pierpaolo-piccioli-verlaat-valentino-na-25-jaar-291309
©Getty Images

Brekend modenieuws: na 25 jaar scheiden Pierpaolo Piccioli en Valentino hun wegen. De Italiaanse ontwerper werd in juli 2016 benoemd tot enige artistiek directeur, nadat hij de titel de acht jaar daarvoor had gedeeld met Maria Grazia Chiuri (die vervolgens vertrok om bij Dior te gaan werken). Op vrijdag 22 maart kondigde hij zijn vertrek aan.

Pierpaolo Picciolo stopt bij Valentino

Een lang modeverhaal, dat begon in 1999 toen Piccioli bij het Romeinse modehuis aan de slag ging als hoofd accessoires, loopt vandaag ten einde. Valentino Garavani riep de hulp in van Pierpaolo Piccioli en Maria Grazia Chiuri om de accessoiresdivisie van het huis nieuw leven in te blazen. Het creatieve duo nam de artistieke leiding van Valentino over na het vertrek van Alessandra Facchinetti.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Al meer dan twee decennia brengt Piccioli een frisse visie naar het huis, terwijl hij het erfgoed en de know-how van Valentino trouw altijd trouw is gebleven. Een vernieuwende, meer inclusieve blik die jaar na jaar heeft bijgedragen aan de viering van couture en de ateliers van het modehuis. Hij heeft steeds gewaagdere volumes en levendige tinten geïntroduceerd, zoals het immens populaire PP Pink, dat een van Valentino’s signaturen is geworden. Zijn laatste show tijdens Paris Fashion Week in maart stond juist in het teken van kleurloosheid. Zo stelde hij een collectie voor die volledig in zwart was. Elk van zijn shows voor Valentino was een waar modemoment.

Valentino herfst/winter 2024
©Getty Images
Valentino herfst/winter 2024

25 jaar

“Niet alle verhalen hebben een begin of een einde”, zegt Piccioli in een verklaring over zijn vertrek. “Sommige leven in een soort eeuwig heden dat zo helder schijnt dat het geen schaduwen voortbrengt. Ik zit al 25 jaar in dit bedrijf en 25 jaar lang heb ik bestaan en geleefd met de mensen die de draden hebben geweven van dit prachtige verhaal dat van mij en van ons is. Alles bestond en bestaat dankzij de mensen die ik heb ontmoet, met wie ik heb gewerkt, met wie ik dromen heb gedeeld en schoonheid heb gecreëerd, met wie ik iets heb opgebouwd dat van iedereen is en dat onveranderlijk en tastbaar blijft. Deze erfenis van liefde, dromen, schoonheid en menselijkheid draag ik met me mee, vandaag en voor altijd.”

Wie de ontwerper gaat opvolgen, is nog niet bekend gemaakt. Maar één ding staat vast: Piccioli’s nauwgezette aandacht voor details en fantastische creaties hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis van het Romeinse modehuis.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.