irina-shayks-smalle-handtas-is-de-it-tas-van-het-seizoen-288324
©ANP

De afgelopen modeweken is er te veel aandacht besteed aan XXL-tassen, maar Irina Shayk pakt het anders aan. Het model wordt gespot met de troonopvolger als het gaat om de it-tas van het seizoen: een smalle handtas.

Tas van het seizoen

Nog even terug naar die grote tassen. Die werden afgelopen seizoenen vaak gestyled met een klomp aan spullen die uit de naden komen: hakken, paspoorten, handdoeken, kranten en verfrommelde jeans. Denk aan Miu Miu, Coach en Balenciaga, die met hun nieuwste collecties allemaal de rommelige houding van Jane Birkin en haar levenslange Hermès-tas aannamen. Dit zijn praktische, schuif-je-gehele-leven-in-mij-en-ga-handtassen. Ze zijn representatief voor de dagelijkse chaos die zich verzamelt rond het soort werkende vrouw dat haar make-up doet in de metro. Of dat vijf minuten te laat inlogt op Zoom.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een logge en overvolle handtas is een soort statussymbool geworden in de modewereld. Denk maar aan de rode, met wijn besmeurde Birkin van Mary-Kate Olsen. Het zegt: “Ik ben niet overdreven kieskeurig over mijn bezittingen, ongeacht hoeveel ik eraan heb uitgegeven.” Of neem bijvoorbeeld Irina Shayk, die in oktober werd gefotografeerd met een hond in haar eigen Birkin.

Irina Shayk met smalle handtas

Maar mode is een systeem van vernieuwing en er is mogelijk al een nieuwe troonopvolger voor de rommelige tas. Shayk flaneerde deze week door Parijs met een kleine, smalle handtas. De tas bungelde aan de elleboog van een leren longline trench, die ze combineerde met een jurk met kanten borduursels en kniehoge kousen. Haar nieuwe aanwinst kreeg de geest van een uptown, ladylike tasje waar alleen een creditcards en de sappigste roddels in passen.

Het draait allemaal om er verzorgd en glamoureus uit te zien en een beetje geheimzinnig te doen over je zaken. Het voelde verstandig en privé, een beetje anoniem zelfs. En dat is dan ook precies de mood van de herfst/winter 2024-collecties.

irina shayk in Parijs met zwarte trenchcoat en smalle handtas
©ANP