurenjurk’ en vervolgens toch maar het podium betrad in een zwart jumpsuit. We vroegen Kit Wan of hij verrassingen voor ons in petto heeft met de looks van Mia en Dion. “Ik hoop stiekem dat Mia uiteindelijk in een eventuele finale kiest voor de glinsterende broek die ik als back-up voor haar maakte, of Dion voor het geborduurde gilet. Maar dat weet niemand nog – fingers crossed!’

Alternatieve outfits voor Mia en Dion

Zoals Kit Wan al aangeeft, heeft zijn studio voor de zekerheid voor zowel Mia als Dion een extra outfit gemaakt. Hieronder zie je exclusief de schetsen daarvoor. Kit Wan legt uit: “In het begin waren we van plan om twee looks te doen, maar toen werd ons verteld dat dezelfde look voor beide nachten moest worden gebruikt, als ze doorgingen naar de finale.”

Nadat het team een paar versies van Mia’s look hadden bekeken, werd besloten toch een paar back-upstukken te maken. “Er is ook extra stof aanwezig voor lokale aanpassingen, aangezien ik niet ter plaatse kan zijn. Ik ben momenteel twee wereldtournees aan het ontwerpen. Je moet weten dat deze stukken in minder dan drie dagen zijn gemaakt. Ze zijn vervolgens op magische wijze in Europa aangekomen via onze toegewijde vrienden, die ze naar het buitenland brachten om op tijd bij de eerste repetitie te zijn.”

Dat klinkt inderdaad als een klein wonder. En nu hopen dat de outfits extra succes brengen aan Mia en Dion. Bekijk hieronder de schetsen voor de Songfestival-outfits van Mia en Dion én de looks die dienen als back-up. Nog even terugblikken naar vorig jaar? Bekijk hier de outfit van S10, ontworpen door Viktor & Rolf.

De uiteindelijk look van Dion voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
2/8
Native Share
De uiteindelijk look van Dion voor het Songfestival
De alternatieve look van Dion voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
3/8
Native Share
De alternatieve look van Dion voor het Songfestival
Stap 1 look van Mia voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
4/8
Native Share
Stap 1 look van Mia voor het Songfestival
Stap 1 look van Mia voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
5/8
Native Share
Stap 2 look van Mia voor het Songfestival
Uiteindelijke look van Mia voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
6/8
Native Share
Uiteindelijke look van Mia voor het Songfestival
De alternatieve broek voor Mia voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
7/8
Native Share
De alternatieve broek voor Mia voor het Songfestival
Alternatieve look van Mia voor het Songfestival
©Kit Wan Studios
8/8
Native Share
Alternatieve look van Mia voor het Songfestival