paloma-elsesser-wint-model-of-the-year-tijdens-fashion-awards-2023-in-londen-277448
©Getty Images

Nadat afgelopen weekend de rode loper in Los Angeles werd uitgerold voor het Academy Museum Gala, was het maandagavond de beurt aan Londen om de loper vol te laten stromen. Hier werden namelijk de Fashion Awards uitgereikt, een viering van creativiteit én een avond waarmee de volgende generatie aan talent (financieel) wordt ondersteund. Paloma Elsesser won de award voor Model of the Year, maar er vielen nog veel meer modemensen in de prijzen. We zetten de winnaars van de Fashion Awards 2023 op een rij.

Designer of the Year

Ieder jaar reikt de British Fashion Council awards uit. Hier vallen met name ontwerpers in de prijzen, zoals in de categorie Designer of the Year. Die prijs ging maandag naar Jonathan Anderson, wiens innovatieve collecties een opmerkelijke impact hebben op de industrie. Voor de Ierse ontwerper is het een spectaculair jaar, want onlangs nam de creatief directeur van JW Anderson en Loewe ook al de CFDA International Award in ontvangst.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Daarnaast vielen deze mode-avond ook awards te winnen in de categorieën Independent British Brand en BFC Foundation Award. Die laatste prijs erkent een opkomende ontwerper die dit jaar steun kreeg van de BFC. De winnaar van deze prijs was Conner Ives, een New Yorkse ontwerper die afstudeerde aan Central Saint Martin’s. Tijdens zijn studie wist hij Adwoa Aboah al te kleden voor het Met Gala van 2021 en later werkte hij samen met Rihanna aan haar eerste Fenty-collectie.

Paloma Elsesser is Model of the Year

Naast een prijs voor ontwerpers is er ook een prijs weggelegd voor Model of the Year. Deze prijs gaat naar het model dat de grootste invloed heeft vanaf de catwalk. Paloma Elsesser was al in 2022 genomineerd voor deze award, maar legde het af tegen Bella Hadid. Dit jaar stond het model opnieuw op de nominatielijst, die voor de meest diverse line-up tot nu toe zorgde. Andere genomineerden waren Anok Yai, Kai-Isaiah Jamal, Liu Wen en Mona Tougaard.

Dat Paloma Elsesser de award wint als eerste curve-model, is een sprankje hoop voor maatinclusiviteit, vooral nadat duidelijk werd dat er het afgelopen seizoen nog steeds een groot gebrek is aan inclusieve casting wat betreft modellen met verschillende maten.

Winnaars Fashion Awards 2023

Benieuwd naar de rest van de winnaars van de Fashion Awards? Alle modemensen die met een beeldje naar huis gingen, zetten we hieronder op een rij.

Designer of the Year

Jonathan Anderson voor JW Anderson en Loewe

British Womenswear Designer Award

Maximilian Davis voor Ferragamo

British Menswear Designer Award

Martine Rose voor Martine Rose

BFC Foundation Designer Award

Conner Ives

New Establishment Womenswear Award

Emma Chopova and Laura Lowena voor Chopova Lowena

New Establishment Menswear Award

Bianca Saunders

Outstanding Achievement Award

Valentino Garavani

Model of the Year Award

Paloma Elsesser

Special Recognition Award for Contribution to the Fashion Industry

Charlotte Tilbury

Special Recognition Award for Championing Young Designer Talent

Sarah Mower

Special Recognition Award

Sarah Burton

Posthumous Special Recognition Award

Joe Casely-Hayford

Cultural Innovator Award

Sam Smith

Trailblazer Award

Edward Enninful

The Pandora Leader of Change Award

Michaela Coel

Isabella Blow Award for Fashion Creator

Campbell Addy