van-colorblocking-tot-oscarwaardige-jurken-5-hoogtepunten-van-valentino-couture-lente-zomer-2024-283788

Hordes mensen, tientallen fotografen en rijen zwarte auto’s met geblindeerde ramen verzamelden zich woensdagavond op Place Vendôme in hartje Parijs. De reden? De lente/zomer 2024-coutureshow van Valentino. Het Italiaanse modehuis koos ervoor om het star-studded modespektakel – met gasten als Jennifer Lopez en Kylie Jenner – op het Parijse adres van het maison te organiseren. Toepasselijk getiteld Le Salon nam de collectie van creative director Pierpaolo Piccioli ons mee in de geschiedenis van Valentino. De ontwerpen waren echter modern en vernieuwend, precies zoals we van het modehuis gewend zijn.

Valentino couture lente/zomer 2024

We zagen uitspattingen van kleur, doorschijnende stoffen, onverwachte combinaties en nog veel meer. Ontdek hieronder de hoogtepunten van Valentino couture lente/zomer 2024.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Le Salon

De collectie is doordrenkt met moderne mode, maar werd opgevoerd in de vergulden salons van Place Vendôme, het Parijse adres van Valentino sinds 1998. Daarmee werd een intieme sfeer gecreëerd, die deed denken aan defilés uit het verleden. De looks van de modellen die door het historische pand liepen, waren echter minder ingetogen; rijke en levendige kleuren, de meest uiteenlopende texturen en volumineuze silhouetten kenmerken de collectie.

Felice Noordhoff op de catwalk bij de Valentino-coutureshow
©Spotlight
1/5
Native Share

Colorblocking

Over die rijke en levendige tinten gesproken: Piccioli bewees opnieuw dat hij de koning is van kleur. Alle kleuren van de regenboog kwamen voorbij op de catwalk, waarbij de ontwerper color clashes niet schuwde. Magenta wordt gecombineerd met turquoise en zalmroze, mosterdgeel met smaragdgroen, steenrood met Valentino’s beroemde PP Pink – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dat op een manier die niet pijn aan de ogen doet. In tegendeel zelfs: het is bijna verslavend om naar te kijken.

Een look van Valentino couture lente/zomer 2024
©Spotlight
2/5
Native Share

Oscarwaardige jurken

Piccioli’s ontwerpen zijn een populaire keuze op de rode loper – en dat is dit awardsseizoen niet anders. Sterren als Florence Pugh, Lily Gladstone en Colman Domingo hebben we dit jaar al gezien in Valentino. De verwachting is dat we tijdens de komende prijsuitreikingen nog meer creaties van het Italiaanse modehuis zullen aanschouwen. Wie weet uit de lente/zomer 2024-couturecollectie? We zien het zo voor ons dat een A-lister in deze paarse jurk over de rode loper van de Oscars zwiert.

Een look van Valentino couture lente/zomer 2024
©Spotlight
3/5
Native Share

Onverwachte combinaties

De collectie heeft geen specifiek concept, maar is een soort uitgebreid experiment, met vormen, volumes, silhouetten en snitten. Klassieke stukken als blazers, hoodies en parka’s hebben een couture-update gekregen, en werden op de catwalk gecombineerd met puffy maxirokken en wijd uitlopende mini-jurken. Neem bijvoorbeeld de rok in een baljurkachtige proportie, die gedragen werd met een boxy hoodie met opstaande veren. Of de feloranje parka, die gecombineerd werd met een elegante, klokkende rok.

Een look van Valentino couture lente/zomer 2024
©Spotlight
4/5
Native Share

Kant en transparant

De show eindigde met een aantal volledig zwarte looks. Saai? Zeker niet. De ontwerpen trokken de aandacht dankzij gewaagde cut-outs, kanten details en doorschijnende stoffen. Denk bijvoorbeeld aan hooggesloten avondjurken met uitsnijdingen aan de zijkant, of compleet transparante jurken die het bovenlichaam ontbloten. De kers op de taart kwam in de vorm van sluierachtige hoofdbedekkingen, afgezet met kant.

Mona Tougaard op de catwalk bij de Valentino-coutureshow
©Spotlight
5/5
Native Share