van-make-up-tot-mode-15-tiktokkers-om-te-volgen-tijdens-black-history-month-en-daarna-287282
©ANP. Lu Kala tijdens de 2024 Clio Music Awards in Los Angeles, California, USA.

De wereld heeft meer stemmen van mensen van kleur nodig. Als je naar de schappen in drogisterijen kijkt, zie je dat er, zelfs anno 2024, nog te weinig aandacht wordt besteed aan make-upproducten die geschikt zijn voor mensen met een donkere huid. En wat dacht je van onderwerpen als gezondheid? Hoewel we allemaal rood bloeden hebben, ziet een blauwe plek er toch heel anders uit op een zwarte huid dan op een lichtere huid. Bovendien zijn medische tests vaak alleen uitgevoerd op witte mensen, waardoor kennis over deze problemen bij mensen van kleur beperkt blijft. Gelukkig bestaat het internet – en dan vooral TikTok – waar een groep mensen dat geluid laat horen. Zo deelt dr. Darien Sutton op TikTok informatie over vaak onderbelichte gezondheidsproblemen. En content creators als Nyane en Coco Jones laten op het videoplatform zien hoe bepaalde make-upproducten en outfits eruitzien op een donkere huid.

Kortom, TikTokkers van kleur leveren een waardevolle bijdrage aan representatie en het begrip van diversiteit. In het licht van Black History Month deelt TikTok daarom de zogenoemde Celebrating Visionary Black Voices-lijst met Vogue. Wij zetten 15 TikTokkers van kleur op een rij die inspireren en informeren.

15 TikTokkers van kleur die inspireren en informeren

Van make-up tot mode, en van gezondheid tot recepten: pak je telefoon er maar bij want deze 15 digitale makers wil je volgen op TikTok – ook ná de maand februari.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

@nyane (Amsterdam, Nederland)

Fan van make-up? Nyane is een content creator en ondernemer uit Amsterdam die met haar gevoel voor mode en schoonheid een internationaal publiek heeft opgebouwd. Haar populaire schoonheidsrubrieken hebben de online schoonheidsgemeenschap veroverd. Zo deelt ze onder de noemer Let’s Do My Make-up tips en de nieuwste trends op het gebied van beauty.

@Nyane is hier te volgen

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Pak je mobiel maar: deze contentmakers op TikTok wil je volgen tijdens Black History Month en daarna
©ANP
Content creator Nyané Lebajoa op REVOLVE festival in La Quinta, USA.

@accessbytay (Toronto, Canada)

Taylor Lindsay-Noel is een ondernemer en content creator uit Toronto, Canada. Na een turnongeluk raakte ze verlamd vanaf haar borst. Nu gebruikt Taylor haar TikTok-platform om anderen te informeren over invaliditeit en toegankelijkheid.

@accessbytay is hier te volgen

@doctor.darien (New York, VS)

Dr. Darien Sutton is een spoedeisendehulparts uit New York en medisch correspondent voor ABC NEWS. Hij gebruikt TikTok als platform voor openbare gezondheidseducatie. Daarbij is hij vooral geïnteresseerd in de relatie tussen raciale ongelijkheden en gezondheidsverschillen.

@doctor.darien is hier te volgen

@cocojones (Nashville, VS)

Coco Jones is een Grammy-genomineerde artiest uit Tennessee. Ze houdt van zingen, acteren, beauty en mode. Deze interesses combineert ze in haar TikTok-video’s. Met haar soulvolle stem als R&B-zangeres geeft ze haar fans een kijkje in haar wereld.

@cocojones is hier te volgen

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Coco Jones. 15 content creators om te volgen op TikTok
©ANP
Coco Jones op de 66e Grammy Awards in Beverly Hills, Californië.

@aliyahsinterlude (New York, VS)

Ze is geestig, eigenzinnig en vooral erg modieus: Aliyah uit New York. Haar TikTok-filmpjes zijn een digitale uiting van haar liefde voor muziek en mode. Ze gaat vaak viral met haar stijl die ze zelf  “Aliyahcore” noemt. Haar single IT GIRL werd vorig jaar uitgebracht.

@aliyahsinterlude is hier te volgen

@misswondroussoul (Toronto, Canada)

Ms. Hassan uit Toronto combineert haar passie voor lesgeven met mode in outfitvideo’s op TikTok. Met creativiteit en toewijding aan het onderwijs inspireert ze mede docenten en studenten, waarbij ze de kracht van zelfexpressie door mode in het klaslokaal laat zien.

