dit-is-je-eerste-blik-op-het-nieuwe-valentino-onder-leiding-van-alessandro-michele-302146
©Valentino

Als onderdeel van de grote stoelendans in de mode werd Alessandro Michele in maart benoemd tot de nieuwe creative director van Valentino, waarmee hij het stokje overnam van Pierpaolo Piccioli. Sindsdien kijkt de modewereld reikhalzend uit naar zijn debuutcollectie, die de ontwerper in september tijdens Paris Fashion Week zal presenteren. Want hoe gaat dat eruitzien, Micheles stijl – die zo synoniem is met de identiteit van Gucci van de afgelopen jaren – vertaald naar de codes van het Romeinse modehuis? Dat antwoord hebben we nu, aangezien Alessandro Michele zijn eerste ontwerpen voor Valentino heeft vrijgegeven middels een – behoorlijk omvangrijk – lookbook.

Lookbook Alessandro Michele voor Valentino

De eerste collectie van Alessandro Michele voor Valentino heeft de titel Avant les Débuts gekregen, wat aanduidt dat het een collectie vóór het officiële debuut is. Het gaat hier niet om slechts een voorproefje: het modehuis heeft een lookbook met in totaal maar liefst 171 (!) looks vrijgegeven, zowel voor vrouwen als mannen. Daarin zien we duidelijk de handtekening van de nieuwe creative director, maar dan toegepast op het nalatenschap van Valentino. Denk aan maximalisme, jaren zeventig-invloeden, eindeloos veel prints, onverwachte kleurencombinaties en een heleboel versieringen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Wat je ziet is mijn ontmoeting met hem, en het zijn mijn handen en mijn ogen die nu het atelier bewonen”, lichtte Michele toe tijdens een zoomgesprek waarin hij zijn eerste werk voor het Romeinse modehuis presenteerde. “Valentino [Garavani] was nooit een minimalist, eerder een maximalist, zelfs in de jaren zeventig toen hij op zijn meest gestroomlijnd was. Er zat altijd een heel Romeins gevoel van weelde en overdaad in zijn werk, gedistilleerd uit een obsessie voor schoonheid.” Dat is precies waar Michele en Garavini samenkomen, en waarvan de nieuwe collectie nu het resultaat is.

Liefde voor het verleden

De ontwerper vertelde verder hoe hij in de ban raakte van “Valentino’s magische, krachtige plek” en hoe een diepe duik in de “prachtige schatten van het archief” het beginpunt van zijn reis was. “Ik ben verleid door die plek,” zei hij. Ik ben er verliefd op.” Hoezeer hij ook in de ban is geraakt van het archief dat hij tot zijn beschikking heeft, Michele zei dat hij niet naar een bepaald decennium van Garavani’s werk heeft gekeken. Hij gaf echter toe dat hij gefascineerd was door de Sfilata Bianca (White Fashion Show) uit 1968. “Ik heb iets gestolen van die witheid, van die gratie.”

Met het overvolle lookbook drukt Michele duidelijk zijn stempel op het Italiaanse modehuis, iets wat hij ook bij Gucci wist te doen. Het geeft tevens een idee van wat we kunnen verwachten in het najaar, wanneer de debuutshow van de ontwerper op de planning staat. Hoewel het voor velen nog vooral veel Gucci schreeuwt, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat Micheles stijl met Valentino geassocieerd wordt. Grote veranderingen in de mode gaan nu eenmaal niet van de een op de andere dag.

Een look uit het eerste lookbook van Alessandro Michele voor Valentino
©Valentino