vogues-yeliz-over-het-nieuwe-parenthood-issue-rihanna-en-haar-eigen-kinderwens-212190
©Pablo Delfos

Ik las in de krant dat de piek van de coronababyboom zich vorig jaar fier aftekende. In tien jaar tijd zijn er niet zo veel kinderen geboren als in 2021. Dat vroeg om een nummer over modern parenting en alles wat daarbij komt kijken.

Village

Want er kómt nogal wat bij kijken, zoals journalist Alja Bakker schrijft in haar stuk It takes a village. Ik behoor zelf tot meerdere villages. De tante zonder kinderen die – als de agenda het toelaat – maar al te graag oppast op de kinderen van vrienden en vriendinnen. Ons huis verandert regelmatig in een bioscoop, met matrassen in de woonkamer waar de hele dag in pyjama films gekeken wordt.

En voor een alleenstaande vriendin met twee kinderen spring ik ook graag bij als er iemand ziek opgehaald moet worden van de opvang en oma ziek blijkt te zijn. Hoe ze het doet weet ik niet, maar ze flikt het. Met een partner, familie, opa’s en oma’s is het opvoeden van kinderen al een uitdaging, laat staan alleen. Dus probeer ik waar ik kan de village aan te vullen. 

Negin zwanger op de cover

Coverster, zakenvrouw en influencer Negin Mirsalehi portretteerden we bij het Comomeer met haar village én haar baby bump. Negin is heel close met haar familie, haar vader, moeder en zussen, die net als zijzelf niet kunnen wachten tot de kleine er is. Het was namelijk nogal een bumpy ride om er te komen. Een op z’n zachtst gezegd ongunstige hormoonuitslag gooide roet in Negins droom om zwanger te worden, waardoor het langer duurde dan gehoopt en misschien wel nooit ging gebeuren. “Wat het zo zwaar maakte was de onzekerheid, de constante twijfel of het ging gebeuren.”

Dat deed ze uiteraard in stilte, in onzekerheid verkeren, waardoor de digitale reacties extra hard aankwamen. Natúúrlijk wilde ze graag een kind en zag ze zichzelf al zitten met vriend Maurits en hond Moosey in de speeltuin. Haar fans bleven vragen of het niet tijd werd een baby te baren, aangezien zij en Maurits al zo lang samen waren. Wanneer er een kleine bolling van de buik te zien was, door de hoek van de foto of door een heerlijke maaltijd, riepen fans dat het nu dan echt zover was: Negin was zwanger. Niet wetende dat achter de schermen een verdrietige periode in volle gang was.

Gelukkig was daar na een aantal jaar het verlossende streepje en is ze trots zwanger van haar eerste. In een openhartig interview vertelt ze er alles over. 

Fenomeen Rihanna

Op de dag dat wij aan het shooten waren met Negin verscheen de ge-wel-di-ge cover met Rihanna voor Vogue US. Ik mocht aanschuiven bij Jinek om over het fenomeen Rihanna te praten, over hoe ze ook nu weer alle taboes doorbreekt. Tijdens fashionweek in maart, bij Gucci, verscheen Ri in een latex croptop en bij Dior in een doorzichtige kanten babydoll met lingeriebroekje. Beide keren was haar buik het stralende middelpunt.

Haar boodschap: je hoeft geen stijlconcessies te doen als je zwanger bent, je mag gerust sexy zijn. We moeten al zo veel, wij vrouwen, en rond het zwanger-zijn of bewust níet zwanger-zijn hangen al veel vooroordelen, meningen en ideeën. Wende Snijders, een van onze Dutch Heroes deze maand, schreef een lied over bewust kinderloos zijn. 

Rammelende eierstokken

Ikzelf ben al meer dan vijftien jaar gelukkig met mijn man. Ook ik krijg meer dan eens de vraag waar de kinderen blijven. Of ik niet te veel met mijn carrière bezig ben, of dat niet te veel in de weg staat van het potentiële moederschap. Of ik misschien geen kinderen kan krijgen. Iemand in mijn village liet na mijn aanstelling als Vogue-hoofdredacteur weten dat ze dolgraag meerdere dagen per week oppast, bang dat door de nieuwe baan de boel nog meer vertraging zou oplopen.

Het antwoord is dat ik bewust nog even heb gewacht, want inderdaad, ik ben druk met mijn carrière en ik ben er dol op. Ik hou van werken én ik hou van de flexibiliteit hebben om te doen waar ik zin in heb. En mocht het mij ooit gegeven zijn, dan hoop ik dat we samen een kindje mogen krijgen, als mooie aanvulling op ons al heel mooie leven. Een nummer maken over kinderen en het moederschap heeft de eierstokken in elk geval weer flink aan het rammelen gebracht en daar is mijn village maar al te gelukkig mee. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Het nieuwe juninummer van Vogue Nederland ligt vanaf 19 mei in de winkels en is hier online te bestellen.