@misswondroussoul is hier te volgen

@igobylu (Los Angeles, VS)

Ben jij een liefhebber van muziek? Lu Kala is een content creator om in de gaten te houden. Met pakkende poptracks en een karakteristieke, levendige oranje haarkleur herdefinieert ze het geluid en uiterlijk van een popster. Met meer dan 95 miljoen streams is de artiest a force to be reckoned with.

@igobylu is hier te volgen

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

15 content creators om te volgen op TikTok
©ANP. Lu Kala tijdens de 2024 Clio Music Awards in Los Angeles, California, USA.

@lorvaeeyewear (Atlanta, VS)

In 2022 richtten content creators De’arra Taylor en Tara Jones Lorvae Eyewear op, gebaseerd op De’arra’s passie voor zonnebrillen. Samen zijn ze vastbesloten om van Lorvae een bekend luxemerk te maken. We weten dat de zon momenteel ver te zoeken is in Nederland, maar hun content op TikTok inspireert desondanks.

@lorvaeeyewear is hier te volgen

@onestopchop (New York, VS)

Daven Gates is een kok uit Queens, New York. Gates deelt zijn liefde voor eten en entertainment op TikTok. Als veteraan gebruikt hij zijn platform om degenen die worstelen met mentale gezondheidsproblemen te helpen. Hij moedigt zijn kijkers aan om koken te gebruiken als uitlaatklep, met kalmerende voice-overs in zijn tutorials en eenvoudige recepten om na te maken.

@onestopchop is hier te volgen

@victoriamonet (Los Angeles, VS)

Victoria Monét is een Grammy-genomineerde content creator uit Sacramento. Op TikTok deelt ze haar reis als artistieke vrouw. Te weten: avonturen in het moederschap, dans en meer. Victoria gebruikt het videoplatform om verhalen te delen, fans aan te moedigen om in zichzelf te geloven en mensen in haar wereld te verwelkomen.

@victoriamonet is hier te volgen

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

TikTok content creators om te volgen tijdens Black History Month en daarna
©ANP
Victoria Monet tijdens de 66e Grammy Awards in Los Angeles, VS.

@pochigoods (Los Angeles, VS)

Trenton Williams is een ontwerper uit Los Angeles. Hij bedacht Pochi Goods, een moderne heuptas. Op TikTok laat hij het proces achter het merk zien, van concept tot lancering.

@pochigoods is hier te volgen

@realmcandles.ca (Toronto, Canada)

Danielle Johnson is oprichter van het merk Realm Candles, een kaarsenmerk. Als creatief directeur produceert ze ontspannende ASMR-video’s waarin ze het proces van kaarsen maken en het verpakken van bestellingen laat zien.

@realmcandles.ca is hier te volgen

@jordan_the_stallion8 (San Diego, VS)

Jordan Howlett, bekend als Jordan The Stallion, is een gevierde content creator met een wereldwijd publiek. Zijn dynamische aanwezigheid op TikTok heeft hem meer dan 12 miljoen volgers en meer dan 2,6 miljard views opgeleverd, dankzij zijn innovatieve digitale content.

@jordan_the_stallion8 is hier te volgen

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

15 content creators om te volgen op TikTok
©ANP
Jordan Howlett tijdens de BoxLunch Holiday Gala Honoring Feeding in Amerika, Los Angeles, Californië.

@theskincarebakery (Harrisburg, VS)

Kymani Ashanti is een 24-jarige ondernemer en de eigenaar van The Skincare Bakery. Haar huidverzorgingsroutine bestaat uit op desserts geïnspireerde producten. Op TikTok inspireert Ashanti miljoenen kijkers.

@theskincarebakery is hier te volgen

@topicals (New York, VS)

Olamide Olowe is een ondernemer en investeerder. Ze werd bekend door de Forbes 30 under 30-lijst als de oprichter en CEO van Topicals, een van de snelstgroeiende huidverzorgingsmerken, te koop bij Sephora.

@topicals is hier te volgen

15 content creators om te volgen op TikTok
©ANP
Tega Alexander en Olamide Olowe tijdens de première van de film 'Killers of the Flower Moon' in Londen.