mary-quant-icoon-van-de-swingende-jaren-60-is-overleden-250106

Mary Quant is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie donderdag in een verklaring bekendgemaakt. Quant stond onder meer bekend als de koningin van de minirok, en was daarmee een van de boegbeelden van de mode in de jaren 60.

Mary Quant overleden

Toen Mary Quant in 1955 op 21-jarige leeftijd haar Bazaar-boetiek opende aan de King’s Road in Londen, had ze geen idee dat ze op het punt stond de mode voor altijd te veranderen. Of dat ze het gezicht zou worden van een wereldmerk dat alles omvatte, van make-up tot beddengoed. In haar autobiografie, Quant by Quant, herinnert ze zich dat ze haar boetiek bevoorraadde met een “bouillabaisse van kleren en accessoires – truien, sjaals, hoeden, juwelen en eigenaardige spullen”. Totdat de in haar ogen saaie naoorlogse stijlen haar ertoe brachten haar eigen ontwerpen te maken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Van spraakmakende etalages tot cocktailparty’s

Naast gebloemde jumpsuits en PVC regenjassen was het Quants boetiek zelf die het winkellandschap veranderde en van haar een begrip maakte. “We wilden mensen vermaken en ook spullen aan hen verkopen”, schreef ze. In plaats van de sobere displays in andere winkels in Chelsea, richtte Quant de etalages van Bazaar in met surrealistische installaties. Van een ondersteboven hangende fotograaf die een etalagepop vastlegt met een flitslamp tot een model met een echte kreeft aan een touwtje achter zich aan. Maar bijvoorbeeld ook een Harley Davidson-motor die uit een gouden verpakking rijdt.

Het swingende Londen van de jaren 60 merkte dat op. Binnen enkele maanden vlogen Mary Quants felle panty’s, minirokjes en plastic kragen uit de schappen. Over die tijd verklaarde Quant op geheel iconische wijze: “Snobisme is uit de mode. In onze winkels vind je hertoginnen die met typistes staan te dringen om dezelfde jurk te kopen.” Ondertussen werd Bazaar een “soort permanente cocktailparty”. ’s Avonds bleef de winkel laat open en was het dé plek voor Londense socialites, artiesten en talloze jonge trendsetters.

Samenwerkingen met Vogue

In juli 1962 fotografeerde de Britse Vogue Mary Quant met haar man en zakenpartner Alexander Plunket Greene in Bazaar voor de rubriek Young Ideas. Hij werd destijds beschreven als “damn-your-eyes elegant in een lichtgroen flanellen pak met een smalle broek uitlopend aan de onderkant”. Quant ging op haar plaats voor een “blauw, zwart en wit gestreepte tweed jurk”, haar eigen ontwerp. Nog indrukwekkender? Quants creaties in het magazine door de jaren heen, van Twiggy in een space-age mod-jurk tot haar visie op de toekomst van schoonheid aan het begin van de jaren 70.

mary quant die overleden is in een editorial aan de telefoon
©Getty Images
1/4
Native Share
Mary Quant kijkt naar etalage
©Getty Images
2/4
Native Share
Mary Quant in outfit met stropdas
©Getty Images
3/4
Native Share
Een groep meiden om Mary Quant heen
©Getty Images
4/4
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.