werken-voor-angelina-jolie-de-actrice-zoekt-ontwerpers-voor-haar-nieuwe-modelabel-254666
©Tiziana FABI / AFP / ANP

Angelina Jolie onthulde vorige maand het grote nieuws dat ze haar eigen modelabel lanceert genaamd Atelier Jolie. Van het gebruik van deadstock-stoffen tot een samenwerking met ‘vluchtelingen en andere getalenteerde, ondergewaardeerde groepen’: het wordt een modelabel met een groter doel. Nu maakt het nieuwe merk bekend op zoek te zijn naar medewerkers, en wel ontwerpers. Ga jij binnenkort werken voor Jolies nieuwe modelabel?

Atelier Jolie zoekt ontwerpers

Op Instagram deelt het gloednieuwe modelabel van Angeline Jolie een oproep voor ervaren kleermakers. “Atelier Jolie zal enkele ervaren kleermakers selecteren die een sterke kijk hebben op design. Het doel van dit collectief is om samen te werken met klanten en hen te ondersteunen bij het ontwerpen.” Wil dit zeggen dat het merk samen met klanten items gaat ontwerpen? Over de precieze inhoud laat het label nog niet veel los.

Wel geeft het merk meer details over de functie. Zo krijg je ook de kans om je eigen lijn te ontwikkelen onder je eigen naam zodat je, na afloop van wat het label een ‘residentie’ noemt, ‘je eigen nieuwe duurzame merk kunt lanceren’. Nog een klein, maar belangrijk puntje: het label is op zoek naar kleermakers voor hun eerste atelier, en die is gevestigd in New York. Ga jij de gok wagen? Dan kun je via de website van Atelier Jolie je portfolio delen.

Angelina Jolie lanceert eigen modelabel

Het grote nieuws van Angelina Jolies nieuwe modelabel werd voor het eerst bekend op 17 mei via het Instagramaccount van de actrice. Daarbij schreef Jolie een persoonlijk bericht. ‘Ik begin vandaag iets nieuws – een collectief waar iedereen kan creëren. Atelier Jolie is een plek voor creatieve mensen om samen te werken. Met een bekwame en diverse familie van deskundige ontwerpers, patroonmakers en ambachtslieden van over de hele wereld. Het komt voort uit mijn waardering en diep respect voor de vele ontwerpers en kleermakers met wie ik samenwerkte. Ook heb ik altijd een verlangen gehad gebruik te maken van de hoogwaardige vintage materialen en deadstock-stoffen die al beschikbaar zijn. Ik wil deel uitmaken van een beweging om meer zelfexpressie aan te wakkeren.’

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Jolies eigen zelfexpressie neigt naar monochrome, minimalistische en meestal anonieme ontwerpen (met uitzondering van accessoires). Door deze keuze komt haar persoonlijkheid tot uiting en niet de mode die ze draagt. Desalniettemin is haar persoonlijke stijl vaak het onderwerp van talloze online artikelen geweest. Wat ze draagt op het vliegveld, haar schoenen, haar crop tops: het leverde de afgelopen jaren miljoenen clicks op. Meer recentelijk benadrukken haar modekeuzes, en die van haar tienerkinderen, de waarde van het opnieuw dragen en recyclen van oude kleren. Bij de première van haar Marvel-film Eternals droegen dochters Shiloh en Zahara bijvoorbeeld kleding uit het archief van hun moeder.

Upcycling en vluchtelingen

Meer dan honderd miljoen ton textielafval eindigt jaarlijks op stortplaatsen. Atelier Jolie wil deze crisis aanpakken. ‘Je kan stukken uit je kast die je nieuw leven wil inblazen repareren, upcyclen of perfectioneren. Zo wordt er nieuw leven geblazen in iets wat had kunnen worden weggegooid. Resultaat is hoogwaardige kleding met een persoonlijke betekenis.’

De vermelding van vluchtelingen is intrigerend. Zeker gezien het eerdere nieuws dat Titel 42, een maatregel in de VS uit het pandemietijdperk waardoor autoriteiten migranten snel konden terugsturen om redenen van volksgezondheid, wordt afgeschaft. De VS kan hierdoor het aantal asielzoekers fors zien stijgen.

Wat Atelier Jolie ook wordt, Jolie is dé persoon om deze industrie wakker te schudden. Naast acteren en regisseren werkte ze twee decennia lang voor de VN-vluchtelingenorganisatie. Daar voerde ze meer dan zestig veldmissies uit, meest recentelijk naar Jemen en Burkina Faso, dat het bewustzijn vergroot over mensen die gedwongen worden te vluchten.

In een opiniestuk uit 2015 in The Times, mede geschreven door Arminka Helic, bekritiseerde Jolie het gebrek aan actie van de regering. Dit deed ze met het argument dat de groei van ontheemden ‘onhoudbaar is en verder gaat dan wat internationale humanitaire organisaties aankunnen’. We houden het nieuwe Instagramaccount van het merk in de gaten voor updates.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Atelier Jolie (@atelierjolieofficial)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Atelier Jolie (@atelierjolieofficial)

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.