kan-je-designertas-wel-een-opknapbeurt-gebruiken-bij-deze-vakmensen-ben-je-aan-het-goede-adres-276931
©Getty Images

Wie langs de Amstel slentert en de plukjes woonboten ziet liggen, zal niet snel vermoeden dat op een van die arken een piepklein atelier zit. Een werkplaats die letterlijk en figuurlijk een veilige haven is voor kostbare leren objecten. Het is het domein van Damien Duarte (34). De Fransman woont hier met zijn Nederlandse vriend en met cockerspaniël Lola. Zijn vooraf geselecteerde klanten, die hun luxe tassen of vintage leren jacks willen laten opknappen, ontvangt hij hier ook. “Ik wil een relatie met mensen aangaan, want ze brengen mij hun báby.”

Opknappen van tassen

Duarte is een van de weinige meesterleerbewerkers van Nederland. Sterker nog: in heel Europa moet je met een vergrootglas naar het ambacht zoeken. Het lag dan ook niet voor de hand dat Duarte zou gaan doen wat hij nu doet. Hij volgde een opleiding om in de vastgoedwereld aan de slag te kunnen, maar kwam terecht als personal shopper bij Maison Margiela in Parijs. Daar ontdekte hij zijn fascinatie voor alles wat van leer gemaakt is. “Ik zag mijn klanten met prachtige tassen, schoenen en andere leren items. En telkens was ik benieuwd hoe ze gemaakt waren en hoe het leer verzorgd of gerepareerd zou kunnen worden.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In Parijs liet hij zich daarom drie jaar lang onderwijzen door de Nederlandse meesterschoenmaker Paulus Bolten. Met zijn eigen bedrijf La Malle Du Cireur (‘de koffer van de schoenpoetser’) ging Duarte vervolgens de boer op in Tours, de stad in Midden-Frankrijk waar hij opgroeide. Al snel werkte hij daar in opdracht van Dolce & Gabbana en Hermès. Tegenwoordig zit zijn clientèle vooral in Amsterdam, al reist hij voor speciale projecten nog af en toe naar Nice en Monaco. 

Met mottengaten

Hoewel zijn vak uit de bronstijd (!) stamt, past het in de huidige trend van herwaardering; van vintage; van natuurlijke materialen; van kwalitatief gemaakte kleding en accessoires die met een beetje moeite nieuw leven ingeblazen kunnen worden. Steeds meer modehuizen bieden de laatste jaren reparatieservices aan voor hun eigen producten. Zo introduceerde Bottega Veneta in 2022 een levenslange garantie op een aantal van zijn designertassen. Ook Hermès, Louis Vuitton, Chanel, Celine, Givenchy, Mulberry en quiet luxury-label Brunello Cucinelli kunnen eigen producten met een smetje repareren.

De voorwaarden en kosten verschillen nogal. Bij Cucinelli is de service al sinds 1978 gratis, en repareren ze ook die ene kasjmieren trui met mottengaten die je moeder ooit kocht. Bij Chanel is de garantie slechts vijf jaar en moet voor het herstellen van ‘normale’ slijtage betaald worden. 

Door de wasstraat

Omdat de meeste modehuizen niet genoeg vakmensen hebben om alle reparaties uit te voeren, kloppen ze ook bij Duarte aan. Of bij tassenspecialist Claire Delbosq (47). Jaren geleden knapte zij de witte Chanel-Classic Flap Bag van een vriendin op, uit interesse én uit noodzaak. “We wisten gewoonweg niet waar we met die tas naartoe moesten. Mijn moeder werkte jarenlang op de handschoenen- en bontafdeling van Maison de Bonneterie, waar ze ook leren handschoenen herstelden, en zelfs zij wist niet waar we terechtkonden voor het opknappen van tassen of wie de kennis nog in huis had.”

Het Chanel-project van Delbosq groeide uit tot haar bedrijf Claire’s Handbag Care. Inmiddels werkt ze samen met de Bijenkorf. Het warenhuis laat klanten bij haar een ‘spabehandeling’ voor hun designertas boeken. Ook dit seizoen weer, zodat tassen en schoenen op tijd door de wasstraat kunnen voor de feestmaand aanbreekt. “Selfridges en Harrods werken voor kostbare items al heel lang samen met een restaurateur. De Bijenkorf wil duurzamer opereren en kwam zo met mij in gesprek. Eens in de zoveel tijd ga ik alle filialen af, want ik wil de tassen zelf zien en beoordelen of ik ermee aan de slag wil gaan.”

Lees het volledige artikel in het decembernummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.