deze-5-dingen-wist-je-nog-niet-over-titanic-236474
©Alamy

Het is alweer meer dan 25 jaar(!) geleden dat James Cameron Titanic uitbracht. De tranentrekkende film, met Leonardo DiCaprio (Jack Dawson) en Kate Winslet (Rose) als noodlottige geliefden op zee, brak kassarecords en tienerharten. Ook zorgde de film voor minstens duizend wetenschappelijke onderzoeken naar de vraag waarom Jack niet op die drijvende deur paste.

Liefde en opoffering

Nu, een kwart eeuw later, heeft de king of the world er eindelijk genoeg van: Cameron heeft onnoemelijk veel moeite gedaan om te bewijzen dat er maar één persoon op dat vlot paste. “We hebben een wetenschappelijk onderzoek laten doen om deze hele zaak voor eens en voor altijd te laten rusten”, zei een totaal verkleumde Cameron tijdens de promotie van zijn nieuwste film Avatar: The Way of Water.

“We lieten een grondige forensische analyse doen met een onderkoelingsexpert die het vlot uit de film heeft nagemaakt. Er komt zelfs een kleine special over.” Wordt de verjaardag van de film dan echt alleen herdacht met een zwaar onromantische film over drijfvermogen en onderkoeling – die op Valentijnsdag in de bioscopen draait? “Jack moest sterven”, legde Cameron uit. “Het is als Romeo en Julia. Een film over liefde, opoffering en sterfelijkheid. De liefde wordt afgemeten aan het offer. Met de special hoop ik dit hele vraagstuk los te laten.”

Feiten over ‘Titanic’ die je nog niet wist

Voor degenen onder ons die het niet kunnen (en willen) loslaten, hier vijf feiten die je nooit wist over Titanic.

1. Kate Winslet moest Leonardo DiCaprio overtuigen om de rol van Jack Dawson op zich te nemen. Nadat Winslet ontdekte dat DiCaprio twijfelde of hij de rol zou accepteren, spoorde ze hem op tijdens het filmfestival van Cannes om hem over te halen de rol aan te nemen. “Ik dacht: ‘Ik ga hem overtuigen, want ik doe het niet zonder hem'”, zei Winslet. “Ik zal hem hebben, want hij is fucking briljant. Hij is een fucking genie.”

2. Veel sterren stonden in de rij voor de rol van Jack Dawson – waaronder Christian Bale en Tom Cruise – maar de meest bizarre bijna-casting was Jeremy Sisto, alias Elton uit Clueless. “Het was een van de vele, vele opdrachten die ik niet kreeg”, vertelde Sisto. “Ik auditeerde met Kate en drie andere actrices. Ik was er waanzinnig door geïnspireerd en er best een beetje kapot van toen ik de rol niet kreeg.”

3. Winslet en DiCaprio’s vriendschap is the gift that keeps on giving. Maar, zoals alle goede relaties, begon het wat ongemakkelijk. Het verhaal gaat dat DiCaprio de kleedkamer van Winslet binnenliep voor de I-want-you-to-draw-me-like-one-of-your-French-girls scène en haar volledig uitgekleed aantrof. “Ik liet mijn make-up aanbrengen – met niets aan – en daar stond Leo”, zei Winslet in 1998. “Hij zag me en zei: ‘Wauw!’. Mijn antwoord: ‘We gaan de hele dag zo doorbrengen, dan kunnen we er net zo goed nu overheen stappen.’ Dat brak het ijs.”

4. Terwijl Titanic DiCaprio’s status als hartenbreker bevestigde, was hij achter de schermen een stuk minder dromerig. “Kate ‘kwellen’ was Leo’s dagtaak”, zei Billy Zane, alias Cal Hockley, in 1998. “Hij werd er echt goed in. Als hij zijn oogleden niet naar achteren rolde, maakte hij kunstvoorwerpen van lichaamsmateriaal.” Cameron voegde er nog een charming anekdote aan toe, waarin hij vertelde hoe DiCaprio Winslet terroriseerde met zijn overjas: “Hij liet er een scheet in en veegde vervolgens de jas over haar gezicht. Ik bedoel, als iemand anders dat zou doen, zou hij een klap krijgen en een week genegeerd worden. Op een of andere manier kwam Leo er steeds weer mee weg.”

5. Daar bleven de fratsen niet bij. Tijdens een feest van de cast mengde iemand de vissoep van de crew met PCP (een verdovend middel). Het was een zogenaamde wraakactie tegen Cameron. “Sommige mensen lachten, sommige huilden en sommige moesten overgeven”, vertelde Bill Paxton, die Heart of the Ocean-jager Brock Lovett speelde in 1996. “Het ene moment voelde ik me goed, het volgende moment zo verdomd angstig dat ik in een papieren zak wilde ademen. Cameron voelde zich net zo.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.