hoe-popiconen-zoals-beyonce-gebruikmaken-van-method-dressing-286812
©Getty Images

Het nieuws van de afgelopen week: de Super Bowl, de modemaand die losbarstte en Beyoncé die de richting van country opgaat. De popster lanceerde tijdens de Super Bowl twee op country geïnspireerde nummers, die onderdeel blijken te zijn van haar nieuwste album Renaissance: Act II. Voor de oplettende fans onder ons misschien geen verrassing, aangezien de zangeres de laatste tijd in meerdere westernlooks is gespot (denk bijvoorbeeld aan haar custom Louis Vuitton-outfit bij de Grammy Awards).

Popiconen gaan voor method dressing

Volledig in cowboyhoed, bolo tie, riem met grote gesp en stoere leren jack (in Vuittons Damien-print) verscheen Beyoncé bij de Grammy’s in februari. Hiermee omarmde ze niet alleen haar Texaanse roots, maar betrad ze ook stijlvol haar nieuwe cowgirl era. Zo liet ze de ballroom en op disco geïnspireerde campy Renaissance-looks even achterwege om een nieuwe zwier te geven aan de Cowboycoretrend. Al wist ze deze twee ook feilloos met elkaar te combineren toen ze opdook bij de Luar herfst/winter 2024-show in New York.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Beyoncé is geen vreemde in het verwisselen van gedaante en maakt in haar carrière veel gebruik van method dressing. Het fenomeen is dan ook niet meer weg te denken uit de showbizzwereld. Het stamt af van method acting, de manier waarop acteurs in de huid van hun personages kruipen. Styling is hierbij een essentieel onderdeel.

Amerikaanse Vogue-collega André Wheeler noemt het “een kans om het filmische universum van een project uit te breiden naar de rode loper nog voordat de film in première gaat”. Denk aan actrices zoals Zendaya (in haar recente Dune-perstour), Margot Robbie (en haar Barbie-garderobe) en Dakota Johnson (in spin-achtige creaties voor haar film Madame Web).

Beyoncé 

Met de komst van haar nieuwe country album geeft Beyoncé haar eigen draai aan Cowboycore. De cowboyhoed die ze eerder droeg in een discobaluitvoering, ruilde ze in voor een western klassieker.

Een duidelijk voorbeeld van Beyoncé’s method dressing zagen we in 2016 met de komst van haar album Lemonade. Een plaat over de positie van de zwarte vrouw in de Amerikaanse maatschappij. Dit liet ze terugkomen in haar styling. Denk aan typische Afrikaans-Amerikaanse haarstijlen en dessins. De styling van haar Lemonade era had vooral Victoriaanse kenmerken. Beyoncé’s toenmalige stylist Marni Senofonte vertelde dat deze esthetiek werd gebruikt om de tijd van haar voorouders na te bootsen.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce)

Taylor Swift

Method dressing is geen nieuwe truc. Zo weet ook Taylor Swift method dressing feilloos naar haar eigen hand te zetten. Neem een voorbeeld aan haar succesvolle Era’s Tour. Hierin gaat de popster terug in de tijd naar de vorige versies van zichzelf door middel van, jawel, method dressing. Zo heeft elk van haar albums een bijbehorende garderobe.

De outfits die de popster draagt zijn dus representatief voor een bepaalde periode uit haar carrière. Zo zijn de strakke silhouetten met donkere kleuren kenmerkend voor haar album Reputation. De lange en glooiende creaties in vale kleuren passen bij haar Indiefolk-albums Folklore en Evermore. En de retro-achtige, felgekleurde co-ord sets met veel bling slaan op haar album 1989.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Taylor Swift (@taylorswift)

In haar documentaire Miss Americana (2020) vertelt Swift hoe (vooral vrouwelijke) popsterren genoodzaakt zijn zichzelf continu opnieuw uit te vinden. Dit is belangrijk als het gaat om het hebben van een succesvolle carrière als popster. Artiesten gebruiken het aannemen van nieuwe gedaantes om interessant, shiny en relevant te blijven.

Lady Gaga 

Nog een fashion shapeshifter en iemand die net zoals Beyoncé en Swift de sound van country en bijbehorende cowboyhoeden ontdekte, is Lady Gaga. De ster verandert haar look met elke albumrelease sinds 2008. Momenteel bevindt de ster zich al een aantal jaren in de Old Hollywood-esthetiek wanneer ze op de rode loper verschijnt. Dit sinds ze in 2018 naast Bradley Cooper schitterde in A Star is Born.

Daarvoor was ze een abstracte Artpop-prinses toen ze in 2013 elke kans met beide handen aangreep om looks te debuteren op het snijpunt van kunst en popcultuur. In 2016 zagen we Gaga als zachtroze cowgirl op de cover van haar album Joanne de natuurlijke versie van haarzelf omarmen. Natuurlijk kunnen we haar iconische punkrockeresthetiek gecombineerd met een dosis glitter en glamour in de late zeroes niet vergeten.

Madonna 

Sinds het begin van haar carrière in 1984 is Madonna al ontelbaar vaak van gedaante verwisseld. Te beginnen bij de ondeugende boy toy bruid bij haar eerste VMA awards. Dit personage transformeerde in het expliciete sekssymbool in een puntige bh van Jean Paul Gaultier (een iconische look die nog steeds wordt gekopieerd), en later met de komst van haar album Erotica in haar dominatrix alter ego Miss Dita.

Ook nam ze de gedaante aan van material girls Marilyn Monroe en Marie Antoinette en liet ze zich in de jaren negentig inspireren door de oosterse cultuur met een Indiaas hoofddeksel en een felrode kimono. Madonna en method dressing gingen én gaan hand in hand en ver voor Beyoncé, Swift en Gaga verlegde Madonna al de grenzen van method dressing. 

Lady Gaga en Madonna maken op het podium gebruik van method dressing
©Getty Images (links), ANP (rechts)