balenciagas-creative-director-demna-ontwerpt-sweatshirt-voor-oekraine-218087
©ANP

Demna, de creative director van Balenciaga, is ambassadeur geworden van United24 – een liefdadigheidsproject dat geld inzamelt voor Oekraïne onder toezicht van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Het nieuws brak op donderdagavond via een video op Zelesky’s Telegram.

Balenciaga steunt Oekraïne via United24

Demna, al sinds 2015 de creative director van Balenciaga, heeft niet alleen veel impact op de modewereld, maar ook daarbuiten. Zo verricht hij – naast het ontwerpen van full-body coverages, spraakmakende couturecollecties en ‘ugly’ schoenen – ook maatschappelijk werk, zoals geld inzamelen voor Oekraïne. De ontwerper slaat de handen ineen met het goede doel United24, dat geld inzamelt voor het door oorlog geteisterde land. Demna heeft een speciaal sweatshirt ontworpen, dat voor 200 euro exclusief te bestellen is via united24-demna.balenciaga.com. Alle opbrengsten gaan naar United24.

“Ik ben vereerd om ambassadeur van United24 te worden”, zegt Demna. “De pijn die de Oekraïners doormaken ken ik heel goed. Ik heb veel nagedacht over hoe ik Oekraïne kan helpen en alle vluchtelingen die naar huis willen terugkeren. Daarom heb ik besloten me te richten op ‘Oekraïne Herstel’. En het speciale sweatshirt dat we bij Balenciaga hebben gemaakt, is een boodschap van steun voor Oekraïne.”

©United24

Zelensky en Demna

De president van Oekraïne bedankt Demna via Telegram voor zijn steun aan Oekraïne. “Dank voor je steun, het wordt zeer gewaardeerd. Het is uiterst belangrijk om de aandacht van de wereld op Oekraïne te houden om te helpen ons land weer op te bouwen”, zegt Zelensky tegen Demna. Tijdens de indrukwekkende Balenciaga herfst/winter 2022-show in maart deelde Demna zijn eigen ervaring als vluchteling uit Georgië. Demna’s keuze om ambassadeur voor United24 te worden is dan ook erg persoonlijk.