kate-middleton-maakt-in-videoboodschap-bekend-dat-ze-lijdt-aan-kanker-291331
©Kensington Palace

Na weken van speculaties over haar gezondheid laat de prinses van Wales van zich horen. In een videoboodschap vertelt Kate Middleton dat ze gediagnosticeerd is met kanker. Het was lange tijd onduidelijk wat er precies met de prinses aan de hand was. “Het zijn een paar ongelooflijk zware maanden geweest voor onze hele familie, maar ik heb een fantastisch medisch team dat me geweldig heeft verzorgd, waarvoor ik heel dankbaar ben”, zo begint ze haar boodschap.

“In januari onderging ik een buikoperatie in Londen en op dat moment werd gedacht dat het geen kanker was. De operatie was succesvol. Testen na de operatie wezen echter uit dat er kanker aanwezig was. Mijn medisch team adviseerde me daarom een preventieve chemokuur te ondergaan en ik zit nu in de eerste fase van die behandeling.”

Kate Middleton geeft update over haar gezondheid

Ze vervolgt: “Dit kwam natuurlijk als een enorme schok en William en ik hebben er alles aan gedaan om dit privé te verwerken en te regelen in het belang van ons jonge gezin.” De prinses vertelt verder dat het tijd kostte om te herstellen van de operatie. ‘”Maar het belangrijkste is dat het ons tijd heeft gekost om alles aan George, Charlotte en Louis uit te leggen op een manier die bij hen past en om hen gerust te stellen dat het goed met me komt.”

Tekst gaat verder onder de video.

De prinses is positief en zegt dat het verder goed met haar gaat. “Ik word elke dag sterker door me te concentreren op de dingen die me helpen om te genezen in mijn geest, lichaam en ziel. William aan mijn zijde hebben is een grote bron van troost en geruststelling, net als de liefde, steun en vriendelijkheid die door zo velen van jullie is getoond. Het betekent veel voor ons allebei.”

Kate Middleton sluit haar boodschap af door aan iedereen te vragen of ze nu haar gezin wat tijd, ruimte en privacy wil geven tot haar behandeling is afgerond.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Prinses vraagt om rust en privacy

Het nieuws komt na weken van geruchten en bezorgdheid over de verblijfplaats van de prinses. Kensington Palace maakte op 17 januari voor het eerst bekend dat ze een buikoperatie had ondergaan in The London Clinic en onthulde dat ze naar verwachting tien tot veertien dagen in het ziekenhuis zou blijven, voordat ze zou terugkeren naar Adelaide Cottage om te herstellen. Er werd daarna volop gespeculeerd over haar gezondheid. Die speculaties werden verder aangewakkerd nadat het hof een foto van het gezin van de prinses had vrijgegeven. Die bleek later door haar zelf bewerkt te zijn.

“De prinses van Wales waardeert ieders belangstelling. Ze hoopt dat het publiek begrip heeft voor haar wens om zoveel mogelijk normale omstandigheden voor haar kinderen te behouden en de wens dat haar persoonlijke medische informatie privé blijft.”

Kate’s jongere broer James Middleton deelt als reactie op het nieuws een kinderfoto van hem en zijn zus. “Door de jaren heen hebben we vele bergen met elkaar beklommen. Ook deze beklimmen we samen met jou, als familie”, schrijft hij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door James Middleton (@jmidy)

Ook prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben gereageerd op het nieuws. Ze wensen de prinses veel sterkte en gezondheid toe. Dat schrijven de hertog en hertogin van Sussex in een korte verklaring aan Britse media.

Prins Charles ondergaat ook behandeling

Het nieuws over Kate’s ziekte komt op een bijzonder moeilijk moment voor de koninklijke familie. Koning Charles III is ook gediagnosticeerd met kanker, hoewel Buckingham Palace de vorm of het stadium niet bekendmaakte.

“Zijne majesteit is vandaag begonnen met een schema van reguliere behandelingen, gedurende welke periode de artsen hem hebben geadviseerd om publieke taken uit te stellen”, verklaarde het communicatieteam van de koning op 5 februari. “Gedurende deze periode zal hij gewoon doorgaan met het uitvoeren van staatszaken en officieel papierwerk. Hij blijft positief over zijn behandeling en kijkt ernaar uit om zo snel mogelijk terug te keren naar volledige publieke taken.”

Het valt nog te bezien hoeveel Buckingham of Kensington Palace zal vertellen over de voortgang van de respectievelijke behandelingen van de koning en de prinses, want de gezondheid van hooggeplaatste royals wordt meestal behandeld als een goed bewaard geheim. “We wensen Kate en de familie sterkte en gezondheid toe en hopen dat ze privé en in alle rust kan herstellen”, luidt de boodschap.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.