david-beckham-was-in-nederland-en-vogue-sprak-hem-over-zijn-stijl-en-accessoires-231414
©Tudor

David Beckham – voetballer, vader, stijlicoon – was dinsdag voor een bliksembezoek in Amsterdam. De reden: als gezicht van horlogemerk Tudor kwam Beckham vertellen over hun nieuwe Born to Dare-campagne. Vogue stelde hem meteen een paar vragen over zijn favoriete accessoires, zijn stijl en hoe hij dit alles aan zijn kinderen doorgeeft.

David Beckham en Tudor

Beckham was dinsdag dus een avond in Nederland, een land dat hij als voetballer al vaak bezocht. “Ik ben heel blij hier weer te zijn”, vertelt hij. “Ik hou van Amsterdam, zo’n mooie stad met aardige mensen. En iedereen is hier zo knap. Ik had graag mijn kinderen meegenomen, maar twee moeten naar school en de andere twee wonen in Amerika.” Over die kinderen, en hoe ze de stijl van hun vader kopiëren – of eigenlijk zijn kleding steeds lenen – straks meer.

Eerst over Beckhams stijl. Zwitsers horlogemerk Tudor, een zusterbedrijf van Rolex, weet als geen ander hoe het is om bij de tijd te blijven qua accessoires. Ook David Beckham is een man van de details, dus dat is een goede match. Al vijf jaar is de oud-voetballer ambassadeur van het horlogemerk, en zoals hij zelf zegt: “We hebben nog nooit een discussie gehad – hopelijk werken we nog lang samen. Van de ambacht achter het merk tot de ideeën die ze bedenken: alles is op een hoog niveau. En ze laten me dingen proberen die compleet uit mijn comfortzone zijn.” Lachend: “En die ik kennelijk, gek genoeg, prettig vind.”

Born to Dare

Tudor heeft namelijk als motto: Born to Dare. Volgens het merk, gestart door Rolex-oprichter Hans Wilsdorf, betekent dit dat ‘de rijke geschiedenis van het merk gecombineerd wordt met een moderne stijl, innovatiedrift, state-of-the-art technologie en creativiteit’. Qua campagnes met David Beckham – toch een sportman – uit zich dat in allerlei sportieve capriolen. Zo ging Beckham voor het merk al eens snowboarden en diepzeeduiken.

Wat hij daarvan vond? “In mijn carrière ging het altijd over born to dare – over risico’s nemen. Ik heb in zo veel landen gewoond, en veel verschillende dingen gedaan. Een uitdaging ga ik niet uit de weg. Het enige wat ik wel een beetje spannend vond, was het diepzeeduiken in Miami in een oceaan na een storm. Daarvoor moest ik eerst leren om bijna drie minuten mijn adem in te houden – wat lukte, maar het duiken zelf was alsnog spannend. Sowieso ben ik bang voor haaien. Ik vind het fijner om gewoon een beetje te dobberen op zee.” Kunnen we begrijpen, maar Beckham heeft kennelijk veel over voor horloges.

Horloges

Waar komt die liefde eigenlijk vandaan? “Als jonge jongen was ik al dol op horloges”, vertelt Beckham. “Van mijn eerste loonstrook als jeugdspeler bij Manchester heb ik meteen een horloge gekocht – al was dat misschien niet waar ik toen meteen mijn geld aan uit had moeten geven. Mijn vader en moeder waren best boos op me, want ik had helemaal niet veel geld.”

“Ik was daarvoor al geïnteresseerd in horloges. Mijn opa had een paar Rolexen die hij droeg bij speciale gelegenheden en ik vond dat zo speciaal. Ik mocht ze dragen van hem, maar alleen binnenshuis voor een paar minuten. Zo leerde ik hoe bijzonder ze waren. Toen ik me eenmaal meer kon veroorloven, ging ik in Londen naar een speciale straat waar ze bijzondere vintage horloges verkopen. Ik liep langs een winkel en zag één heel bijzonder horloge. Dat bleek – tot mijn verbazing – een Tudor. En zo werd ik fan.”

David Beckham Tudor Amsterdam
©Montres Tudor SA
David Beckham in Amsterdam

David Beckham en accessoires

Waarom vind Beckham horloges zo bijzonder? “Horloges maken een outfit af. Het is het eerste of het laatste wat je omdoet. Of je nou je kinderen naar school brengt, naar de gym gaat of uiteten: een horloge draag je altijd.” Hoe hij dan bepaalt welk horloge hij omdoet? “Dat is een gevoel dat ik op het moment zelf heb. Ik kijk wat ik draag en daar kies ik een horloge bij. Soms combineer ik een heel sportief model juist met een pak, of een klassieker model bij een casual outfit.”

