birkenstocks-boston-clogs-zijn-de-nieuwe-uggs-en-kendall-jenner-loopt-ermee-weg-229464
©Getty Images/Rachpoot/Bauer-Griffin

De betaalbare Arizona-sandaal was tijdens de lockdown een hit, maar geen blijvende. Birkenstock’s Boston Clogs zijn dat wél. De zogenoemde slip-on is dé schoen van het pandemische tijdperk geworden. De rugloze loafers staan al voor het vijfde kwartaal op rij in Lyst’s hottest productlijst. Tassen van Balenciaga komen en gaan, maar de Bostons blijven.

Birkenstock’s Boston Clogs zijn een hit

De clog is zo gewild, dat Birkenstock moeite heeft om aan de vraag te voldoen. Mensen zijn zelfs bereid het dubbele te betalen voor een paar op vintage-sites. Wat is er zo aantrekkelijk aan de gegespte, met kurk beklede flat? De sobere kleuren – desert dust, iron, stone coin – geven nou niet meteen een stijlvol signaal af. En de materialen – van wolvilt tot microvezel en geolied leer – zijn eerder grandpa-friendly dan modieus.

Aantrekkelijker dan designerstiletto

Wat is dan wel de aantrekkingskracht van de betaalbare Boston? Hij is duurzaam, deels slipper, deels dikke loafer én comfortabel. Hoe fijn is het om in twee seconden de deur uit te lopen op een veelzijdige schoen die door iedereen als stijlvol wordt gezien?

“De klomp heeft geen verdediging nodig”, vindt British Vogue digital director Kerry McDermott. “Vooral als het de Boston in taupe is, die ik al enkele maanden tevergeefs probeer te kopen. De karakteristieke schoen is ineens oneindig veel aantrekkelijker dan welke designerstiletto dan ook. Het leven is al zwaar genoeg zonder pijnlijke voeten.”

Beroemdheden lopen ermee weg

Sienna Miller is het daarmee eens. Dat geldt ook voor Kendall Jenner, Kaia Gerber en Kristen Stewart; vrouwen met verschillende stijlen die elkaar vinden in de functionele Birk.

De gezellige, casual klompen, die in 1979 op de markt kwamen, bieden bescherming tegen alle weersomstandigheden en hebben orthopedische voordelen door de kenmerkende zolen. In de jaren tachtig werden ze een hit op universiteitscampussen en sindsdien zijn ze in het modebeeld gebleven.

Birkenstock versus Ugg

Toen merken, zoals Dior en Manolo Blahnik, bij Birkenstock aanklopten, werd de Boston ineens naar een hoger niveau getild en betrad de populaire klomp de luxe markt.

Wat paralellen tussen Birkenstock en Ugg: net als de revival van de Boston was er niets méer 2020 dan de terugkeer van de gevoerde surferboots. We kwijnden erin weg tijdens de lockdown en zochten troost in het feit dat Kaia, Kendall, EmRata, Irina Shayk en anderen ook rondliepen in het slonzige schoeisel. Populaire labels, van Y/Project tot Molly Goddard, stonden te trappelen om met ze samen te werken.

Birkenstock-klompen en Ugg-laarzen zijn onze huisvrienden geworden in de voortdurende periode van chaos. Het is ook niet zo gek dat we juist in deze tijd een winterslaap willen houden in de met fleece gevoerde muiltjes.

 

Boston shearling-lined suede clogs, € 157

Boston suède in taupe, € 135

 

©Getty Images, gotpap/Bauer-Griffin

 

 

Boston suède in mink, € 135

Shearling Boston Big Buckle Platform, € 210

 

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.