tobi-lakmaker-over-zijn-relatie-met-jip-van-den-toorn-voor-mij-is-dit-een-soort-huwelijk-met-voor-en-achtertuin-304331
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, juli/augustus 2024

“Eigenlijk vind ik ons een voorbeeld van hoe leuk hetero’s kúnnen zijn”, zegt Tobi Lakmaker (29) lachend, terwijl zijn vriendin Jip van den Toorn (30) haar hond Bennie aait. Ruim anderhalf jaar hebben Jip en Tobi een relatie. Tobi: “Ik heb nog nooit langer dan acht maanden een relatie gehad.” Jip: “Dus voor Tobi is dit echt heel erg lang.” Tobi kijkt geamuseerd. “Ja, nou ja, voor mij is dit gewoon een soort huwelijks met voor- én achtertuin. Maar wel een heel leuk huwelijk.”

Tobi Lakmaker en Jip van den Toorn

Tobi is columnist bij de Volkskrant en schrijver. Zijn auto-biografische debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit (2021) werd een bestseller en wordt verfilmd door de productiemaatschappij van Halina Reijn. Jip is cartoonist bij de Volkskrant, bundelde haar werk in het boek Crisis (2022), won datzelfde jaar als eerste vrouw de prestigieuze Inktspotprijs voor haar cartoons en is een graag geziene gast bij diverse televisieprogramma’s, waaronder het afgelopen seizoen van Wie is de Mol. Het is de eerste keer dat ze samen een interview geven over hun relatie. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Vind je het erg als ik nog heel even stofzuig voor we beginnen?”, vraagt Tobi terwijl hij opspringt van zijn stoel en de stofzuiger erbij pakt. Er is geen stof te zien in zijn in mid-century stijl ingerichte Amsterdamse appartement, maar “Tobi is extreem netjes, anders kan hij zich niet concentreren”, legt Jip uit, terwijl ze amandelcroissants van een hippe bakker op tafel zet. Op het eerste gezicht lijken de twee inderdaad een getrouwd stel dat elkaar door en door kent. Maar ze wonen niet samen. “Nog niet”, benadrukt Tobi. “Zoals je merkt, kan ik niet leven in een huis waarin niet alles op het neurotische af is opgeruimd en bij Jip is dat soms, nou ja, een uitdaging.” “Ik ben wel heel schoon hoor!”, vult Jip lachend aan. 

Mediastorm

Jip: “Ik kickbokste al een aantal jaar bij Mejiro Gym, een legendarische, kleine kickboksschool in het centrum van Amsterdam. Het viel me direct op toen Tobi daar binnenstapte, want ik had net zijn boek gelezen.”

Tobi: “In die tijd ging het niet enorm goed met me. Het was een turbulente periode waarin ik net een mediastorm rond mijn boek achter de rug had en ook een bewogen relatie. Boksen vond ik fijn, maar die gym zelf eigenlijk doodeng. Er hing een behoorlijke machosfeer, dus ik kwam nogal schuchter binnen en wist niet zeker wat er van me verwacht werd.”

Jip: “Ik zag Tobi een beetje verloren midden in die zaal staan, dus liep ik naar hem toe en vroeg: heb jij al een zak? Haha. Toen heb ik zijn bokszak voor hem opgehangen.”

Tobi: “Nou ja, samen. Ik heb je volgens mij nog wel aanwijzingen gegeven over de manier waarop je de zak kon ophangen.”

Jip: “Haha. Oké, Tobi.”

Jip van de gym

Tobi: “Lange tijd kwam we elkaar alleen tegen in de sportschool. Zoals ik al zei vond ik het daar nogal beangstigend, dus ik werd steeds blijer als ik zag dat Jip er ook was. Dan was er tenminste íémand die hallo tegen me zei.”

Jip: “Haha, uit angst was je blij me te zien.”

Tobi: “Ja, you had me at hallo. Nee, hoe leg ik dit uit. Van Jip straalt een ontegenzeggelijke vrolijkheid af. Om het een beetje poëtisch te zeggen: dit interview hebben we tijdens de eerste lentedag van het jaar en precies dat gevoel, dat gevoel van warmte en hoop, kreeg ik als ik jou daar zag staan.”

Jip: “Je liet dat alleen niet echt blijken. Ik stelde met name vragen aan jou en iedere keer dat het onder- werp afweek van boksen, sloeg je dicht.”

Tobi: “Ik voelde me die hele periode gewoon alsof ik in de afwasmachine had gezeten. Ik wilde in die boksschool het liefst zoveel mogelijk vergeten en het juist niet hebben over mezelf. Maar zelfs in mijn darkest hour voelde ik me meteen veilig bij Jip. Zij was heel lang ‘Jip van de gym’ voor mij. Pas veel later wees mijn broer me erop dat het ‘Jip de illustrator van de Volkskrant’ was. Haar werk kende ik natuurlijk allang en vond ik heel goed. Na die opmerking van mijn broer heb ik haar voor het eerst online opgezocht en zag ik dat ze mij al volgde op Instagram. Ik voelde toen trouwens een vreemd soort schaamte dat ik iemand met zo enorm veel volgers niet had teruggevolgd. Ik heb dit geloof ik nooit tegen jou gezegd, hè?”

Jip: “Nee! Wat erg! Terwijl ik zelf echt al vrij snel door Tobi gefascineerd was. Ik vond hem grappig, knap, slim en was steeds heel blij om hem te zien. Ik drong me ook een beetje aan hem op, door hem overdreven vaak te helpen met oefeningen of te vertellen dat hij breder moest gaan staan omdat zijn trappen zo niet goed uitkwamen.”

Tobi: “Ik wil wel even benoemd hebben dat mijn voorwaartse trap hartstikke in orde is.”

Jip: “Absoluut. Ik wilde Tobi gewoon heel graag in mijn leven. Alleen veronderstelde ik dat hij niet echt geïnteresseerd in mij was.”

Lees het volledige interview met Tobi Lakmaker en Jip van den Toorn in het nieuwe juli/augustus 2024-nummer van Vogue Nederland inclusief Vogue-pet, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.