billie-eilish-doet-aan-recycling-met-deze-look-bij-de-costume-designer-guild-awards-287623
©Getty Images

Billie Eilish was afgelopen week eregast bij de 2024 Costume Designers Guild Awards in Hollywood: de zangeres mocht de Vanguard Spotlight Award in ontvangst nemen. Hiermee ontvangt een visionaire baanbreker een onderscheiding ten gunst van zijn of haar modekeuzes om innovatieve ontwerpers in de schijnwerpers te zetten. Tijdens deze bijzondere gelegenheid deed Eilish aan recycling en droeg een look die we eerder van haar hebben gezien.

Billie Eilish doet aan upcycling

De ster, die onlangs samen met haar broer Finneas een Golden Globe won voor Best Original Song, voor hun Barbie-nummer ‘What Was I Made For?’ (waar ze deze vintage Barbie-look droeg), werd vooral erkend voor haar toewijding aan het dragen van geüpcyclede en duurzame kleding. “Eilish heeft ethiek altijd hoog in het vaandel zitten en kleedt zich ook naar deze overtuiging”, aldus een persbericht, “terwijl ze trouw blijft aan zichzelf en haar imago nooit zal compromitteren.”

Het is waar: Eilish heeft haar platform vaak gebruikt om duurzame werkwijzen aan te moedigen, onder andere met haar klimaatconferentie Overheated in 2022 en haar Met Gala-jurk van Gucci in 2022, die volledig gemaakt was van geüpcyclede materialen. Het is dan ook logisch dat haar rode loper look op de CDGA’s ook duurzaam was.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Deze look zagen we terug

Voor Eilish was het belangrijk om een doordacht fashion statement te maken tijdens het evenement. Ze zag het voortzetten van haar rode loper-recycling als de perfecte manier om dat te doen. “Altijd maar nieuwe kleren dragen is onnodig en niet duurzaam”, vertelt Eilish aan Vogue. “Ik heb het geluk dat ik zoveel fantastische kleding kan dragen voor mijn optredens en voor evenementen. Ik wilde hun schoonheid en het vakmanschap van de ontwerpers vieren door ze opnieuw te dragen.”

Eilish droeg de Gucci-look voor het eerst tijdens een optreden met haar broer Finneas tijdens de Oscars van 2020. Het duo speelde een cover van Yesterday van The Beatles, tijdens de In Memoriam-special. Beroemdheden voelen vaak de druk om constant nieuwe looks en memorabele modemomenten te creëren. Hiermee was Eilish’ oproep voor meer hergebruik en opnieuw dragen gisteravond verfrissend. “Als ik iets mooi vind, wil ik niet dat het in een archief blijven hangen,” zei ze. “Ik wil het dragen!”