wat-is-er-aan-de-hand-met-de-moederdagfoto-van-de-prinses-van-wales-289859
©Getty Images

Zondagavond bracht fotoagentschap AP een verklaring uit: ze zouden een foto killen (terugtrekken) van de prinses van Wales en haar drie kinderen. Het verraste, nou ja, bijna iedereen. De foto van Kate Middleton en haar kinderen, vrijgegeven ter ere van Moederdag, is vrij onschuldig.

De prinses zit buiten in een stoel met prins George, prinses Charlotte en prins Louis die haar omhelzen. Toch is niet alles wat het lijkt. “Bij nader inzien blijkt dat de bron de foto heeft gemanipuleerd”, liet AP in het bericht weten. “Er wordt geen vervangende foto gestuurd.” De foto van Kate Middleton (zie onderaan dit artikel) veroorzaakte online veel verwarring.

De photoshopfail van de prinses van Wales

Het blijkt inderdaad dat de foto is bewerkt. Hier alle photoshopfails op een rij: de linkerhand van prinses Charlotte kwam niet overeen met de mouw van haar trui. De rits van Middleton was niet goed uitgelijnd en sommige lichaamsdelen – waaronder een knie en een hand – waren onscherp.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maandagochtend bood Kate zelf haar excuses aan op social media: “Zoals veel amateurfotografen experimenteer ik af en toe met fotobewerking”, schreef ze op X. “Ik wil mijn excuses aanbieden voor de verwarring die de familiefoto die we gisteren deelden heeft veroorzaakt. Ik hoop dat iedereen die het vierde een hele fijne Moederdag heeft gehad.”

Kate Middletons afwezigheid

Onder normale omstandigheden zou dit een onhandige – zij het onzorgvuldige – vergissing zijn geweest. Maar de huidige situatie van de koninklijke familie is verre van normaal. De afgelopen maanden deden wilde complottheorieën de ronde over de verblijfplaats van de prinses.

Sinds eerste kerstdag is ze niet meer in het openbaar verschenen. In januari gaf Kensington Palace een verklaring vrij waarin werd toegelicht dat Kate een geplande buikoperatie had ondergaan. Hierdoor zou ze 14 dagen in het ziekenhuis verblijven. De prinses zou na Pasen haar publieke taken weer oppakken.

De verklaring was behoorlijk vaag, vooral in vergelijking met het bericht van het persbureau over koning Charles’ kankerdiagnose in februari. Dit is waarschijnlijk zo gedaan om de privacy van de prinses te respecteren: “De Prinses van Wales waardeert de belangstelling die deze verklaring zal losmaken”, luidde de verklaring. “Ze hoopt dat het publiek haar wens begrijpt om zoveel mogelijk privacy voor haar kinderen te behouden.” Kensington Palace schreef ook dat ze “alleen updates zouden geven over de voortgang van Hare Koninklijke Hoogheid als er belangrijke nieuwe informatie is om te delen.” Ondanks hun verzoek begonnen de speculaties over de gezondheid van de prinses zich op te stapelen.

Complottheorieën doen de ronde

Eind februari – nadat de Prins van Wales zich had teruggetrokken van een herdenkingsdienst voor zijn overleden peetoom vanwege een persoonlijke reden – barstten de complottheorieën los op X. Sommige waren humoristisch (bijvoorbeeld dat Middleton stiekem naar de virale Glasgow Willy Wonka-ervaring was gegaan). Andere waren dat echter niet. Zo speculeerden ze dat de prinses ‘vermist’ zou zijn en dat de koninklijke familie de echte reden voor haar afwezigheid uit het openbare leven verborgen hield.

“Het is niet onbelangrijk op te merken dat een groot deel van de discussie in eerste instantie werd gedreven door pro-Harry en Meghan-accounts. Veel van deze negatieve complottheorieën (die door de Daily Mail werden omschreven als “erg sinister” en “zeer smadelijk”) leken afkomstig te zijn van die online platformen”, aldus voormalig koninklijke verslaggever voor Buzzfeed News Ellie Hall.

Heeft de prinses een body double?

Kort daarna publiceerde TMZ paparazzifoto’s waarop te zien is hoe de prinses door haar moeder Carole wordt rondgereden op het terrein van Windsor Castle. Zelfs die foto’s konden de complottheorieën geen halt toeroepen. Kensington Palace liet weten geen toestemming voor de foto’s te hebben gegeven. Als gevolg daarvan werden ze niet door Britse media gepubliceerd.

“Er zijn paparazzifoto’s van de prinses van Wales. We brengen ze uit respect voor haar privacy niet uit terwijl ze herstelt van haar operatie binnen het tijdsbestek dat ons daarvoor is gegeven”, zei Chris Ship, de koninklijke redacteur van ITV, op X. “Voor zover ik weet heeft ook geen enkele andere Britse omroep of krant de foto’s gepubliceerd.” Sommige lezers waren ervan overtuigd dat de foto’s in scène waren gezet, of nog vreemder, dat de prinses een body double had gebruikt.

De foto van Kate Middleton

Deze moederdagfoto was echter de kans voor de familie om de wilde complottheorieën over de afwezigheid van de prinses recht te trekken door te laten zien dat de prinses comfortabel thuis was in het bijzijn van haar kinderen.

Dit gebeurde dus niet. Hoewel het erop lijkt dat Middleton stappen heeft ondernomen om de foto recht te zetten, roept het feit dat ze de foto überhaupt heeft gemanipuleerd alleen maar meer vragen op over waarom ze ervoor koos de foto überhaupt te delen. Opnieuw waren er complottheorieën in overvloed.

Er is een bekende uitspraak van de overleden koningin Elizabeth II: “Ik moet gezien worden om geloofd te worden.” Het lijkt erop dat de koningin altijd al wist wat Kate Middleton nu op de harde manier leert.

©The Prince of Wales/Kensington Palace
De originele foto gedeeld door Kensington Palace op Moederdag, die controverse veroorzaakte nadat werd vermoed dat hij digitaal was gemanipuleerd.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.