celine-brengt-de-skinny-jeans-terug-tijdens-lente-zomer-2023-show-in-saint-tropez-231648
©Celine

In plaats van een show tijdens Paris Fashion Week koos Celine’s Hedi Slimane ervoor om zijn lente/zomer 2023-show medio november te organiseren. Daarbij ruilde de creative director de Franse hoofdstad in voor het idyllische Saint-Tropez. Op de catwalk kwamen veel zomerse taferelen voorbij (lees: crochet bikinitops, shorts en zelfs kapiteinspetten), maar er was ook een item waar we minder blij van worden: de skinny jeans.

Celine lente/zomer 2023

Tijdens de show, die de titel ‘Indie Summer’ kreeg, zien we Celine’s modellen paraderen over een catwalk langs de kust van de Zuid-Franse badplaats. De collectie is ‘een renaissance van Hedi Slimane’s 2000-tijdperk’, zo valt er te lezen onder de showvideo op de website van Celine. En dat is goed te zien: we spotten low-rise minirokken, bikerlaarzen, een overvloed aan crochet en pailletten, gladiatorsandalen en minisjaaltjes. En ook de inmiddels herrezen ballerina heeft een plek in de collectie bemachtigd – inclusief glittervariant.

Opvallend zijn de grote handtassen – gedragen in de elleboog met de pols omhoog – die het nodige volume toevoegen aan de slinky looks. Het gaat hier om de leren Conti-handtas, die in meerdere varianten te zien is. De manier waarop de tassen worden gedragen is identiek aan de draagstijl die in het eerste decennium van deze eeuw populair was. Vooral de look met de tas in combinatie met een oversized overhemd en gilet schrééuwt de late zeroes en het begin van de tens – een outfit die zeker niet zou hebben misstaan bij Serena van der Woodsen in een aflevering van Gossip Girl.

Skinny jeans

Celine maakt gebruik van de heersende nostalgie in de modewereld en durft zelfs de skinny jeans terug te brengen. In het licht van de collectie niet zo vreemd, aangezien de skinny dé go-to jeans was van de jaren 00 en 10. Slimane combineert de strakke broek – in het zwart, blauw denim en leer – met bikinitops, ballerina’s en jasjes met een smalle pasvorm. Celine is trouwens niet het enige modehuis dat een skinny jeans in zijn lente/zomer 2023-collectie heeft verwerkt; ook bij Prada kregen de smalle broekspijpen aandacht, al zij het in de vorm van een jumpsuit.

Of de jeans met smalle pijpen daadwerkelijk bezig is met een comeback, valt nog maar te bezien. De broek werd namelijk onlangs nog dood verklaard. En eerlijk toegegeven: we wíllen ook niet dat-ie terugkomt. Het strakke model is allesbehalve comfortabel, en laat comfort nu juist een van de weinige positieve dingen zijn die de pandemie ons gebracht heeft. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de problematische naam van de broek. De nadruk ligt namelijk op het dunner laten lijken van de benen, wat in de categorie valt van het tot trend maken van het vrouwelijk lichaam. En daar moeten we mee stoppen.

Nostalgie is prima, zolang de jeans maar nooit meer de norm wordt.