ontwerper-harris-reed-benoemd-tot-nieuwe-creative-director-van-nina-ricci-224282
©Gorunway.com

Nadat het Nederlandse duo Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh Nina Ricci in januari verliet, heeft het Franse modehuis nu zijn nieuwe ontwerper gevonden. Nina Ricci maakt bekend dat de Brits-Amerikaanse ontwerper Harris Reed de functie van creative director gaat vervullen. De in Londen gevestigde Reed staat bekend om zijn genderfluïde ontwerpen die de modewereld met een welkome non-binaire lens bekijken.

Harris Reed nieuwe creative director Nina Ricci

De 26-jarige Reed wordt de jongste ontwerper ooit die het creatieve roer overneemt van het Franse modehuis, dat in 1932 werd opgericht. Nina Ricci, onderdeel van mode- en cosmeticagigant Puig, omschrijft de ontwerper van Reed als “gedurfd, gewaagd en explosief”. Het modehuis stelt dat de ontwerper “nieuwe perspectieven zal bieden op de archieven en het levenslange vakmanschap van het huis”. De eerste collectie van Reed zal naar verwachting begin 2023 worden gepresenteerd.

“Ik ben vereerd dat ik deze rol bij Nina Ricci mag vervullen, met zijn ‘schatkist’ vol glamour, geschiedenis en kracht die klaar staat om verkend te worden. Ik ben enthousiast om het landschap van wat vrouwelijkheid betekent voor mode en schoonheid in zo’n iconisch huis uit te dagen”, zegt Reed in een verklaring.

In een persoonlijke en emotionele Instagrampost vertelt Reed hoe hij als negenjarig jongetje droomde over een baan als deze. “Mam, als ik ouder en hier weg ben ga ik in Parijs wonen. Ik ga kleding maken waarin ik mezelf kan zijn en me vrij in voel. En ik word creatief directeur van een van die Franse modehuizen waar ik ’s nachts over lees. Ik ga de ultieme ontsnapping creëren. Ik ben sprakeloos en droom al zo lang van dit moment. Dit voelt als een scène uit een film, een verhaallijn die ik in de bioscoop zou zien.”

Genderfluïde kijk op mode

Dat juist Harris Reed is gekozen als de nieuwe creative director van het modehuis, komt niet als een grote verrassing. De carrière van de ontwerper nam sinds zijn afstuderen aan de befaamde mode-academie Central Saint Martins in 2020 een hoge vlucht. Hij kleedde onder meer Harry Styles, Lil Nas X en Beyoncé. Ondanks zijn korte carrière is Reeds stijl onderscheidend. Hij combineert traditioneel mannelijke vormen met sculpturale, vrouwelijke silhouetten. Het resultaat? Vernieuwende ontwerpen die de veranderende modewereld van vandaag goed kunnen gebruiken.

Reed laat overigens weten dat hij van plan is zijn eigen label te blijven runnen. Hij noemt zijn handgemaakte ontwerpen demi-couture en omschrijft de stijl als “romantiek die non-binaire vormen aanneemt”. En dat is precies de reden dat hij is aangenomen voor een gevestigd modelabel als Nina Ricci – een nieuwe frisse wind met een vernieuwende blik op de toekomst van mode.