de-kroningsjurk-van-kate-middleton-heeft-een-subtiele-knipoog-naar-haar-trouwjurk-252985
©Getty Images

Vandaag wordt Charles officieel gekroond tot koning in Westminster Abbey. Voor de gelegenheid draagt Kate Middleton een formeel blauw en rood gewaad met hieronder een ivoorkleurige kroningsjurk. Lees hier meer over haar look.

De kroningsjurk van Kate Middleton 

De kroningsjurk die Catherine draagt is van Alexander McQueen, versierd met borduursels met rozen-, distel-, narcis- en klavermotieven om de vier naties van het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen. Precies dezelfde bloemen verschenen in 2011 ook al op de trouwjurk van de royal, die ook werd ontworpen door creatief directeur Sarah Burton.

Kate verruilde haar tiara voor een extravagante bloemenkroon. Nog een mooi detail: de prinses koos voor een paar betekenisvolle oorbellen met diamanten en Zuidzee-parels. Voorheen behoorden die toe aan prinses Diana. Ze heeft ze in het verleden bij talloze gelegenheden gedragen, waaronder de Dodenherdenking in 2022 en de BAFTA’s in 2019.

De prinses van Wales arriveerde bij de kerk met prins William en twee van hun kinderen, Charlotte en Louis. Prinses Charlotte draagt een bijpassend gebloemd hoofddeksel van Jess Collett X Alexander McQueen. Prins George, die een ‘Page of Honour’ is tijdens de ceremonie, loopt voor zijn ouders uit in de processie en achter zijn opa aan. Ook hij draagt een gewaad.

prins William prinses Kate Middleton prins Louis prinses charlotte
©Getty Images

Symbolisch kleden

Kate heeft zich door de jaren heen de kunst van het symbolisch kleden eigen gemaakt. Zo droeg de prinses rood, wit en blauw tijdens evenementen in aanloop naar de kroning. Voor een bezoek aan de Dog and Duck pub in Soho op 4 mei droeg The Princess een rode Eponine-jas met een blauwe voering, met een witte jurk eronder. De volgende dag droeg de royal een witte midi-jurk van Jenny Packham voor een formele lunch in Buckingham Palace, voordat ze zich ’s avonds omkleedde in een koningsblauwe Selfportait-jurk voor de receptie voor staatshoofden.

Als het om haar sieraden gaat, kiest Kate ook vaak voor betekenisvolle keuzes. Tijdens de lunch in Buckingham Palace op 5 mei droeg ze de Bahrain pareldruppelvormige oorbellen van koningin Elizabeth II, waarin ze eerder was gezien tijdens de staatsbegrafenis van Hare Majesteit in september. Voor haar avondlook dook Kate opnieuw in de koninklijke juwelendoos en droeg ze saffieren en diamanten franjeoorringen van wijlen Elizabeth.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.