sunny-jansen-de-modewereld-is-de-eerste-die-mij-geaccepteerd-heeft-289670
©Aicha Abdoun, Vogue Nederland, april 2024

Covergirl Sunny. Zo moet het boek gaan heten dat ze ooit gaat schrijven. Een droom die nog in vervulling moet gaan voor model, pr-agent en dj Sunny Jansen (55). Het is hoe het allemaal begon. Sunny begon in de jaren tachtig en negentig in het Amsterdamse nachtleven als host en werd al snel ontdekt als model toen ze op een avond in de legendarische club iT naast de zwarte dragqueen Nickie Nicole verscheen.

Covergirl Sunny Jansen

Nicole nam haar onder haar vleugels als tassendrager en introduceerde haar in de wereld van de drag. Ze vroeg of ze Sunny mocht opmaken en aankleden voor een Hollywood-themafeest. Daar spotte de hoofdredacteur van het tijdschrift Avenue Sunny en zette haar subiet op de cover. “Avenue was destijds de Vogue van Nederland. Toen ik eenmaal op de cover had gestaan noemde de gaycommunity mij voortaan ‘covergirl Sunny’. Dat is ook een soort stagenaam geworden. Later, toen ik ook ging draaien op modefeesten, gebruikte ik de naam nog weleens. Mode is voor mij de rode draad in mijn leven en carrière, niet activisme of trans-zijn. Het is de wereld die mij als eerste omarmd heeft.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Door die cover kreeg Jansen een vliegende start in de modewereld. Ze mocht lopen voor Jean Paul Gaultier en Montana, werd uitgenodigd voor feestjes van Yves Saint Laurent en vloog naar Parijs en New York. Tussendoor bleef ze werken in het nachtleven in Amsterdam. Langzaam begon ze haar weg te vinden, met vallen en opstaan. “Het fijne van deze tijd is dat je mag praten over trans-zijn en dat er veel informatie over te vinden is. Dat was vroeger wel anders. Het was een minder preutse, vrijere wereld – vooral in clubs als de iT en de RoXY mocht alles en was iedereen van God los – maar wat daar gebeurde en in de subwerelden daarbinnen, werd niet besproken in de buitenwereld.

Mother

Ook in de modescene werd er niet over gepraat. Als ik werd geboekt als model was het een geheim van de ontwerper en mij. Ooit liep ik een show van couturier Mart Visser. Ik werd niet groots aangekondigd, zoals nu zou gebeuren. Dat heeft iets moois, want het hoeft niet altijd, we zijn geen marketingtool. Maar vroeger werd het hélemaal niet besproken. Mart zei dat hij het er met vrienden over had gehad dat een van zijn modellen een transvrouw was. Ze wezen een ander aan, haha.”

Wat Nickie Nicole voor haar deed, doet Sunny nu voor transjongeren die bezig zijn met hun transformatie en erover willen praten met gelijkgestemden. Als ‘mother’ heeft ze al velen van hen bijgestaan in hun reis. “Het gevoel dat je nergens heen kunt met je verhaal is denk ik het meest hopeloze dat je kunt hebben. We moeten zorgen dat de nieuwe generatie dat gevoel niet meer heeft. De reis die je doormaakt als transpersoon is al zwaar genoeg.”

Lees het volledige interview met Sunny Jansen in het aprilnummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.