van-blokecore-tot-balenciaga-de-modewereld-is-in-de-ban-van-voetbal-217468
©Martine Rose

Een (retro) voetbalshirt, gebreide fansjaal, afgeknipte spijkerbroek en Adidas Samba’s; het klinkt als een outfit waarmee een voetbalsupporter naar het stadion trekt om diens favoriete club aan te moedigen. Toch worden deze kledingstukken ook steeds vaker buiten het stadion gecombineerd. Voetbal is in – enter Blokecore.

Blokecore op TikTok

Men neme het woordje bloke, een Britse benaming voor vent of gast, en het woordje core, en de zoveelste microtrend is in het leven geroepen: Blokecore. Op TikTok lijken steeds meer modecreators te cosplayen als een Britse voetbalsupporter uit de jaren tachtig. Beker bier erbij, misschien nog een matje, en het past perfect in het rijtje ironische comebacks van trends die pasgeleden nog als een tikkeltje fout (of zeg maar gerust: ordinair) werden beschouwd door de massa. (Andere trends die op dit lijstje prijken: prikkeldraadtatoeages, Crocs en zonnebrillen die eruitzien alsof je ze uit noodzaak bij een tankstation hebt gescoord.)

Onder modeliefhebbers heerst al een tijd het verlangen om je zo gewoontjes mogelijk te kleden (ook wel bekend als Normcore, de aanstichter van alle -cores). Denk aan de dad sneakers die de wereld in één klap veroverden. Gevolgd door Gorpcore, waarbij de ANWB-catalogus lijkt omgedoopt tot stijlbijbel: wandelgear van Patagonia, The North Face, Arc’teryx en Salomon werden plotseling niet langer enkel gebruikt voor alpinisme, maar vullen nu ook het straatbeeld van de stad.

Modehuizen duiken in voetbalcultuur

Maar de invloed van voetbal gaat veel dieper dan een ‘core’ op TikTok alleen. Ook modemerken duiken steeds dieper in de voetbalcultuur. Zo bracht Stella McCartney dit jaar samen met Adidas een voetbaltenue met luipaardprint uit voor het damesteam van de Engelse club Arsenal. Frans modemerk Koché sloeg de handen ineen met Puma en AC Milan voor een collectie upcycled kledingstukken, gemaakt van voetbalkleding uit eerdere seizoenen. En Britse ontwerper Martine Rose werkte samen met Nike aan een genderless voetbalkledingcollectie.

Maar waarom is deze praktische kleding in trek in een modewereld die doorgaans streeft naar ontwerpen met complexe betekenissen? Het antwoord lijkt simpel: nostalgie. Het is dezelfde reden die je kunt bedenken waarom de tegenhanger van deze casual trend, het mierzoete Barbiecore, furore maakt. Houd volwassenen een Barbie of een voetbalshirt uit hun jeugd voor en de herinneringen zullen spontaan opborrelen.

Dit was ook de reden dat Demna Gvasalia, die naar eigen zeggen opgroeide met ‘voetballers en priesters’, in 2020 al een Balenciaga-collectie uitbracht met tenues, sportsokken en voetbalschoenen. Dit jaar deed de Georgische ontwerper dit opnieuw voor het Spaanse modehuis, maar dit keer ook in samenwerking met Adidas. Een van de voetbalshirts uit deze collectie werd onlangs nog gedragen door Rihanna, dan weet je dat de voetbaltrend raak schiet.

Nederlandse streetwearbrands zijn het nostalgische sentiment van voetbal ook niet vreemd. Denk aan Patta, dat twee jaar geleden in samenwerking met Umbro een reeks voetbalshirts uitbracht, geïnspireerd op het uittenue van Ajax in het seizoen van 1995 – uiteraard met Edgar Davids als model voor de campagne. Of Lack of Guidance, dat onlangs werd gestrikt door Red Star FC om op jaren negentig geïnspireerde tenues te ontwerpen voor het nieuwe seizoen.

Gaan we voetbalkleding (nog meer) in het straatbeeld zien? 

De toenemende populariteit van voetbal in de Verenigde Staten (het Amerikaanse team doet het volgens sportjournalisten best aardig, vergeleken met eerdere jaren), meer aandacht voor gelijkheid in vrouwenvoetbal, voetballers die interesse tonen in mode (denk aan Spaanse voetballer Hector Bellerin, die de show van Louis Vuitton liep en samenwerkingen heeft met H&M Man en Matches Fashion). Het zijn allemaal redenen waaruit we kunnen opmaken dat we alleen maar meer voetbal in de mode terug gaan zien.

Hoe je de voetbaltrend Blokecore zelf combineert? Net als bij Tenniscore is het niet nodig om eruit te zien alsof je net van het veld afloopt. Kies tussen een voetbalshirt of -broekje en combineer deze losse kledingstukken dan met favoriete basics in je kast. Je voetbaltenue als avondlook? Combineer de vrolijk gekleurde shirts dan met een uitgesproken beautylook. Maar het allerbelangrijkste advies: weet wat je draagt. Zo voorkom je dat je in een tenue van een rivaliserende stad rondloopt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mickey (@itchyeyephotos)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NAOMI ACCARDI (@naomiaccardi)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denai Moore (@denaimoore)