internationale-dag-tegen-geweld-tegen-vrouwen-deze-acties-vinden-plaats-232106
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022

Op 25 november is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Een dag waarop er aandacht gevraagd wordt voor het feit dat vrouwen over de hele wereld nog steeds slachtoffer zijn van huiselijk geweld, maar ook van alle andere vormen van geweld, zoals mentale mishandeling, straatintimidatie en ongewenste intimiteiten. Want let’s face it: dat is helaas nog altijd een groot probleem. Ook dit jaar staan er weer veel acties gepland om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

De dag, ook wel de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen genoemd, werd in 1999 in het leven geroepen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Naast het doel om mensen bewust te maken van geweld tegen vrouwen, is de dag tevens een oproep om samen te werken aan de uitbanning ervan. Daarbij is het belangrijk om te benadrukken dat de omvang en de ware aard van het probleem vaak verborgen ligt.

Ruim twintig jaar later duurt de strijd immer voort, aangezien de cijfers nog altijd veel te hoog zijn. Zo heeft wereldwijd één op de drie vrouwen fysiek en/of seksueel geweld ervaren, weet UN Women. Als we naar Nederland kijken, zijn de cijfers even schokkend: bijna één op de vier vrouwen heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of seksueel geweld. En dat is er één op de vier te veel.

Acties tegen geweld tegen vrouwen

25 november is het startsein van een periode van zestien dagen vol met acties en campagnes om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen – in welke vorm dan ook. De campagnetijd loopt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Een bewuste keuze: zo wordt duidelijk gemaakt dat geweld tegen vrouwen een schending van mensenrechten is.

Hieronder vind je een aantal acties, evenementen en campagnes die speciaal voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen in het leven geroepen zijn.

Orange the World

Orange the World is de wereldwijde campagne van Orange Babies tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. In meer dan 100 landen kleuren in deze periode gebouwen of andere objecten oranje, en vinden er debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten plaats. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.

De nationale aftrap van de campagne in Nederland vindt plaats op 25 november vanaf 19:00 uur in het Stadhuis in Almere. Mocht je erbij willen zijn, dan kun je een mailtje sturen naar vo@almere.nl. Voor meer informatie kun je terecht op de website van Orange the World, waar je tevens een overzicht vindt van alle acties die in Nederland plaatsvinden.

Vertoning film ‘SUNI’ en panelgesprek

‘Pssst, waar ga je naar toe schatje?’, heeft bijna elke vrouw wel in een of andere variant te horen gekregen. Gewenst of ongewenst, van willekeurige vreemden. Maar straatintimidatie vindt op zoveel manieren plaats. De voor het Nederlands Film Festival genomineerde film SUNI laat goed zien wat straatintimidatie kan betekenen. Op 25 november kun je de film bekijken, inclusief een voorgesprek met de filmmakers en een panelgesprek met onder andere Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, na afloop. Wil je erbij zijn? Meld je dan hier aan.

Online cursus van L’Oréal Paris 

Ook L’Oréal Paris staat op tegen intimidatie op straat, en komt met een speciale training binnen haar onlangs gelanceerde Stand Up-campagne (waar onder andere topmodel Liya Kebede ambassadeur van is). In deze tien minuten durende online cursus leer je hoe je als getuige of slachtoffer reageert op seksuele intimidatie in openbare ruimtes. Verplichte kost voor iedereen. De training kun je volgen op de website van L’Oréal Paris.

Olcay Gulsen Beauty lanceert oranje lippenstift

Speciaal voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen lanceert Olcay Gulsen, een van de ambassadeurs van Orange The World en eigenaar van haar gelijknamige beautymerk, een lippenstift en bijbehorende lipgloss in een oranje tint. De lippenstift is binnenkort te koop via de website van Olcay Gulsen Beauty.