de-modewereld-is-het-eens-oudere-vrouwen-mogen-gezien-worden-275518

In de mode, zowel op de runway als in campagnes, mogen oudere vrouwen momenteel gezien worden. Maar gaat het hier werkelijk om inclusie en acceptatie van het ouder wordende vrouwenlichaam, of om de zoveelste tijdelijke hype? Vogue zoekt het uit. 

Ouder worden als straf

Het is het jaar 1974 en journalist Gloria Steinem viert haar veertigste verjaardag in downtown Manhatten. Nadat een toegesnelde verslaggever goedbedoelend opmerkt dat ze er heus niet uitziet als veertig, antwoordt ze met de inmiddels iconische woorden: ‘This is what forty looks like’. Waarmee ze zoveel wil zeggen als: ik zie er niet goed of slecht uit, maar gewoon als een veertigjarige. En ook: we weten eigenlijk helemaal niet hoe vrouwen van veertig eruitzien, want vrouwen verdwijnen na de, pak ’m beet, negenendertig simpelweg uit de media. Later zou ze over die tijd opmerken: ‘Age really was a great penalty for women.’ 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ouder worden als straf voor vrouwen – het is pas relatief recent dat daar langzaam verandering in lijkt te komen. Zo zijn veertigplusvrouwen steeds zichtbaarder, in gelauwerde films en series als The Lost Daughter met Olivia Coleman, Olive Kitteridge met Frances McDormand en Big Little Lies met Reese Witherspoon en Laura Dern (alle zijn niet alleen geregisseerd en/of geproduceerd door vrouwen, maar vertellen ook verhalen die draaien om de ouder wordende vrouw en haar belevingswereld). En ook de mode zet oudere vrouwen momenteel in de schijnwerpers. 

Voor het voetlicht 

Zo liep model en kunstenaarsmuze Kristen McMenamy (58) een van de laatste coutureshows van Valentino, waarbij ze, jammer genoeg, een enorme smakkerd maakte. (Je zal maar een heup breken voor het oog van de gehele schrijvende modepers.) Toneelgrootheid Vanessa Redgrave (86) speelde begin dit jaar de hoofdrol in de eerste campagne van Burberry’s nieuwe creative director Daniel Lee. Vogue Philippines plaatste de 106-jarige tatoeagekunstenares Apo Whang-Od op de cover van het aprilnummer.

En als klap op de vuurpijl sieren nineties-supermodellen Naomi Campbell (53), Christy Turlington (54), Cindy Crawford (57) en Linda Evangelista (58) niet één, maar twee belangrijke covers: die van het oktobernummer van Vanity Fair, met maar liefst 21 modellen van weleer erop, onder wie Claudia Schiffer (53), Carla Bruni (55), Iman Abdulmajid (68), Lauren Hutton (79) en Twiggy (74). En die van het septembernummer van de Britse Vogue, drieëndertig jaar na hun eerste gezamenlijke en wereldberoemde zwart-witcover, geschoten door Peter Lindbergh. Daarnaast spelen Naomi, Christy, Cindy en Linda de hoofdrol in de vierdelige documentaire The Super Models van Apple TV, waarin ze vertellen over hun hoogtijdagen en vriendschap. 

Oudere vrouwen in de mode

En ook op de runways voor deze winter zagen we relatief veel oudere modellen. Malgosia Bela (46), Liya Kebede (45) en Amber Valletta (49) voor Michael Kors, bijvoorbeeld. Maar ook Mariacarla Boscono (43) en Naomi Campbell voor Versace en Off-White. Het is een tendens die komend voorjaar doorzet, aan de lente/zomer 2024-shows van onder meer Rosie Assoulin, Ralph Lauren, Versace en Dolce & Gabbana te zien.

Zo stuurde Ralph Lauren tijdens de laatste modeweken Mariacarla Boscono, Christy Turlington en Natalia Vodianova (41) de catwalk op, en sloten Claudia Schiffer en Naomi Campbell de shows van respectievelijk Versace en Dolce & Gabbana. Eva Herzigová (50) en Anja Rubik (40) liepen voor Saint Laurent, modecriticus Cathy Horyn (67) voor Balenciaga en Karen Elson (44) was de ster op de runway van Burberry én in een recente modeserie voor W Magazine. En dan was er nog de Vogue World-show in Londen, geopend door Kate Moss (49) in goudlamé jurk van John Galliano. 

Lees het volledige artikel in het nieuwe decembernummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.