Tussen de wazige kiekjes van een nieuw restaurant in Amsterdam, een kitten in een mandje en een elevatorselfie door kreeg ik een Instagrampost te zien van BNNVARA, waarin presentatrice Dzifa Kusenuh mij oproept om een burgerinitiatief te tekenen. Dit burgerinitiatief, gestart door BNNVARA, Spuiten en Slikken en Humanistisch Verbond, wil dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. Hoe zit het eigenlijk met wetgeving rondom abortus in Nederland? En waarom is het belangrijk hier meer over te weten?
Wetgeving rondom abortus
“Dat abortus nu nog in het Wetboek van Strafrecht staat, betekent in de kern dat abortus strafbaar is, ténzij…”, vertelt Femke Zeven, jurist bij Bureau Clara Wichmann, een organisatie die streeft naar de gelijke rechtspositie van vrouwen. “Dat is problematisch, want dit gaat mensen hun eigen lijf aan en daarmee hun zelfbeschikkingsrecht. Strafrecht is het meest zware middel dat je als overheid kun inzetten.”
Het strafrecht reguleert het geweldsmonopolie van de staat, waar onder andere het recht om burgers op te sluiten onder valt. “Dat allerzwaarste middel zet je nu in om baarmoeders te regulieren. Het is toch belachelijk dat een land als Nederland, dat zich positioneert als een voorvechter op het gebied van gendergelijkheid, dit nog in de wet heeft verankerd?”
Bufferzone
Steeds vaker worden vanuit extreemrechts vraagtekens geplaatst bij het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, laten verkozen parlementariërs zich kritisch uit over het principe ‘baas in eigen buik’ en staan er intimiderende demonstranten bij abortusklinieken om vrouwen af te schrikken. Dat laatste is iets waar gemeenten mee bezig zijn.
“Dit is geen demonstreren, maar intimideren”, vindt Ilana Rooderkerk, fractievoorzitter van D66 Amsterdam. “Vrouwen het gevoel geven dat ze niet over hun eigen keuze gaan is verkeerd en dat dit nog kan in deze tijd is natuurlijk belachelijk. Je hebt het over het recht dat vrouwen hebben over het beslissen over hun eigen lichaam. En dat je op zo’n kwetsbaar moment in je leven wordt aangesproken door mensen die jou en jouw situatie niet kennen, vind ik fout.”
In Nederland heeft iedereen het recht om te demonstreren. Om te voorkomen dat demonstranten vrouwen lastigvallen zijn er nu in Haarlem, Arnhem en Utrecht bufferzones ingesteld. Demonstranten mogen er nog steeds staan, maar niet meer direct voor een kliniek. In Amsterdam wordt nu gewerkt aan een voorstel om ook hier bufferzones in te stellen.
Recht op demonstratie
Nu staan de demonstranten in Amsterdam tegenover de kliniek, naast de plek waar vrouwen hun fiets neerzetten, op zo’n 20m afstand van de deur. “Het liefst heb ik dat de demonstranten op de Dam staan, of op 500 meter afstand, maar de demonstratiewet schrijft voor dat ze op hoor- en gezichtsafstand moeten staan”, zegt Rooderkerk. En dus moet er een andere oplossing gevonden worden. “Iedereen heeft het recht op een eigen mening en het demonstratierecht is een groot goed dat we moeten beschermen. Maar hier botsen twee rechten op elkaar. Het recht op demonstratie en de rechten van de vrouw. Die laatste wordt nu vaak onderbelicht als het gaat over deze demonstraties voor abortusklinieken.”
Rooderkerk diende deze week een motie in om ook in Amsterdam een bufferzone in te stellen van 100 meter, zodat vrouwen de kliniek kunnen binnengaan zonder dat ze langs of door een groep demonstranten met spandoeken moeten.
Artikel gaat door onder de afbeelding.

Demonstraties
Want deze demonstraties gaan ver. Deze zomer stond er tegenover een abortuskliniek in Haarlem een fanfareband die ging spelen als er mensen de kliniek binnenliepen. Het busje van de politieke partij ‘Jezus Leeft!’ stond zowel in Rotterdam als Utrecht pal voor de deur van de kliniek met een groot spandoek met ‘Abortus is babymoord’ erop.