jane-fonda-is-terug-als-iconische-work-outinstructeur-voor-de-nieuwe-hm-move-collectie-218393
©H&M

‘Go for the burn! Sweat!’ klonk het in de jaren 80 in zowat elke huiskamer, waar de befaamde work-outvideo’s van Jane Fonda werden afgespeeld. (Mocht je niet bekend zijn met dit fenomeen, dan adviseren we je ten zeerste deze uiterst iconische video te bekijken.) Iedereen was in de ban van de fitnessgoeroe die, immer gekleed in haar stijlvolle neonkleurige leotards inclusief beenwarmers, mensen massaal in beweging bracht. Nu, ruim veertig jaar later, is Jane Fonda terug in haar iconische rol als work-outinstructeur. Ditmaal niet op VHS-videobanden, maar in de campagne van H&M’s gloednieuwe lijn H&M MOVE, dat het merk donderdag lanceert.

Jane Fonda is terug voor H&M MOVE

We kennen haar allemaal als Oscar-winning actrice, maar tegenwoordig ook als klimaatactiviste (ze werd in 2019 nog gearresteerd voor haar klimaatdemonstraties Fire Drill Fridays in Washington DC), schrijver én TikTok-ster niet te vergeten. Maar Jane Fonda’s meest memorabele verschijning is ongetwijfeld die als 80’s fitnessicoon; destijds democratiseerde ze fitness voor vrouwen door aerobics en dans toegankelijker te maken. Jane Fonda’s Workout, die werd uitgebracht in 1982, is één van de bestverkochte VHS-videobanden aller tijden.

Tijdens de afgelopen lockdowns bleken home workouts à la Jane Fonda relevanter dan ooit. Jane ging zelfs naar TikTok om haar eigen workouts nieuw leven in te blazen en haar inspanningen voor de klimaatcrisis te promoten. Fonda’s fitnessmerk en haar activisme zijn altijd verbonden geweest door haar doel om democratisering in gang te zetten.

Nu, op haar 84ste, maakt Fonda sport opnieuw toegankelijker voor het grote publiek door haar krachten te bundelen met H&M MOVE. Met de nieuwe lijn wil het kledingmerk de hele wereld en ieder lichaam in beweging brengen. Hoe kun je dat beter doen dan met behulp van dé queen of fitness herself?

H&M MOVE

Samen met choreograaf JaQuel Knight is Fonda het gezicht van de campagne. Fonda stelt dat ze enthousiast is over H&M’s missie om de wereld in beweging te krijgen op een manier die toegankelijk is voor iedereen. Want, zo stelt het merk: het maakt niet uit hoevéél je beweegt of wat je doet, zolang je maar in beweging blijft. “We willen de movers van elk niveau ondersteunen om comfortabel en vol zelfvertrouwen te bewegen. Het doel van H&M MOVE is om barrières rondom sport weg te nemen, en te beginnen met het democratiseren van sportkleding”, stelt Simon Brown, General Manager H&M MOVE.

De lijn vervangt alle sportcollecties van H&M; deze zullen vanaf nu allemaal onder dezelfde gelijknamige lijn vallen. Hoe de nieuwe collectie eruitziet? Naast stijlvolle sportitems is er ook een monogram-collectie – volledig Jane Fonda-approved natuurlijk.

Jane Fonda over de samenwerking. De tekst gaat verder onder de video.

- Video player -

Jane Fonda

Jane Fonda deelt exclusief met Vogue de totstandkoming van haar samenwerking met H&M. Op welke manier speelt sport nog steeds een grote rol in haar leven? Waarom werkt ze samen met het merk? En wat is haar beste beweegtip?

Wat heeft je interesse in de H&M MOVE-missie gewekt?

Jane Fonda: “H&M MOVE is er echt op gericht om de hele wereld in beweging te krijgen. Dat is iets waar ik zelf al een groot deel van mijn leven mee bezig ben. Ik vind hun filosofie van ‘movewear’ boven ‘sportswear’ ook erg goed. Het gaat niet om sporten, de sportiefste zijn of dun zijn. Het gaat erom dat je je lichaam de beweging geeft die het nodig heeft om zo goed mogelijk voor je te zorgen.”

Je hebt in je carrière altijd bewogen, en dat doe je nog steeds. Waarom is het belangrijk om te blijven bewegen?

“Fysiek is het belangrijk om te blijven bewegen. Als we dat niet doen, worden onze gewrichten stijf, onze spieren zwak en onze botten broos. Maar het belangrijkste is misschien wel dat bewegen goed is voor de mentale gezondheid. Daarnaast helpt het met slapen, het verouderingsproces en het voorkomen van blessures. Het is belangrijk dat – wie je ook bent, waar je ook bent en hoe oud je ook bent – je beweegt. We moeten altijd proberen te bewegen, ontwikkelen en groeien.”

Hoe heeft beweging je leven gevormd?

“Bewegen heeft het voor mij mogelijk gemaakt om mijn hele leven fit en gezond te blijven – zowel geestelijk als lichamelijk. Naar mijn mening is het zo dat hoe ouder je bent, hoe belangrijker het is om te bewegen. Ook al gaat het héél langzaam, zoals bij mij, haha.”

Welke toegankelijke activiteit zou je aanbevelen die de planeet niet schaadt en geen abonnement vereist?  

“Nou, er is één ding dat we kunnen doen dat de planeet niet ten slechte komt, en dat is rennen.”

Of Fonda het binnenkort rustiger aan gaat doen? Daar geeft ze in de campagnevideo van H&M MOVE, die je hieronder bekijkt, een duidelijk antwoord op: “I am not stopping! I am Jane Fonda!”

- Video player -