de-krachtige-boodschap-achter-cate-blanchetts-spectaculaire-baftas-look-286711
©Getty Images

Het is onmogelijk om niet gefascineerd te zijn door de op maat gemaakte Louis Vuitton-look die Cate Blanchett droeg naar de BAFTA’s 2024. Neem de details op haar met edelstenen bezette choker, die uitliep in een tweestrengs lichaamsketting van Tahiti-parels die zich om haar hooggesloten, wijnrode jurk wikkelde. Dit soort klassieke elegantie is natuurlijk te verwachten bij Cate – en dat geldt ook voor de boodschap die gepaard gaat met haar prachtige rode loper-look.

Cate Blanchett bij de BAFTA’s 2024

Vuittons creative director Nicolas Ghesquière gebruikte de bestaande voorraad van het modehuis om de jurk van crêpe-jersey te maken, waarvoor 150 uur werk nodig was. Francesca Amfitheatrof, Louis Vuittons artistic director horloges en juwelen, selecteerde ondertussen edelstenen uit oudere collecties om Blanchetts choker te maken – een proces dat het merk “creatieve circulariteit” noemt. “Deadstock is geen sexy woord”, vertelt Blanchett aan Vogue. “Maar Nicolas heeft het gebruikt om een sterke, sexy jurk te maken en Francesca heeft haar kunstenaarschap weer laten blijken door een spectaculair lichaamssieraad opnieuw te ontwerpen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het is lang niet de eerste keer dat Blanchett de rode loper gebruikt om het probleem van de klimaatverandering onder de aandacht te brengen. Als voorzitter van de jury van het filmfestival van Venetië in 2020 verklaarde Blanchett dat ze alleen looks zou dragen die ze eerder op de rode loper had gedragen – nu een vaste gewoonte om het probleem van overproductie in de mode-industrie onder de aandacht te brengen.

Bijzonder lichaamssieraad

Amfitheatrof werkte nauw samen met de actrice en haar stylist Elizabeth Stewart om een unieke creatie tevoorschijn te toveren die op een opvallende en innovatieve manier gedragen kon worden. “Het is niet alleen Cate’s persoonlijke stijl, maar ook haar creatieve output die zo inspirerend is”, zegt Amfitheatrof. “Ze heeft zoveel ongelooflijke personages verpersoonlijkt die mij inspireren om te leunen op geschiedenis en drama, waardoor emotie kan worden uitgedrukt via de ontwerpen. We delen een wederzijds en zeer oprecht geloof in de boodschap van deze ontwerpen – er zit veel liefde in dit project.”

De uitgebreide choker/lichaamsketting-hybride is voorzien van parels in verschillende tinten en bevat een diamanten ketting versierd met het Louis Vuitton-monogram. Daarin zitten drie edelstenen verwerkt: een 15,25 karaat cushion-cut roze spinel, een 10,73 karaat cushion-cut tsavorite granaat en een 2,70 karaat ovale paarse saffier omarmd door diamanten. Het resultaat is een zeer elegante interpretatie van een harnas voor, in dit geval, een eco-strijder.

Krachtige boodschap

De parels zijn een bijzonder aangrijpend element van het juweel. Omdat ze erg gevoelig zijn voor milieuomstandigheden zoals vervuiling en zuurgraad, heeft het zeejuweel vaak gediend als een delicaat maar krachtig embleem van de kwetsbaarheid van onze planeet. “Het gaat niet alleen om het ontwerpen van geweldige sieraden, maar ook om het vergroten van het bewustzijn over duurzaamheid”, zegt Amfitheatrof.

“Ik hou van het volgende, het nieuwe, maar ik geniet ook van de kans om het beste uit het verleden te herwerken en naar het heden te halen”, stelt Cate. “Er zijn geen kant-en-klare oplossingen om klimaatverandering aan te pakken, maar het is absoluut noodzakelijk om creatieve manieren te vinden om [de cultuur van] overmaat in de mode-industrie aan te pakken en de druk die dat op ons klimaat legt.”

Een kijkje in het maakproces van Blanchetts lichaamssieraad
©Louis Vuitton
Een kijkje in het maakproces van Blanchetts lichaamssieraad
©Louis Vuitton
Cate Blanchett draagt spectaculair lichaamssieraad naar de BAFTA's 2024
©Louis Vuitton
Cate Blanchett draagt spectaculair lichaamssieraad naar de BAFTA's 2024
©Louis Vuitton

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.