topmodel-daria-werbowy-is-terug-en-wel-als-het-gezicht-van-sabato-de-sarnos-eerste-gucci-campagne-264033
©Getty Images

In de modewereld is een comeback het enige waar mensen méér van houden, dan van een debuut. Het moment waar dit voorjaar het meest naar wordt uitgekeken, is ongetwijfeld dat van Sabato de Sarno, die op vrijdag 22 september zijn eerste collectie voor Gucci zal onthullen in Milaan. Afgelopen weekend deelde de nieuwe hoofdontwerper van Gucci alvast een teaser voor zijn langverwachte show op Instagram. Te zien op het beeld? Een gezicht uit het verleden: Daria Werbowy.

De terugkeer van Daria Werbowy

“Wat is er met Daria gebeurd?” is een vraag die je vaak hoort onder modefanaten over het geliefde model Daria Werbowy, die in de zeroes faam maakte en in 2016 net zo snel weer met pensioen ging. Tot nu. Afgelopen weekend onthulde De Sarno dat het supermodel het gezicht is van zijn eerste campagne als creatief directeur van Gucci, met een beeld dat in Los Angeles is gefotografeerd door David Sims en gestyled door Alastair McKimm. En daarmee keert Daria Werbowy na zeven jaar afwezigheid officieel terug als model.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Fans weten dat Werbowy ook bekendstond als de muze (en dubbelganger) van Phoebe Philo. De geruchten over de op handen zijnde terugkeer van het model gaan al maanden de ronde; Werbowy zou naar verluidt een comeback maken tijdens de show van Philo. De ontwerper kondigde de lancering van haar gelijknamige lijn in 2021 aan en opende vorige maand haar website voor registratie terwijl de verwachting voor haar eerste collectie, die in september uitkomt, blijft stijgen. Maar het is dus tóch niet deze show die de comeback van Werbowy markeert. Nog vóór haar Philo-jaren domineerde Werbowy de catwalks en was ze de frontvrouw van verschillende campagnes en magazinecovers, waarbij haar gezicht het toonbeeld werd van een modetijdperk.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Daria Werbowy in de nieuwe campagne van Gucci
©David Sims / Gucci
Werbowy is de ster van De Sarno's eerste campagne voor Gucci.

Sabato de Sarno’s eerste Gucci-campagne

Het Canadees-Oekraïense model, zoals de Sarno schrijft bij zijn Instagrampost, debuteerde in 2003 (voor het herfst/winterseizoen 2003). Dat was ook De Sarno’s eerste seizoen in het vak, toen hij zijn carrière begon bij Prada als assistent. “Daria, we begonnen samen in deze business in 2003, en hier ben je met mij aan het begin van dit nieuwe avontuur”, zo schrijft hij.

Echte Werbowy-fans zullen zich tevens herinneren dat haar eerste grote campagne die van Prada was voor het herfst/winter 2003-seizoen, gefotografeerd door Steven Meisel. Nog iets waar modefanaten van houden? Een decennialang liefdesverhaal tussen een ontwerper en een model.

Hoewel de foto zelf het label ‘High Jewelry’ draagt en weinig zegt over de Sarno’s aankomende collectie – Werbowy is letterlijk aan de rand van het zwembad afgebeeld in niets anders dan een zwart bikinibroekje en een sculpturale gouden oorbel – is de sfeer veelbelovend. Met Sims’ glanzende en herkenbaar moderne fotografische stijl, het gezicht van Daria Werbowy en de afgebeelde Gucci-items is het campagnebeeld een flitsende flashback naar de zeroes. Zal De Sarno ons uit dit tijdperk van Y2K halen en ons rechtstreeks naar een heruitvinding van de noughties leiden? In september komen we erachter.

Daria Werbowy op de catwalk van Gucci herfst/winter 2003
©Getty Images
Daria Werbowy op de catwalk van Gucci herfst/winter 2003.
Werbowy en De Sarno samen in 2003
©Sabato de Sarno / Gucci
Werbowy en De Sarno samen in 2003.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.