yeliz-over-vogues-nieuwe-voices-of-change-nummer-voor-creatief-talent-hoef-je-niet-buiten-de-landsgrenzen-te-treden-227780
©Kwabena Appiah-Nti

Alsof het zo had moeten zijn, werd Precious Lee, hét model van het moment, het gezicht van dit Voices of Change-nummer. Een Vogue waarin we voices vieren: mensen die het verschil maken door zich uit te spreken, of een frisse wind door een verstofte plek laten waaien. Mensen die nu al uitzonderlijk goed zijn in hun vak en hun prijzenkast beginnen te vullen. Mensen die anderen inspireren om beter te doen. Kortom: wereldveranderaars die ons verrast hebben, onze ogen hebben geopend of ons met de neus op de feiten hebben gedrukt. Of het nu om de jeugdzorg of het klimaat gaat.

Voices of Change

In dit nummer maar liefst negentien Voices of Change, samengesteld door specialisten die werkzaam zijn in de mode, kunst, cultuur of zich bezighouden met duurzaamheid. Toen ik alle interviews las, was ik ontroerd. Hoe Bruin Parry zich hard maakt voor mensen met een psychische of verstandelijke beperking, en het liever over een mental superpower heeft. Hoe Ayla Çekin Satijn strijdt voor meer representatie in de filmwereld door zichzelf te laten zien en uit te spreken. Dat Yê ́n-Nhi Lê zich zorgen maakt over de toestand van Aziatische fabrieksarbeiders en daar haar licht op schijnt. En hoe sor ondanks gehoorverlies de muziekwereld bestormt.

We staan er niet vaak genoeg bij stil hoeveel geweldig talent we in Nederland hebben, en dat dit best bijzonder is voor zo’n klein land. Als je het mij vraagt, is dat mede te danken aan onze voedingsbodem, waar elk plantje tot bloei kan komen. En toen moest ik denken aan mijn sollicitatie voor deze bijzondere positie. Bij het laatste gesprek werd me gevraagd of de Nederlandse creatieve en mode-industrie mijns inziens groot genoeg is om uit te putten. “Absoluut”, was mijn antwoord. Voor creatief talent hoef je niet buiten de landsgrenzen te treden. Of je nu een fotograaf, stylist, danser, schrijver, make-upartiest, theatermaker, dj of acteur zoekt. Deze Vogue is daarvan het bewijs. 

Precious

Toch hadden we voor de cover onze ogen al buiten de landsgrenzen laten vallen. Op Precious Lee dus, het Amerikaanse model dat dit modeseizoen in de grootste campagnes is te zien, schittert op elke internationale modetitel en de meest prestigieuze shows loopt. Natuurlijk waren we niet de enigen. Dagen, weken, maanden van mailen gingen voorbij. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen, want daar was toch nog uit het niets het verlossende mailtje van haar agent. Precious had een gaatje in haar agenda en zou graag de cover voor de Nederlandse Vogue schieten, in New York. Daar gingen we, halsoverkop de oceaan over. Dat deden we met een jong team, onder leiding van fotograaf Julia Marino en stylist Esmeralda Schipper-Zijp. 

Ik zat een dag voor de shoot op de eerste rij bij de allereerste show van Vogue World. Om het 130-jarig bestaan van Vogue te vieren, werd een straat in het Meatpacking District afgezet waar designerkramen – van een Fendi-baguettekraam tot een Michael Kors-pastramitent – neerstreken, de grootste modellen der aarde over straat liepen en beroemdheden als Kanye West en Jared Leto even kwamen kijken naar het spektakel.

Ik spotte Bella en Gigi Hadid, Imaan Hammam, Kendall Jenner, Helena Christensen, Amber Valletta. Ik vergeet haast te vertellen dat de show geopend werd door ‘GOAT’ – greatest of all time – Serena Williams. En, om het geheel af te sluiten met een bang verscheen daar Precious Lee, in een custom made gouden Zac Posen-jurk, voguing en al. Het mag duidelijk zijn: op dit moment is Precious de ster van de modebühne en nu ook het allereerste internationale gezicht op de cover van Vogue Nederland. 

Uitzonderlijk talent vieren

Ze bleek ook nog eens ontzettend leuk. Bescheiden en lief: “Ik stond op het punt rechten te gaan studeren, toen ik de kans kreeg model te worden. Ik wilde onrecht aanpakken en pleiten voor gelijkheid. Wie had gedacht dat ik zo’n groot platform zou krijgen en précies dat kan doen met mijn aanwezigheid in de modewereld.” Zo’n podium bieden we ook graag aan onze Voices of Change.

We hopen het elk jaar terug te laten keren, zodat het een moment wordt waarop we uitzonderlijk talent vieren en in de spotlight zetten, maar ons er vooral bewust van worden hoe belangrijk het is om dat jonge talent te blijven steunen. Want door die plantjes water te geven, groeien andere plantjes ook en wordt Nederland de kweekvijver van groot talent, dat af en toe over de landsgrenzen gaat om nog meer mensen te inspireren. Voor nu houden we ze nog even hier en vragen we ze wat wij met elkaar kunnen doen om de wereld mooier, inclusiever en gelijker te maken. Zij kunnen het weten. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Het novembernummer van Vogue Nederland ligt vanaf 20 oktober in de winkel en is hier online te bestellen.