vogues-talent-to-watch-rosalie-boonstra-ik-maak-kledingstukken-die-mensen-zelfvertrouwen-geven-260545
©Laura Esmée den Breejen

In Vogue’s Talent to Watch spreken we creatievelingen die de toekomst van mode en cultuur vormgeven. Wat deze groep kenmerkt, is dat ze uiterst creatief en onconventioneel is. Zij bepalen de toekomst. Dit keer: modeontwerpster Rosalie Boonstra. Wij spreken haar over haar positieve benadering van mode.

Vogue’s Talent to Watch Rosalie Boonstra

De ontwerpen van Rosalie Boonstra stralen een en al romantiek uit. Door verschillende materialen met elkaar te combineren, creëert de 25-jarige ontwerpster een driedimensionaal gevoel. “Ik laat me inspireren door structuren en kleuren uit de natuur, zoals het heelal en de onderwaterwereld, met haar prachtige koraal. Ik combineer graag verschillende materialen – ik voeg bijvoorbeeld borduursels toe aan vilt – om een driedimensionaal gevoel te creëren.

Ik werk graag met transparante stoffen zoals tule, waarmee ik kan spelen; ik creëer graag lagen, diepte en kleurovergangen. Voor mij geldt more is more, in plaats van less is more. Vaak gebruik ik honderden lagen tule om volume te creëren. Kralen voeg ik ook één voor één met de hand toe.”

Op de cover van Vogue Nederland

Boonstra’s creaties schitterden onder meer in tijdschriften en op andere prominente locaties. Zo werkte ze onlangs samen met kunstenares en filmmaker Funda Erzade aan een expositie. Deze samenwerking bood haar de unieke kans om haar ontwerpen tentoon te stellen in het oudste stadspaleis van Nederland, het Markiezenhof. De expositie bracht mode en kunst op een betoverende wijze samen en trok veel belangstelling van zowel mode- als kunstliefhebbers.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een ander hoogtepunt voor Boonstra was het zien van haar ontwerpen op de cover van Vogue’s Wedding Issue. “Dat was een van mijn all-time favorite momenten tot nu toe. Ik was ontroerd door de cover en kan er met veel vreugde op terugkijken. Het bijzonderste was dat de onthulling van de cover precies op mijn 25ste verjaardag plaatsvond. Het voelde als het perfecte cadeau, meant to be!”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kunstacademie

Boonstra was als kind al creatief, mede dankzij haar fascinatie voor sprookjesboeken. “Als kind had ik een rijke fantasie en genoot ik van positieve ervaringen.” Haar mode-avontuur begon echter pas écht toen ze besloot Fashion Design te studeren aan de Kunstacademie. “Mijn moeder, die kleding maakte voor mijn zus en mij, liet me vroeg kennismaken met een naaimachine. Dit wekte mijn interesse in de mode, waardoor ik uiteindelijk besloot om Fashion Design te gaan studeren. Deze beslissing markeerde het begin van mijn carrière als ontwerper.” “De Kunstacademie voelde als een goede match”, vertelt Boonstra. “Ik vond de vrijheid om mezelf uit te drukken door middel van kleding bevrijdend, en het was een verademing om tussen gelijkgestemde mensen te zijn, vooral omdat ik op de middelbare school niet erg populair was.”

Eigen modelabel

Rosalie wil met haar ontwerpen een positieve impact hebben op de wereld. “Mijn ambitie is om mijn eigen modelabel op te richten en als ontwerper te groeien. Ik wil een sterke visie creëren die tot uiting komt in mijn collecties en die mensen inspireert om zichzelf uit te drukken via kleding. Ook geloof ik sterk in samenwerkingen met andere kunstdisciplines, zodat we elkaar kunnen versterken, motiveren en uitdagen. Mijn droom is om een positieve impact te hebben op de mode-industrie, onder meer door duurzaam te werk te gaan.”

Boonstra zit op dat gebied niet stil. “Ik ben momenteel in gesprek met een vriendin die als journalist gespecialiseerd is in duurzame mode. Samen verkennen we nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame materialen en streven we ernaar om op dezelfde manier te werken als high-end merken zoals Stella McCartney. Zo richten we ons op het ontwerpen van op maat gemaakte looks die langdurig gedragen kunnen worden en indien nodig kunnen worden aangepast. Daarnaast bieden we onze ontwerpen aan voor verhuur om ze vaker te gebruiken en ze een langere levensduur te kunnen geven. Ons doel is om een duurzaam en ethisch label te creëren, waarbij we reparaties, reiniging en het vervangen van onderdelen gemakkelijk faciliteren.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vreugde en zelfvertrouwen

Maar niet alleen duurzaamheid is belangrijk voor Boonstra. Als modeontwerper wil ze vreugde en zelfvertrouwen opwekken bij iedereen die haar betoverende ontwerpen draagt. “Wanneer ik een op maat gemaakt ontwerp creëer, volg ik de richting die de drager aangeeft. Tijdens dit proces ontstaat er een bijzondere samensmelting van dromen en verlangens, waarbij we samen fantaseren over hoe de drager zich wil voelen in mijn creatie.” “Mijn ultieme doel is om mijn passie te verwerken in elk ontwerp”, vervolgt Boonstra. “Met het uiteindelijke resultaat hoop ik de drager zelfverzekerd te maken, waardoor hij of zij vol vertrouwen het podium durft te betreden en kansen durft te grijpen tijdens bijzondere momenten.”

©Laura den Breejen