een-nieuw-stijlicoon-oppenheimer-ster-cillian-murphy-scoort-met-zijn-perstourlooks-261619
©Getty Images

In elke andere wereld zou het moeilijk zijn om overeenkomsten te vinden tussen een film over J. Robert Oppenheimer, de vader van de atoombom, en een film over Barbie. Maar in deze wereld zijn de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat zowel Christopher Nolans Oppenheimer met Cillian Murphy in de hoofdrol als Greta Gerwigs Barbie met Margot Robbie in de hoofdrol – dé blockbusters van deze zomer – rond dezelfde datum in première gaan. Dit fenomeen heeft zelfs een naam gekregen: Barbenheimer.

Oppenheimer versus Barbie

Terwijl Barbie de wereld hot pink kleurt, heeft Oppenheimer gekozen voor een subtielere aanpak van de promotie van de film. De Barbie-perstour heeft een oneindige buzz gegenereerd, grotendeels dankzij de stylist van Margot Robbie, Andrew Mukamal, die de ster heeft gekleed in replica’s van vintage Barbielooks. Ik ben van mening dat Murphy’s recente perslooks het perfecte tegengif zijn voor al dat suikerroze Barbiegeweld.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel vooral mannen sinds zijn rol in Peaky Blinders de kleding- en verzorgingskeuzes van de Ierse acteur bewonderen, serveert Murphy looks die door elk gender gedragen kunnen worden. Ruik ik een nieuw stijlicoon?

Stijlicoon Cillian Murphy

Hoewel de wereldpremière van Oppenheimer een veel mildere aangelegenheid leek dan die van Barbie, knipoogde Murphy toch naar het onderwerp en het tijdperk van de film met een kaki, military overhemd en stropdas onder zijn zwarte colbert. Misschien een verwijzing naar de gecompliceerde man achter het Manhattan Project? Daar bleef het echter niet bij. Zo droeg Murphy tijdens een photocall van de cast een donkerblauw vest over een wit T-shirt, een tailored broek en loafers. De look gaf ons een definitief antwoord op een prangende vraag: ja, zwart en donkerblauw gaan wél samen.

Murphy voelt zich duidelijk op zijn gemak in monochroom. Zo vierde de ster zijn BAFTA-nominatie voor Peaky Blinders tijdens de prijsuitreiking op 14 mei in een prachtig getailleerd pak met zwart overhemd en geknoopte stropdas die losjes om zijn nek hing – een van zijn beste outfits tot nu toe.

De beste looks van Cillian Murphy

Mijn favoriete look van Murphy is echter de travel fit die hij droeg op 12 juli op station Gare du Nord in Parijs (nóg een ode aan zwart en donkerblauw). Zijn relaxte T-shirt en broek zijn over het algemeen niet om over naar huis te schrijven, maar dankzij de perfecte styling – loafers, Ray-Bans Wayfarer-zonnebril en een prachtige leren tas – heeft hij er nog nooit zo goed uitgezien.

Bekijk hieronder een paar van de beste looks van Cillian Murphy, die de acteur droeg in aanloop naar de release van Oppenheimer.

Cillian Murphy in een van zijn looks tijdens de Oppenheimer-perstour
©Getty Images
Tijdens de Parijse première van 'Oppenheimer' op 11 juli.
Murphy bij de TV BAFTA's op 14 mei in Londen.
©Getty Images
Bij de TV BAFTA's op 14 mei in Londen.
Cillian Murphy in een van zijn looks tijdens de Oppenheimer-perstour
©Getty Images
Murphy bij de photocall van 'Oppenheimer' op Trafalgar Square in Londen op 12 juli.
De Oppenheimer-acteur op Gare du Nord in Parijs op 12 juli
©Getty Images
Op Gare du Nord in Parijs op 12 juli.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.