Over zijn favoriete model is Beckham heel duidelijk: dat is de Pelagos. “Mensen vinden het een sportief horloge, maar ik draag het overal bij. Al hou ik ook van het Ranger-model, dat veel historie kent.” Over details gesproken: Beckham is ook heel duidelijk over zijn keuze voor welk bandje hij draagt: een rubberen bandje vindt hij het meest comfortabel. “Al is een stoffen of metalen bandje ook heel mooi.” En zijn lievelingskleuren? “Khaki en marineblauw, want dat staat overal bij.” Staat genoteerd.

De kinderen Beckham

Het moge duidelijk zijn: Beckham heeft nogal wat keuze thuis liggen als het om dit specifieke accessoire gaat. Toch weet hij ook meteen welk horloge favoriet is in huis – dat is dan namelijk het horloge dat hij even niet kan vinden omdat een van zijn zoons het heeft geleend. Je zou kunnen stellen dat zijn kinderen tegen hem opkijken als ‘stijlkoning’. Beckham lacht even, haalt zijn schouders op en zegt: “Nou, ik weet niet meer zo zeker of ze me zo zien.”

Al ‘lenen’ de jongens ook regelmatig kleding uit zijn kast, vertelt hij. “Toevallig ging ik eergisteren naar een evenement met Victoria, Romeo en Harper in Londen. Romeo vroeg me of hij mijn zwarte flared broek mocht lenen. Het is een zwarte pantalon met een beetje uitlopende pijpen. Ik zei: ‘Ja hoor, die mag je zeker dragen’. Maar wij waren dus in Londen, en de broek in Miami. Dus ik vertelde hem: ‘Je mag hem altijd lenen, maar dan moet je hem halen in Amerika’.”

Dat ging deze keer dus niet door, maar Beckham vertelt dat zijn kinderen ook regelmatig wél zijn kleding weten te vinden. “Ik vind het niet erg, maar ze leggen ze niet netjes terug. Dat is het enige probleem.”

Mode en stijl

Stijl is duidelijk belangrijk in huize Beckham: voor de kinderen en natuurlijk voor zijn vrouw Victoria, die inmiddels – toch best onverwacht na haar tijd als Spice Girl – een gevierd modeontwerpster is die gerespecteerd wordt in de internationale modewereld. Hoe belangrijk is mode dan voor David Beckham zelf? “Ik heb mode altijd leuk gevonden; ik vond en vind het altijd belangrijk om er goed uit te zien.” Hij glimlacht even veelbetekenend. “Ook al kijk ik nu terug op sommige foto’s van vroeger en denk dan: ‘Whát was I thinking?’. Ik heb veel verschillende outfits en haarstijlen gedragen. Op dat moment vond ik dat ik er goed uitzag.” (Jijk vooral hier ook naar onze TikTok met een overzicht van Beckhams opvallendste looks.)

Zou Beckham dan, met zijn vele ervaring, nog stijladvies willen geven? “Keep it simple and classic.” Lachend: “Al waren sommige outfits die ik zelf droeg zeker niet simpel en al helemaal niet klassiek. Ik ben nu op een leeftijd dat de klassieke look me echt meer aanspreekt. Toentertijd had ik nog wel eens een sarong aan, of een compleet denim of leren look aan. Met de kennis van nu zou ik zeggen: zorg dat je een goede jeans, wit T-shirt en laarzen hebt. En een klassiek pak is altijd goed.”

Save Our Squad

Tot slot: hoe ziet Beckhams leven er nu eigenlijk uit? Op Disney+ is de serie te zien Save Our Squad te zien. Daarin keert Beckham terug naar thuisbasis Oost-Londen, om een team voor jongens onder de veertien jaar van de club The Westward Boys – spelend in de league waar hij zelf als kind ook speelde – te ‘redden’ van degradatie. Hij coacht en praat veel met de jonge jongens en hun families. “Verder ben ik heel druk met mijn eigen vier kinderen. Ik ben graag een goed voorbeeld voor hen.”

Is er een les die Beckham zelf leerde tijdens zijn sportcarrière, die hij nu nog toepast? “Vastberadenheid en hard werken; werkethiek is het belangrijkst. Ik groeide op in een arbeidersgezin in Oost-Londen en mijn ouders werken nu nog steeds heel hard. Dat zit gewoon in ze. Zo gaven en geven ze mij het goede voorbeeld om ook altijd hard te werken. Die les geef ik mijn eigen kinderen ook mee. Ze luisteren niet altijd naar me, maar ik hoop dat ze dat advies wel ter harte nemen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)

David Beckham Tudor Amsterdam
©Montres Tudor SA
David Beckham voor Tudor in Amsterdam